«Νόμιμες και ασφαλείς διόδοι, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, με υποχρεωτική μετεγκατάσταση και προγράμματα ένταξης», είναι οι βασικοί άξονες της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μεταναστευτικό, όπως τους περιέγραψε η τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Ρένα Δούρου, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Είχε προηγηθεί μια παρέμβαση από την Ντόρα Μπακογιάννη, που κάλεσε την κυρία Δούρου, ως αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, να αποσαφηνίσει αν η το κόμμα της παραμένει στις ίδιες θέσεις που είχε και επί εποχής Αλέξη Τσίπρα.
«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η θέση της Αριστεράς είναι, από την πρώτη στιγμή, για το Σύμφωνο ότι είναι μία προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς το Συμβούλιο, με σύμφωνη γνώμη της πατρίδας μας, της Ελλάδος, πάει αντίθετα στη θέση για μετεγκατάσταση και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και κράτη μέλη πρώτης υποδοχής. Υιοθετεί θέσεις που στην πράξη παραβιάζουν το δικαίωμα στο άσυλο και μετατρέπουν την πατρίδα μας και άλλες χώρες βέβαια εισόδου, σε τεράστια κέντρα κράτησης», είπε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ρένα Δούρου.
«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα συνεχίσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, να στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται, πάντα με το τρίπτυχο: νόμιμες και ασφαλείς διόδους, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη με υποχρεωτική μετεγκατάσταση και προγράμματα ένταξης», είπε η Ρένα Δούρου και προσέθεσε: «Τόσο εδώ όσο και στο εθνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή, ο στόχος της χώρας πρέπει να είναι η αξιοποίηση των συμμαχιών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έχουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό και ευρώ-τουρκικό πλαίσιο προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής και να έχουμε, ξαναλέω, μια δίκαιη Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου».
Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει «ενόψει και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα λάβει χώρα στις 7/12, πώς θα συμβάλλει στην επανενεργοποίηση της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ως προς τις επιστροφές στην Τουρκία μεταναστών, των οποίων η αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα έχει απορριφθεί, έτσι ώστε να δεχθεί ξανά η Τουρκία επιστροφές, όπως δεχόταν».