Βασιλιάς της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης εδώ και έναν χρόνο, η OpenAI απειλείται με εξαφάνιση μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή της Σαμ Αλτμαν που πυροδότησε μία μεγάλων διαστάσεων κρίση που επιτείνεται από τις ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους που συνοδεύουν την ξέφρενη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Χθες το βράδυ, 700 από τους 770 εργαζόμενους της καλιφορνέζικης start-up υπέγραψαν επιστολή στην οποία προειδοποιούν ότι θα αποχωρήσουν, αν το διοικητικό συμβούλιο αρνηθεί να παραιτηθεί, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το διοικητικό συμβούλιο κατηγόρησε τον Σαμ Αλτμαν ότι έδινε προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη της OpenAI, της εταιρείας που συνέλαβε και ανέπτυξε το ChatGPT, χωρίς ανάπαυλα για να αναλύσει τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Για τον Μπρένταν Ντόλαν-Γκάβιτ, καθηγητή Πληροφορικής του πανεπιστημίου NYU Tandon, η θέση αυτή πιστοποιείται από την είσοδο του Εμετ Σίαρ για την αντικατάσταση του Σαμ Αλτμαν. «Εχει εκφράσει συχνά ανησυχίες για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης», υπενθυμίζει.
«Φθάσαμε εδώ διότι οι ελάχιστοι κίνδυνοι μεγαλοποιήθηκαν από ερασιτέχνες της επιστημονικής φαντασίας και από δημοσιογράφους που επιζητούν τον εντυπωσιασμό», καταγγέλλει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Information, ο Βίνοντ Κόσλα, ιδρυτής της εταιρείας επένδυσης κεφαλαίων Khosla Ventures, επενδυτής της OpenAI.
Ανάμεσα στις απειλές που δημιουργεί η ανάπτυξη της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης περιλαμβάνονται η πιθανότητα χρησιμοποίησης των προγραμμάτων για στρατιωτικούς σκοπούς, η παραπληροφόρηση ή η ανεξαρτητοποίησή τους και η στροφή κατά των ανθρώπων.
«Ηρθε η ώρα να ενδιαφερθούμε για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά όχι σε βαθμό που θα επιβραδύνει την πρόοδο και θα μας στερήσει τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ανάπτυξή της», λέει ο Βίνοντ Κόσλα.
Τα γεγονότα των τελευταίων λίγων ημερών έφεραν στην επιφάνεια τα όρια του μοντέλου της OpenAI, που ήθελε να θέσει υπό τον έλεγχο μίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείας συμμετοχών μία εταιρεία στην οποία οικονομικοί παίκτες έχουν ποντάρει δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι διοικούντες «έχασαν την αίσθηση της πραγματικότητας», λέει η Καρολίνα Μιλανέζι, της εταιρείας Creative Strategies. «Πώς μπορείς να παραμείνεις μη κερδοσκοπική εταιρεία, αν έχεις δεχθεί τόσα χρήματα από ανθρώπους όπως της Microsoft;».
Ο κολοσσός της Redmond (πολιτεία της Ουάσινγκτον) έχει, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, διαθέσει πακέτο δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την σύμπραξή της με την OpenAI, κυρίως μέσω της χορήγησης γιγάντιων δυνατοτήτων διαχείρισης δεδομένων για την ανάπτυξη των μοντέλων της.
Νικητής η Microsoft
Τα γεγονότα «αναδεικνύουν το γεγονός ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις εταιρείες την αυτορρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, την ώρα που υπάρχει διάσταση απόψεων εντός των ίδιων των διοικητικών τους δομών», σχολίασε στο Twitter (Χ) ο Γκάρι Μάρκους, ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη και επιχειρηματίας.
«Σας παρακαλώ, μη εγκαταλείψετε την “AI Act”, την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ», συνέχισε αναφερόμενος στο κείμενο που έχει ως στόχο την ρυθμιστική πλαισίωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το σχίσμα της OpenAI «θα επιταχύνει πολλά πράγματα στο μέτωπο της ρύθμισης», προειδοποιεί ο Ράιαν Στίλμπεργκ, γενικός διευθυντής της Veritone, εταιρείας ανάλυσης δεδομένων με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Αυτό δεν θα επιβραδύνει την κούρσα προς την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη», προειδοποιεί η Καρολίνα Μιλανέζι. «Πρόκειται απλώς για περιπέτειες επιπέδου αίθουσας συνεδριάσεων, που τοποθετούν σε προνομιακή θέση την Microsoft».
Ακόμη και αν η κατάσταση στην OpenAI δεν έχει αποκρυσταλλωθεί, και μάλιστα απέχει πολύ από αυτό, ο δημιουργός των Windows εμφανίζεται ήδη ως ο μεγάλος κερδισμένος από το «σάγκα» αυτό.
Χωρίς να προκαλέσει κάτι, η Microsoft άρπαξε τον Σαμ Αλτμαν και πολλά στελέχη που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την OpenAI.
Σύμφωνα με τον Μιγκέλ Φιέρο, στέλεχος της Microsoft, ο γενικός διευθυντής Σάτια Ναντέλα δεσμεύθηκε να προσλάβει όλους του εργαζόμενους της OpenAI που θα επιλέξουν να παραιτηθούν λόγω της απόλυσης των κορυφαίων στελεχών της.
Ετσι, ο γίγαντας των λειτουργικών συστημάτων που έχει εξελιχθεί σε τέρας του υπολογιστικού νέφους (cloud) και της Τεχνητής Νοημοσύνης θα απορροφήσει τις ζωντανές δυνάμεις της OpenAI χωρίς να έχει να ανησυχεί για την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
«Εάν η Microsoft είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει την OpenAI, δεν θα εξασφάλιζε ποτέ το πράσινο φως των αρχών ανταγωνισμού», λέει η Καρολίνα Μιλανέζι.
«Η Microsoft μόλις κατάφερε να πραγματοποιήσει την φθηνότερη εξαγορά που έχει υπάρξει», λέει ο Πολ Μπάρετ, υποδιευθυντής του κέντρου Επιχειρείν και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του πανεπιστημίου NYU Stern.
«Η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα επιταχύνει την κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης» στην οποία επιδίδονται κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικές εταιρείες, «και θα κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν ότι όλο αυτό πρέπει να είναι αντικείμενο δημοσίου διαλόγου», προειδοποιεί ο πανεπιστημιακός.