today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα: Ο χρόνος έχεις σταματήσει – Ζούμε έναν εφιάλτη

“Φέρτε τους πίσω στο σπίτι” (#bring them back home) είναι το μήνυμα που στέλνουν οι συγγενείς ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα σε μια προσπάθεια να διεθνοποιήσουν το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, χθες Δευτέρα, σε δημοσιογράφους.

“Ήρθαμε στην Ελλάδα για να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινή γνώμη την φρικτή ιστορία των οικογενειών των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς”, τόνισαν.

Συναντήσαμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους συγγενείς ομήρων. Στη συνέχεια συναντήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος ως πνευματικός ηγέτης της Ελλάδας και σύμβολο ιεροσύνης κατανόησε βαθύτατα τον Γολγοθά που περνούν οι συγγενείς των ομήρων. Δεσμεύτηκε η Εκκλησία να κάνει ό,τι μπορεί. Συναντηθήκαμε, επίσης, με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις διεθνείς τους επαφές για την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσαν.

Η οικογένεια του Εβιατάρ Νταβίντ

“Ο Εβιατάρ είναι 22 χρονών και τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει 23 ετών”. Με αυτή τη φράση ξεκινάει ο 26χρνός αδερφός του Ιλάι να διηγείται τα δυο πρώτα 24ωρα της κόλαση που ζουν μετά την επίθεση της Χαμάς.

“Είναι μουσικός και παίζει κιθάρα. Εργάζεται ως μάνατζερ σε ένα καφέ και προσπαθεί να βάλει χρήματα στην άκρη για να μπορέσει να ταξιδέψει ανά τον κόσμο. Είναι ένας καταπληκτικός αδερφός και γιος”, λέει και σταματάει για λίγο πριν συνεχίζει.

“Την τελευταία φορά που τον είδαμε ήταν στις 6 Οκτωβρίου. Ανυπομονούσε τόσο πολύ να πάει στο φεστιβάλ μουσικής που σχεδόν δεν έφαγε εκείνη τη μέρα. Μετά το δείπνο, μαζί με δύο φίλους, πήρε το αυτοκίνητο της μητέρας μας και ξεκίνησε για το φεστιβάλ”.

“Νωρίς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου ξυπνήσαμε από τις σειρήνες. Η μητέρα μου έστειλε στον Εβιατάρ μήνυμα. Της απάντησε πως το φεστιβάλ τερματίστηκε και πως πήγαιναν προς το αυτοκίνητο. Της είπε να μην ανησυχεί”.

“Τα κλάματα της μητέρας μου με ξύπνησαν. Έκλαιγε γοερά και ήταν πολύ ανήσυχη. Μου είπε πως ο αδερφός μου δεν απαντούσε στα τελευταία μηνύματα που του έστελνε. Ξέραμε εκείνη τη στιγμή πως είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση. Η αδερφή μου ανέβασε αμέσως στο Instagram μια φωτογραφία του αδερφού μου μαζί με έναν αριθμό τηλεφώνου ζητώντας από όποιον γνώριζε κάτι να επικοινωνήσει μαζί μας”, οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία.

“Στις δυο το μεσημέρι λάβαμε ένα στιγμιότυπο οθόνης. Έδειχνε τον αδερφό μου τρομοκρατημένο. Στη συνέχεια λάβαμε δυο βίντεο προπαγάνδας από τη Χαμάς όπου φαινόταν ο αδερφός μου με τα χέρια πίσω από την πλάτη με χειροπέδες. Βρισκόταν στη Λωρίδα της Γάζας. Ένας τρομοκράτης του έκανε κεφαλοκλείδωμα, ενώ στο άλλο χέρι κρατούσε όπλο. Συμπεριφερόταν βίαια. Στο άλλο βίντεο είναι ξαπλωμένος στο έδαφος το βλέμμα του γεμάτο τρόμο, υπάρχουν άλλα πέντε άτομα στο δωμάτιο”, προσθέτει.

“Ζούμε έναν εφιάλτη. Ακόμα δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται ώστε κάτι τέτοιο να μη συμβεί ποτέ ξανά!”, τονίζει.

Ο Ιλάι κάνει μια ακόμη παύση και συνεχίζει: Μερικές μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ ένας μάρτυρας και μας είπε πως ο αδερφός μου με έναν φίλο και δύο άλλα άτομα έτρεξαν προς τα αυτοκίνητα. Υπήρχε όμως μόνο ένας δρόμος διαφυγής τον οποίον μπλόκαραν οι τρομοκράτες που πυροβολούσαν ακατάπαυστα. Η μικρή ομάδα χωρίστηκε με αποτέλεσμα ο Εβιατάρ και ο φίλος του να απαχθούν από τη Χαμάς ενώ τα δύο άλλα άτομα δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες.

“Εδώ και τριάντα μέρες δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τύχη του Εβιατάρ. Δεν ξέρουμε πως είναι η ψυχολογική του κατάσταση, σε ποια σωματική κατάσταση βρίσκεται αν έχει υποστεί βασανιστήρια. Ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα μας βοηθήσει και θα μας στηρίξει”, καταλήγει.

Τα λόγια της μητέρας του Εβιατάρ, Γκάλια είναι λίγα και μετρημένα, γεμάτα πόνο. Της είναι δύσκολο να μιλήσει. Για λίγα δευτερόλεπτα παραμένει σιωπηλή προσπαθεί να μαζέψει τις δυνάμεις της για να πει μερικές κουβέντες. “Ζούμε μια κατάσταση που είναι βγαλμένη από μια ταινία τρόμου. Ελπίζουμε να ξυπνήσουμε όταν αυτός ο εφιάλτης θα έχει περάσει. Έχουμε χάσει κάθε αίσθηση του χρόνου. Ζούμε σε μια μετέωρη κατάσταση. Από εκείνη τη μαύρη στιγμή η καθημερινότητα της οικογένειάς μας έχει διαλυθεί. Κάθε λεπτό που είμαστε ξύπνιοι είναι αφιερωμένο στο να φέρουμε τον Εβιατάρ πίσω στο σπίτι μας”, είπε.

Η οικογένεια του του Αλμόγκ Μέιρ

Η μητέρα του Αλμόγκ, Ορίτ περιγράφει ανάμεσα σε δάκρυα και αναφιλητά την τελευταία φορά που είδε τον γιο της στις 6 Οκτωβρίου, στις 11 το βράδυ που έφυγε με φίλους του για το φεστιβάλ μουσικής.

Ξύπνησε την επόμενη το πρωί από ένα τηλεφώνημα του Αλμόγκ ο οποίος της περιέγραφε ότι ακούει από παντού ρουκέτες και πυροβολισμούς. “Δεν ξέρω τι συμβαίνει, θα σε πάρω σε μισή ώρα, μαμά σ’ αγαπώ”, της είπε την τελευταία φορά που τον άκουσε. Η κόρη της ανέβασε στο Facebook τη φωτογραφία του Αλμόγκ και 3 ώρες αργότερα έλαβαν ένα βίντεο από κάποιον που τον αναγνώρισε. Ήταν τρομοκρατημένος. “Από εκείνη τη στιγμή ο κόσμος μου καταστράφηκε”, είπε η Ορίτ.

Ο θείος του, Αβιράμ Μέιρ, συνεχίζει να περιγράφει τον εφιάλτη που βιώνει η οικογένεια όταν είναι πλέον αδύνατον στην μητέρα του Αλμόγκ να συνεχίσει.

“Ο ανιψιός μου προσπάθησε να διαφύγει. Μπήκε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με δύο κοπέλες αλλά σταμάτησαν το αυτοκίνητο επειδή τους πυροβολούσε η Χαμάς. Κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και χωρίστηκαν. Οι δύο κοπέλες δολοφονήθηκαν την ώρα που μιλούσαν με τον πατέρα τους στο τηλέφωνο. Αυτός ο άνθρωπος ακουσε τα παιδιά του να δολοφονούνται από τους τρομοκράτες. Ο Ισραηλινός στρατός έκανε δύο εβδομάδας να τις αναγνωρίσει. Ο άλλος φίλος του Αλμόγκ δολοφονήθηκε και αυτός από τη Χαμάς. Ο Αλμόγκ ήταν ο μόνος επιζών από την μικρή ομάδα και τώρα βρίσκεται στη Γάζα”.

“Είναι δύσκολο για εμάς να τον φανταζόμαστε στη Γάζα. Θα κάνουμε τα πάντα για να τον φέρουμε πίσω σπίτι”, τόνισε.

Ερωτηθείς ποιες παραχωρήσεις θεωρούν αποδεκτές από την πλευρά της Ισραηλινής κυβέρνησης ο Ιλάι Νταβίντ απάντησε πως “θα κάναμε τα πάντα για να επέστρεφαν σπίτι οι αγαπημένοι μας. Θα υπογράφαμε ακόμη και συμφωνία με τον διάβολο”.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η γνώμη τους για τον Παλαιστινιακό λαό ο θείος του Αλμόγκ, Αβιράμ τόνισε πως επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά και πως δεν έχουν κάτι εναντίον τους Παλαιστίνιους. “Αυτό που έκανε η Χαμάς είναι απαράδεκτο”.

Τέλος, ο πρώην Πρέσβης Ραμ Αβιράμ ο οποίος συνόδευε τις δύο οικογένειες τόνισε πως ήρθαν στην Αθήνα καθώς υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα θα μας βοηθήσει έμπρακτα στη προσπάθεια να φέρουμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους.

Ειρήνη Μυλωνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ