today-is-a-good-day
13.3 C
Athens

Αψηφούν τον Μπάιντεν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, εγκρίνοντας οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες Πέμπτη σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, σε πόλεμο με τη Χαμάς, αψηφώντας τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που ζητούσε να εγκριθεί έκτακτο πακέτο χρηματοδοτήσεων που θα συμπεριλάμβανε επίσης κεφάλαια για τη χορήγηση αρωγής στη Γάζα, στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και εταίρους στην Ασία, την αντιμετώπιση της Κίνας και της μεταναστευτικής κρίσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Το κείμενο της συντηρητικής αντιπολίτευσης θεωρείται πάντως θνησιγενές, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν σκοπό να επιτρέψουν να υιοθετηθεί από τη Γερουσία – κι ακόμη και στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει διαμηνύσει πως θα ασκήσει το βέτο που διαθέτει.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, λειτουργικό εκ νέου μετά την ανάδειξη νέου «speaker», προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, διχάζεται για το ζήτημα της υποστήριξης συμμάχων της Ουάσιγκτον στο εξωτερικό.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι λένε πως θέλουν να εγκριθεί άμεσα η χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όσον αφορά την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, έχει διαθέσει οπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022. Όμως η υπόσχεση του κ. Μπάιντεν πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», που επαναλήφθηκε όταν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την αμερικανική πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπάρχει μια μικρή ομάδα τους που αξιώνει να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Το σώμα αυτό είχε βυθιστεί για τρεις εβδομάδες σε παράλυση άνευ προηγουμένου, λόγω του κενού στην προεδρία του που προκάλεσε ακριβώς αυτή η ομάδα. Ο νέος πρόεδρός του Μάικ Τζόνσον ακόμα ψάχνει τα πατήματά του.

Στη Γερουσία, αντίθετα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, γενικά οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει συναίνεση, αποφάσισε να συνδυάσει το αίτημά του για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (πάνω από 61 δισεκ. δολάρια) με αυτήν που προορίζεται για το Ισραήλ (14 δισεκ.), καθώς και την αντιμετώπιση της Κίνας (σε στρατιωτικό επίπεδο, με επενδύσεις στα υποβρύχια, και σε οικονομικό επίπεδο με τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο σε αναπτυσσόμενες χώρες). Ζητούσε επίσης χρηματοδότηση (9 δισεκ.) για την αντίδραση σε διεθνείς ανθρωπιστικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Λωρίδα της Γάζας. Στο σύνολο, κάπου 106 δισεκ. δολάρια.

Όμως το ρεπουμπλικανικό επιτελείο στη Βουλή κώφευσε, αψήφησε τον πρόεδρο και υιοθέτησε (226 ψήφοι υπέρ, 196 κατά) κείμενο που προβλέπει υποστήριξη αποκλειστικά και μόνο για το Ισραήλ. Λιγοστοί Δημοκρατικοί τάχθηκαν υπέρ.

Για να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια αυτή, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να αντληθούν κεφάλαια από το μεγαλεπήβολο σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα και τις υποδομές που υιοθετήθηκε πέρυσι. Ο Λευκός Οίκος εναντιώνεται. Η Γερουσία επίσης.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε λεπτό» για τη χορήγηση «της βοήθειας που έχει ανάγκη το Ισραήλ», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο νέος πρόεδρος του σώματος Τζόνσον, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο αίτημα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο νόμου των Ρεπουμπλικάνων προβλέπει μεταξύ άλλων ποσό 4 δισεκ. δολαρίων για να προσφερθούν πυρομαχικά στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος και Σφεντόνα του Δαυίδ καθώς και τη μεταφορά ειδών από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Το ρεπουμπλικανικό σχέδιο είναι «θνησιγενές», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι.

Ενώ ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έκανε σαφές πως δεν προτίθεται να θέσει καν σε ψηφοφορία στο σώμα το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή.

Το μπραντεφέρ για το ζήτημα αναγγέλλεται δυσχερές. Ο κ. Τζόνσον επιμένει να λέει πως η χρηματοδότηση της βοήθειας σε άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον, ιδίως για την Ουκρανία, θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ