Επιστρέφει στην λειτουργική κερδοφορία μετά από χρόνια η Attica Bank, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου 2023 που ανακοινώθηκαν αργά χθες το απόγευμα.
Η τράπεζα κατέγραψε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη ύψους 11,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 34,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης κατά 54% των εσόδων από τα επιτόκια και της μείωσης της βάσης κόστους. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό στα 17 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχε εμφανίσει ζημιές ύψους 32,1 εκατ. ευρώ.
Της Γωγώς Κατσέλη
Παράλληλα, πέτυχε διπλασιασμό των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εσόδων στα 64,6 εκατ. ευρώ έναντι 32,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. «Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες κατά 71%, καθώς και η αύξηση στα λοιπά έσοδα και στα έσοδα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της τράπεζας.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτινάχθηκαν κατά 77,6% στα 51,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων, καθώς και από τη σημαντική αύξηση στους όγκους δανείων κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Σημαντική άνοδος όμως καταγράφηκε και στα έσοδα τόκων από πιστωτικά ιδρύματα, η οποία προέρχεται από τη χρήση της πλεονάζουσας ρευστότητας σε προθεσμιακές καταθέσεις κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica Bank, η αύξηση αντισταθμίστηκε από το σημαντικά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των εργασιών της τράπεζας σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο του 2022, ως αποτέλεσμα της προσαρμογής των προϊόντων καταθέσεων στα νέα επιτόκια της αγοράς.
Αντίθετα, πτωτική πορεία ακολούθησαν τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα σημειώνοντας μείωση κατά 19% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, καθώς και των ενεργειών επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων με τους προμηθευτές της.
Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 1,51 δισ. ευρώ, με τις νέες εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται στα 381 εκατ. ευρώ. Καθοριστικό ρόλο στην πιστωτική επέκταση της τράπεζας διαδραμάτισε η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2023, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2023, εκ των οποίων τα 281 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιχειρηματική τραπεζική και τα 12 εκατ. ευρώ στη λιανική τραπεζική. Αντίστοιχα, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 190 εκατ. ευρώ (έναντι €121 εκατ. και €70 εκατ. κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους αντίστοιχα).
«Πέντε μήνες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, διαθέτουμε επαρκή ρευστότητα και κεφάλαια, τα οποία διοχετεύουμε στην αγορά για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με αποτέλεσμα η τράπεζα έχει θετική πιστωτική επέκταση ήδη στο εννεάμηνο κατά ποσοστό 13,1%, που προέρχεται κυρίως από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Βλέπουμε τα οργανικά μεγέθη μας να βελτιώνονται συνεχώς, καταγράφουμε πιστωτική επέκταση σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και θεωρούμε επιτεύξιμο ακόμη πιο γρήγορα τον στόχο της επιστροφής της Τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία», δήλωσε σχετικά η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού.
Επιπλέον, η τράπεζα βελτίωσε τη ρευστότητά της, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων να ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης αποτελούν το 66% επί τω συνόλων των καταθέσεων κι έτσι ο δείκτης δανείων προς τις καταθέσεις ανήλθε σε 45%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 289,3%, ποσοστό υψηλότερο του εποπτικού ορίου.
Βασικός στόχος της Attica Bank παραμένει η εκκαθάριση του ενεργητικού της από τα μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και η μείωση του σχετικού δείκτη. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AB CarVal Investors, L.P. για την πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Astir I, ενίσχυσε τόσο τα κεφάλαια όσο και τη ρευστότητα της Τράπεζας. «Με την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Astir I, ο δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε περαιτέρω στο 60,3%, επωφελούμενος παράλληλα από την αύξηση και του ενήμερου χαρτοφυλακίου
της Τράπεζας κατά 6%. Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Τράπεζα προχώρησε στην επαναγορά του συνόλου των ομολόγων των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega τον Οκτώβριο του 2023, με στόχο τη βέλτιστη διαχείρισή τους μέσω των εργαλείων που θα έχει στη διάθεσή της», καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.