«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ για την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που Ελλάδα και Τουρκία έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά το κλίμα παραμένει αμφιλεγόμενο, μετα τις τελευταίες ρητορικές εξάρσεις του Τούρκου Προέδρου, αναφορικά με τα σύνορα της καρδιάς του…
Σε διπλωματικό επίπεδο η συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών αντιμετωπίζεται από την Αθήνα ως ένα πρόσθετο βήμα για τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων τους.
Του Κώστα Πασίση
Το διπλωματικό τόνο της περιβόητης πλέον συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη Βουλή.
«Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προσέλθουμε στον διάλογο με την Τουρκία. Είναι σημαντικό και ωφέλιμο για δύο χώρες να συζητούν με καλή πίστη, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ’ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο προβληματισμός, στο παρασκήνιο, στην Αθήνα, είναι πάντως έντονος, υστέρα από το σόου που έστησε ο Σουλτάνος στο Βερολίνο, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς και με άλλα δυο δεδομένα.
Το πρώτο αφορά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δύο χωρών για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τη βάρβαρη επίθεση που δέχθηκε και πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά του Νετανιάχου ενώ χαρακτηρίζει απελευθερωτικό κίνημα τη Χαμας, που η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Το δεύτερο σχετίζεται με την απίστευτη προκλητική στάση και τον έντονο διάλογο του εκτός πρωτοκόλλου με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλο, κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Αθηνα το 2017.
Η τωρινή συνάντηση πάντως πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ηρεμία στο πεδίο.
.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν το μορατόριουμ για τις πτήσεις και τις ναυτικές περιπολίες στο Αιγαίο, και να συνεργαστούν σε θέματα χαμηλής έντασης όπως η πολιτική προστασία, οι εμπορικές σχέσεις ο τουρισμός και οι μεταναστευτικές ροές που παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.
Η εκτίμηση είναι ότι η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ατζέντα να συμπεριληφθούν πιο σοβαρά ζητήματα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη να αξιοποιήσει το ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να γίνει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Ε.Ε- Τουρκίας. Ένα ενδεχόμενο όμως που διαφαίνεται στον ορίζοντα από την προκλητική στάση της Τουρκίας στο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τη τα ηχηρά μηνύματα των Βρυξελλών προς την Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι σε φάση επιδείνωσης είναι και οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Ρητορικές προκλήσεις από Άγκυρα
Ωστόσο όλα τα προαναφερθέντα είναι στον «αέρα» και εύκολα το καλο κλίμα μπορεί να αλλάξει, να αποτελέσει παρελθόν και να επανέλθει στο προσκήνιο η προηγουμένη ένταση μεταξύ των δυο χωρών.
Ο βασικός λόγος είναι ότι ο αναθεωρητισμός παραμένει το βασικό δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος σε δηλώσεις του μετα το Υπουργικό Συμβούλιο, θυμήθηκε τα σύνορα της καρδιάς του, βάζοντας στο «κάδρο» και τη Θεσσαλονίκη!
«…λέμε πως κάθε γεγονός που συμβαίνει στις τέσσερις γωνιές της γεωγραφίας μας, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, μάς αφορά άμεσα. Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας και η θέση της Γάζας στις καρδιές μας είναι η ίδια, όπως δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στη Βοσνία και το Χαλέπι, την Τρίπολη και το Balch, τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη, έτσι βλέπουμε και την Ιερουσαλήμ το ίδιο όπως τις δικές μας πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Ερντζούμεντ Τατλιόγλου σε ομιλία του στην Ακαδημία του Ναυτικού στη Γιάλοβα έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου.
Αυτές οι προκλήσεις προς τη χώρα μας σημειωθήκαν δύο εβδομάδες πριν την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα.
Κατά τον Άγγελο Συρίγο βουλευτή ΝΔ και αναπ. καθηγητή διεθνών σχέσεων οι σχετικές δηλώσεις Ερντογάν είναι θέμα ρητορικής και όχι ουσίας, ενώ ο Κ. Ιατρίδης, πτέραρχος εν αποστρατεία, επισήμανε ότι κάθε φορά που γίνεται κάποια συνάντηση με την Ελλάδα η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που στοχεύουν να δείξουν ότι αυτή είναι η πολιτική τους και αυτά είναι τα θέματα που θελουμε να συζητήσουμε σε διμερές επίπεδο…