Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν αυτές συναντούν αντίσταση από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, σηματοδοτούν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τεκμαρτή φορολόγηση των δικηγόρων – επιστημόνων, ελεύθερων επαγγελματιών και οι συμβολαιογράφοι ετοιμάζονται για σύγκρουση με την κυβέρνηση, κάνοντας αποχή την ερχόμενη Δευτέρα.
Του Κώστα Πασίση
Μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει τρομερή αναστάτωση και μεγάλη ταλαιπωρία στον κόσμο, που περιμένει στην …ουρά για μια μεταβίβαση ακινήτου.
Επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση της κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που έχουν τις …ευλογίες της Ευρώπης, αλλά αποτελούν και έναν από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα «κέρδισε» την επενδυτική βαθμίδα για την οποία αγωνιζόταν τα τελευταία χρόνια.
«Η απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδιαπραγμάτευτη», τονίζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου για τις αντιδράσεις και τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις.
Έτσι, στις 22 Νοεμβρίου διοργανώνουν συγκεντρώσεις και αποχή από τα καθήκοντά τους οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι, οι Δικαστικοί Επιμελητές, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι Αυτοκινητιστές Ταξί και άλλοι σύλλογοι, με τη στήριξη φορέων όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας κ.α..
Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας.
Η φορολογική μεταρρύθμιση των ελεύθερων επαγγελματιών και η ψηφιοποίηση των συμβολαίων είναι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της φορολογικής δικαιοσύνης και της διαφάνειας.
Η φορολογική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ενώ η ψηφιοποίηση των συμβολαίων θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα μειώσει το κόστος για τους πολίτες.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που έχει τη μεγάλη εικόνα των δημοσιονομικών της χώρας, αλλά και την έκταση της φοροδιαφυγής, δηλώνει με νόημα ότι «Δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό»
Ενώ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε πρόσφατη ανάρτηση, σχολιάζοντας την επικείμενη αποχή των συμβολαιογράφων, έγραψε: «Με την ψηφιακή μεταβίβαση ακίνητου, οι μεταγραφές θα γίνονται σε μία ημέρα. Σε τι ακριβώς διαφωνούν οι συμβολαιογράφοι;
Το Μαξίμου παρότι έχει λάβει τις αποφάσεις του να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, δείχνει να ακούει όσους διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές.
Έτσι το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ότι το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει και κίνητρα για τους ειλικρινείς φορολογούμενους, όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου.
Επίσης η ψηφιοποίηση των συμβολαίων θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα καταστήσει τη διαδικασία υπογραφής – κατάθεσης πιο αποδοτική και βολική για τους πολίτες.
Τέλος, όσον αφορά το πολιτικό κόστος στο Μαξίμου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια προσωρινή δυσαρέσκεια κατά τη φάση της αλλαγής, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου θα φανούν τα οφέλη και τα πνεύματα θα ηρεμήσουν…