today-is-a-good-day
26.7 C
Athens

Το HRW ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο αμάχων από ισραηλινό πλήγμα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο τεσσάρων αμάχων στον Λίβανο – μίας γυναίκας και των τριών εγγονών της— σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα της χώρας, εκτιμώντας ότι πρόκειται «για έγκλημα πολέμου».

Στις 5 Νοεμβρίου αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πέντε γυναίκες έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ. Τρία κορίτσια, ηλικίας 10 με 14 ετών, και η γιαγιά τους σκοτώθηκαν, ενώ η μητέρα τους που οδηγούσε το αυτοκίνητο τραυματίστηκε.

«Η επίθεση αυτή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που έπληξαν αυτοκίνητο που μετέφερε οικογένεια η οποία έφευγε για να γλιτώσει από τη βία, μαρτυρά μια ανεύθυνη περιφρόνηση για τη ζωή αμάχων», δήλωσε ο Ράζμι Κάις, ερευνητής του HRW στον Λίβανο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο θάνατος αμάχων αποτελεί «παραβίαση του δίκαιου του πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι «οι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το προφανές έγκλημα πολέμου απαιτώντας να υπάρξει λογοδοσία για αυτό το παράνομο πλήγμα».

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων οργανώσεων, κυρίως του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο.

Το HRW επεσήμανε ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι κοντά στο σημείο του πλήγματος υπήρχε στρατιωτικός στόχος. «Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε, το γεγονός ότι στοχοθέτησαν αυτοκίνητο που μετέφερε αμάχους (…) καθιστά αυτό το πλήγμα παράνομο», πρόσθεσε ο Κάις.

Οι γυναίκες είχαν φύγει από το σπίτι τους που βρίσκεται σε μεθοριακό χωριό. Ακολουθούσαν άλλο μέλος της οικογένειάς τους, έναν τοπικό δημοσιογράφο, που βρισκόταν σε άλλο αυτοκίνητο και τραυματίστηκε από το πλήγμα.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ένα «απαράδεκτο έγκλημα που διέπραξε ο ισραηλινός εχθρός», δηλώνοντας ότι η επίθεση εξαπολύθηκε με drone.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ (…) σε απάντηση σε εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου που σκότωσε έναν Ισραηλινό άμαχο».

Τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 65 μαχητές της Χεζμπολάχ και 11 άμαχοι – εκ των οποίων ένας δημοσιογράφος του Reuters–, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά, ανάμεσά τους έξι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τις αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ