Ως μια αγενή, απρόσμενη κίνηση αλλά και διπλωματικό unfair χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την ακύρωση από πλευράς του Βρετανού Πρωθυπουργού της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε την έντονη ενόχληση του για την άκομψη συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ, σε περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.
Του Κώστα Πασίση
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός
Η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι μια καθαρή ένδειξη της δυσαρέσκειας της Ελλάδας για την ακύρωση της συνάντησης. Αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να διεκδικήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει στον κ. Σούνακ και το Βρετανικό Μουσείο.
Η Ελλάδα επιμένει γιατί έχει το δίκιο με το μέρος της.
Επισημαίνεται ότι το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μακροχρόνιο και υποστηρίζεται από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.
Το 2021, η UNESCO ενέκρινε μια έκθεση που υποστήριξε ότι τα Γλυπτά θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Πίσω από την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ υπάρχει παρασκήνιο το οποίο προφανώς συνδέεται με τη συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο BBC .
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα Γλυπτά τα Παρθενώνα, τονίζοντας ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».
Επιπλέον παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει την θέση και την επιχειρηματολογία του.
«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε
Οι ελληνικές αλήθειες δεν άρεσαν στη Downing Street και στο Βρετανικό Μουσείο που ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά έχουν αποκτηθεί νόμιμα και ότι η επιστροφή τους θα βλάψει τη συλλογή του…
Έτσι ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ λίγο μετα τη συνέντευξη Μητσοτάκη δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι το σωστό μέρος για τη στέγασή τους».
Από εκείνο το σημείο και μετα ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση της χθεσινής δυσάρεστης εξέλιξης.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες συναντήθηκε με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Sir Keir Starmer ο οποίος προηγείται καθαρά του Ρίσι Σούνακ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Συμπερασματικά το περιστατικό της ακύρωσης της συνάντησης των δύο ηγετών στο Λονδίνο είναι πιθανό να αφήσει κάποιο αρνητικό αποτύπωμα στις διμερείς σχέσεις και ενδεχομένως να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα.