Ένα τεχνοκρατικό και συνάμα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως τη Θεσσαλία και τον Έβρο.
Η κόντρα των πολίτικών αρχηγών πάντως στη Βουλή «διανθίστηκε» από μια χιουμοριστική ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την απουσία της μισής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των γνωστών γεγονότων.
Του Κώστα Πασίση
«Είδα τον κ. Φάμελλο ιδιαιτέρως επιθετικό σήμερα, η επιθετικότητα σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημοσκοπικές σας επιδόσεις, διερωτώμαι εάν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας, κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα black Friday – 50%» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Φάμελλο να απαντά λέγοντας κρύο αστείο…
Ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του επίσης πέταξε και ένα «καρφί» στο Νίκο Ανδρουλάκη όταν η συζήτηση πήγε στο φορολογικό νομοσχέδιο και τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι κρύβεται πίσω από τους μεγάλους φοροφυγάδες για να μην δυσαρεστήσει την εκλογική πελατεία του κόμματος του.
Ο Πρωθυπουργός μετέβη στη Βουλή με σκοπό όχι για να «τσακωθεί» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν «στήσει» ένα αφήγημα πάνω στις χρόνιες παθογένειες της χώρας, για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τι συνέβη και πως αντέδρασε η κρατική μηχανή σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Υπό το πρίσμα αυτό στην αρχή της τοποθέτησης του αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που απαιτεί συναίνεση και συνεργασία, πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις και κάλεσε την Αντιπολίτευση να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, σε ένα γόνιμο διάλογο για την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας.
Το στρατηγικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή
Το επιτελικό σχέδιο που ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:
Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά τα μέτρα έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, και περιλαμβάνουν την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες, την αποκατάσταση των υποδομών και την προώθηση νέων καλλιεργειών που είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματικές αλλαγές.
Μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση. Αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο να μειώσουν την ευπάθεια της χώρας στις φυσικές καταστροφές με την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, τη βελτίωση της πρόγνωσης και προειδοποίησης για έκτακτα φαινόμενα.
Μέτρα για την προσαρμογή της Ελλάδας στις κλιματικές αλλαγές. Αυτά έχουν επικουρικό χαρακτήρα και αναφέρονται στην εκπαίδευση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των καταστροφών, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την προώθηση στην λεγόμενη «πράσινη» οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός έθιξε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτή γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, που απαίτησε από τις Βρυξέλλες αλλά και από τον Προϋπολογισμό που εξάντλησε τα όρια του…
«…διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και αγροτών για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση επειδή η κλιματική κρίση οδηγεί σε όλο και πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν σημαντικές ζημιές στις επιχειρήσεις και τους αγρότες.
Η υποχρεωτική ασφάλιση αποτελεί ένα κρίσιμο μέτρο για την προστασία των επιχειρήσεων και των αγροτών από αυτές τις ζημιές.
Ίδιες πηγές τονίζουν ότι το η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε η υποχρεωτική ασφάλιση να είναι και αποτελεσματική και προσιτή, κυρίως για τους αγρότες.