today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Η σημερινή συνάντηση κορυφής Μπάιντεν- Σι έχει στόχο να διατηρήσει τη διμερή αντιπαλότητα υπό έλεγχο

Η συνάντηση πιθανόν να μην καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο και αυτό δεν είναι το σημαντικό: για τον Τζο Μπάιντεν και τον Σι Τζινπίνγκ το βασικό σήμερα θα είναι να διασφαλίσουν ότι η σινοαμερικανική σχέση, που είναι ιδιαίτερα οξυμένη, θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του επί ώρες, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (Apec).

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 20:45 ώρα Ελλάδας και θα είναι η δεύτερη μεταξύ των δύο ηγετών.

Όχι «αποσύνδεση»

«Δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα», διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι «να είμαστε σε θέση να παίρνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε, αν υπάρχει κρίση».

Ωστόσο εκτίμησε ότι η Κίνα του Σι έχει «πραγματικά προβλήματα» μπροστά «στην αποκατάσταση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο».

«Είμαστε αντίθετοι στον ορισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων με όρους ανταγωνισμού», δήλωσε από την πλευρά της η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες επί τρεις ώρες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ινδονησία πριν έναν χρόνο.

Έκτοτε οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν, κυρίως μετά την πτήση πάνω από το αμερικανικό έδαφος ενός κινεζικού μπαλονιού στις αρχές του έτους.

Ο Τζο Μπάιντεν εξόργισε το Πεκίνο επισημαίνοντας τον Φεβρουάριο τα «τεράστια προβλήματα» που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία της Κίνας.

Τον Μάρτιο ο Σι επέκρινε, με σπάνια σφοδρότητα, την αμερικανική στρατηγική «περικύκλωσης», την ώρα που η Ουάσινγκτον ενισχύει τις συμμαχίες της στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

Η Κίνα κατήγγειλε τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τεχνολογικό τομέα, ενώ η Ουάσινγκτον εξεγέρθηκε ενάντια στις «προκλητικές» ενέργειες του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι τόνοι μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον έπεσαν το καλοκαίρι, γεγονός που επέτρεψε την οργάνωση της συνάντησης κορυφής σήμερα.

Ισραήλ, Ουκρανία

Ο Μπάιντεν «θέλει να διασφαλίσει ότι διαχειριζόμαστε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική διμερή σχέση με τον πιο υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε χθες ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης από την Κίνα να μη δηλητηριάζουν τις μεγάλες, διεθνείς κρίσεις, κυρίως τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τον οποίο ο Μπάιντεν δεν θέλει να δει να επεκτείνεται.

«Διαθέτουν στην περιοχή γραμμές επικοινωνίας, τις οποίες εμείς δεν έχουμε», επεσήμανε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στη σχέση Κίνας – Ιράν.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν το γεγονός ότι η Κίνα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά ελπίζουν τουλάχιστον να μην της στέλνει όπλα.

Τεχνητή νοημοσύνη και φαιντανύλη

Αν και οι δύο πλευρές φρόντισαν να μην καλλιεργήσουν ιδιαίτερες προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση κορυφής, αυτό δεν εμποδίζει τους αναλυτές να κάνουν εικασίες για κάποιες ανακοινώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν ανασταλεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Έχει μικρή σημασία τι άλλο θα συμβεί στη σχέση, οι δεσμοί μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να παραμείνουν άθικτες», τόνισε τη Δευτέρα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Μπάιντεν και Σι ενδέχεται να δεσμευθούν να περιορίσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς ή να δράσουν από κοινού για να καταπολεμήσουν τη διακίνηση φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς το οποίο παράγεται μαζικά στην Κίνα και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ