Η μεγαλύτερη έκθεση για το διάστημα, LIFE IN SPACE συνεχίζεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή με αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Η πολιτιστική εταιρία ΛΑΒΡΥΣ, διοργανώνει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις δίνοντας την ευκαιρία στους χιλιάδες θεατές να γνωρίσουν και να διεισδύσουν στον μαγικό κόσμο του διαστήματος. Ανάμεσά τους μία σειρά διαλέξεων από τους πιο επιφανείς Έλληνες επιστήμονες, προβολές σπανίων ντοκιμαντέρ για το διάστημα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της έκθεσης, καθώς και έκθεση αστροφωτογραφίας.
Η έκθεση «LIFE IN SPACE» (Η Ζωή στο Διάστημα), με περισσότερους από 4.000.000 επισκέπτες σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε και στην Ελλάδα σε συνεργασία με το MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και το Space Camp του και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI).
Στους επισκέπτες προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Μοναδικές κατασκευές, ιστορικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους και θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα.
Περισσότερα από 90 μοναδικά εκθέματα εκ των οποίων τα 50 αυθεντικά, θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Αυθεντικά αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, μας οδηγούν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία. Αυτά περιλαμβάνουν μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικές στολές, βράχο από τη σελήνη και μια παρουσίαση του έργου του Αμερικανού –γερμανικής καταγωγής- μηχανικού, Wernher Von Braun, που θεωρείται πρωτοπόρος της πυραυλικής και διαστημικής τεχνολογίας.
Μέρος της έκθεσης είναι και το Space Camp, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τις ίδιες αισθήσεις που ζουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, όπως την απουσία βαρύτητας και την απώλεια του «χωρικού» προσανατολισμού. Επιπλέον, μια νέα ISS VR Platform, φέρνει τους επισκέπτες μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέποντας τους να ζήσουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση.
Χθες ο Δρ. Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 ομιλητής θα είναι ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, Ομότιμος Διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων, Johns Hopkins University / Επικεφαλής Ερευνητής, NASA Voyager 1 & 2 / μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος. Θα αναπτύξει το ενδιαφέρον θέμα «Η 46-χρονη Οδύσσεια των Voyagers από τη Γη στο Γαλαξiα και η προσεχής Διαστρική Αποστολή»
«Σελήνη: η πρώτη στάση στο ταξίδι μας προς τ’ άστρα» τιτλοφορείται η ομιλία που θα δώσει η Δρ. Όλγα Συκιώτη, Κύρια Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου. Ακολουθούν και άλλες διαλέξεις.
Σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, την αίθουσα προβολών, παρουσιάζονται καθημερινά το ντοκιμαντέρ: του Ξ. Μουσά τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, βίντεο της Νasa για την αποστολή Juno στον Δία και τους δορυφόρους του, η Μυθωδία του Βαγγέλη Παπαθανασίου καθώς και άλλα σημαντικά βίντεο για το διάστημα.
Ο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ – SIMULATORS
Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να αισθανθούν όλα όσα βιώνουν οι αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές τους και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσή τους.
THE FIVE DEGREES OF FREEDOM. Αυτός ο προσομοιωτής δημιουργεί την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα.
MULTI AXIS TRAINER. Είναι ο προσομοιωτής που χρησιμοποιείται στο Space Camp του “THEU.S. SPACE&ROCKETCENTER” της Αλαμπάμα.
ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ – LAND THE SHUTTLE. Αυτός ο προσομοιωτής σάς δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας ως πιλότος του διαστημικού λεωφορείου.
F18 PILOT SIMULATOR. Αυτός είναι ένας προσομοιωτής πτήσης με τρισδιάστατα γραφικά, που προσφέρει μια ρεαλιστική εμπειρία χειρισμού του F18.
ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ISS VR PLATFORM. Εδώ θα ανακαλύψετε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται 400 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης Life in Space, λειτουργεί έκθεση αστροφωτογραφίας στην οποία συμμετέχουν πενήντα αστροφωτογράφοι, ερασιτέχνες αστρονόμοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα.
Στις φωτογραφίες τους καταγράφουν αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα, καθώς και επίγεια νυχτερινά τοπία.
Αστρικές τροχιές, γαλαξίες, νεφελώματα, σμήνη αστέρων, κομήτες, πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, η Σελήνη, ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε μια τόσο στην πλούσια συλλογή αστροφωτογραφιών.
Κατά την περιήγηση σας στην έκθεση θα δείτε φωτογραφίες από σέλας στην Ισλανδία, έκλειψη ηλίου στα νησιά Faroe και την Αυστραλία, τον Γαλαξία πάνω από την έρημο Ατακάμα στη Χιλή, αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων φωτογραφημένο κάτω από τον πολικό αστέρα, ανατολές πανσελήνου από ιστορικά μνημεία, καθώς και πολλά ακόμη ελληνικά τοπία κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων από όλη την Ελλάδα.
Η έκθεση αστροφωτογραφίας πλαισιώνεται από πιστά αντίγραφα από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το τέταρτον του Ιππάρχου και ένα σύστημα από τα γρανάζια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, μια ευγενική παραχώρηση του καθηγητού Φυσικής του Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , κυρίου Ξενοφώντα Μουσά.
Στον ίδιο χώρο παρουσιάζονται επίσης δύο πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφικές συλλογές:
Μια συλλογή φωτογραφιών του Θεοφάνη Ματσόπουλου, αστροφωτογράφου που ειδικεύεται στην σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών Πλανητάριου, στην οποία έχει φωτογραφίσει τηλεσκόπια του Αμερικάνικου Αστεροσκοπείου (NSF / AURA – Noirlab) στις ΗΠΑ και την Χιλή.
Μια ακόμη συλλογή φωτογραφιών του Αδριανού Γολέμη, γιατρού στελεχωμένων διαστημικών αποστολών και επιτυχόντα στην Ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών 2022. Στη συλλογή αυτή έχει καταγράψει στιγμιότυπα από την ζωή αστροναυτών της ESA (European Space Agency) πριν από εκτοξεύσεις με το Σογιούζ MS-13 και μετά από αφίξεις τους στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.
Την έκθεση επιμελείται η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης Life in Space.
ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΔΗ
(δίπλα στο Θέατρο Badminton, στάση μετρό Κατεχάκη)
Επισκεφτείτε το siteτης έκθεσης για περισσότερες πληροφορίες
https://lifeinspace.lavris.gr/
Αγγελική Κώττη