Το δρόμο για να βγουν από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας δείχνει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα ακίνητο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 30 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ακινήτου απαιτούνται 11 γραφειοκρατικά βήματα, όταν ο μέσος όρος σε άλλες σύγχρονες χώρες είναι μόλις 4,7. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του 2022, για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου χρειάζονταν -στην καλύτερη περίπτωση- 26 εργάσιμες ημέρες και 17 διαφορετικά δικαιολογητικά, τη στιγμή που η ίδια συναλλαγή στην Πορτογαλία απαιτεί 10 εργάσιμες ημέρες και στη Νορβηγία μόνο 3.
Η μεγαλύτερη αλλαγή που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αφορά στην κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), η έκδοση της οποίας μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της μεταβίβασης από 10-20 ημέρες έως και 9 μήνες. Το τέλος παραμένει μεν, ωστόσο η βεβαίωση ΤΑΠ που μέχρι σήμερα εκδίδεται από τους Δήμους, δε θα αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Έτσι, με τη νέα ρύθμιση τα στοιχεία για τον υπολογισμό του ΤΑΠ, θα παρέχονται μέσω ειδικής πλατφόρμας του Κτηματολογίου στους Δήμους και από εκεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να εξοφληθεί το ποσό.
Παράλληλα, καταργείται η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος Κτηματολογικού Διαγράμματος για το ίδιο ακίνητο. Για παράδειγμα, σήμερα ένας πολίτης που επιθυμεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα, μια αποθήκη και μια θέση πάρκινγκ σε μια πολυκατοικία, πρέπει να εκδώσει τρία διαφορετικά Αποσπάσματα, πληρώνοντας για το καθένα ξεχωριστά, δηλαδή 3 φορές. Με τη νέα ρύθμιση, τα τρία αποσπάσματα Κτηματολογικού Διαγράμματος για το ίδιο ακίνητο θα συγχωνευτούν σε ένα και ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει μόνο μια φορά.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 η προθεσμία για τη διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών που κανονικά λήγει στο τέλος του χρόνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο, να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να μην περιέλθουν οριστικά στο Δημόσιο.
Τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 15.000 και βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018. Έτσι, μέσω του νομοσχεδίου για τις περιοχές στις οποίες οι αρχικές εγγραφές έχουν καταστεί οριστικές, παρέχεται η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του 2024, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι κατόπιν της λήξης της προθεσμίας δεν έχουν εγγραφεί μεταγενέστερες πράξεις επί του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου.
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 δίνεται και η δυνατότητα διόρθωσης των αρχικών εγγραφών που έληγαν στο τέλος του έτους.
«Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα 150.000 εκκρεμοτήτων στην καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, την καθυστέρηση μηνών σε ορισμένα κτηματολογικά γραφεία, την καθυστέρηση στη συλλογή πιστοποιητικών για αγοραπωλησίες, την επιβάρυνση των πολιτών με περιττά κόστη», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Γωγώ Κατσέλη