«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιδίδονται σε μια διαρκή επίδειξη αλαζονείας και αυταρέσκειας» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην εμφάνιση και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για το ζήτημα των καταστροφών στη Θεσσαλία τονίζοντας:
«Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στη συζήτηση στη Βουλή με επιχειρήματα του τύπου:
1) Ότι για το ό,τι έγινε, φταίνε οι άλλοι, οι προηγούμενοι. Μόνο που οι άλλοι και οι προηγούμενοι ήταν αυτοί που κυβερνούν και σήμερα, είναι τα ίδια πρόσωπα σε άλλες θέσεις.
2) Ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή που χρησιμοποιείται ως άλλοθι ή ως τσιμέντο από την κυβέρνηση. Όπου έχει κενά η επιχειρηματολογία της, πέφτει μια μεγάλη δόση κλιματικής αλλαγής για να τα καλύψει.
3) Ότι αφού οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου εκθέτουν την κυβέρνηση, η κυβέρνηση καταργεί την αυτοτέλεια τους και τους εντάσσει στην πολιτική προστασία για να τους ελέγξει.
Και όπου η κυβέρνηση στριμώχνεται, πέφτει και το επιχείρημα του 41% που στο μυαλό κάποιων οδηγεί στην παραγραφή των πάντων».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης για τη Θεσσαλία και τον Έβρο.
«Ο κ. Πρωθυπουργός είτε δεν έχει αντιληφθεί, είτε επιλέγει να προσπερνά το μέγεθος και κυρίως το αποτύπωμα της καταστροφής στη Θεσσαλία, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, την ανασύσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, με όρους μέλλοντος, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εργασίας αλλά και την υλοποίηση του από ανεξάρτητο φορέα που θα δουλέψει στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση.
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης η κλιματική κρίση δεν δικαιολογεί ούτε την μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, ούτε την εμφανή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στη Θεσσαλία, ούτε την επιτελική ανικανότητα που διαπιστώσαμε όλοι στην αντιπυρική περίοδο.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναφερθεί, υπαινικτικά, και στις ευθύνες της αυτοδιοίκησης σχετικά με την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Με τη διαφορά ότι δικοί της ήταν όλοι αυτοί, εκλεγμένοι με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:
«Πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την έννοια της βιωσιμότητας;
Όπως με τον “Μεγάλο Περίπατο” που προκάλεσε περισσότερα προβλήματα και οδήγησε σε κατασπατάληση πόρων;
Πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας;
Με την απορροφητικότητα του προγράμματος “Αιγίς” για την πολιτική προστασία με προϋπολογισμό 2 δις ευρώ να είναι στο 1% επί θητείας της, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας;»