Μετά την εισβολή του Πούτιν την Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 και τον συνεχιζόμενο εκεί πόλεμο, άλλη μία εστία σκληρού πολέμου άναψε στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή και στη λωρίδα της Γάζας.
Του Διονύση Χατζηδάκη *
Μετά την βάναυση και απάνθρωπη αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν άνδρες της Χαμάς, με δολοφονίες και απαγωγές εκατοντάδων και πλέον Ισραηλινών αμάχων πολιτών το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, ξεκίνησε ο πέμπτος πόλεμος στα τελευταία 15 χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, της στρατιωτικής οργάνωσης των ακραίων ισλαμιστών που κυβερνάει τη λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Ουσιαστικά οι εχθροπραξίες δεν έχουν σταματήσει ποτέ και πάντα δημιουργούνται αιτίες για συγκρούσεις και πολέμους από το 1948 που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ στην περιοχή. Να σημειώσουμε, ότι το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα στην περιοχή και είναι το κράτος που μοιράζεται τις ίδιες αρχές με τον Δυτικό κόσμο.
Η κύρια αιτία είναι η άρνηση εξαρχής των Αραβικών κρατών και του Ιράν της δημιουργίας και της ύπαρξης Εβραϊκού κράτους στην περιοχή και η συνύπαρξή του με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Βέβαια, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για την επίθεση της Χαμάς το ανεπίλυτο του παλαιστινιακού προβλήματος.
Δυστυχώς, ήταν μόνο κάποιες μικρές περίοδοι ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Αυτό συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές κυριαρχεί ο αντισημιτισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός σε ακραίες ομάδες που κυβερνούν τους Παλαιστίνιους αλλά και στις γειτονικές αραβικές χώρες. Επίσης, ρόλο έπαιξε και σειρά λαθών εκ μέρους του Ισραήλ στη στρατηγική και στη διαχείριση μιας τόσο τεταμένης κατάστασης, με σχεδόν όλα τα γειτονικά αραβικά κράτη να διάκεινται συνεχώς εχθρικά απέναντί του και να το απειλούν.
Το Ισραήλ πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στα εδάφη του και αποφάσισε την κλιμάκωση του πολέμου, με πρόθεση να εισβάλλει στη λωρίδα της Γάζα και να εξαλείψει την Χαμάς.
Η κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων είναι πλέον σφοδρή με χιλιάδες θανάτους μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι να είναι άμαχοι και με θύμα φυσικά την αλήθεια.
Η σύγκρουση αυτή πυροδότησε την κινητοποίηση των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης αλλά και των υποστηρικτών των Παλαιστινίων Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.
Άλλο ένα πεδίο συγκρούσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ των εμπλεκομένων είναι αυτό της προπαγάνδας και της, τόσο εύκολης στη σύγχρονη εποχή, κατασκευασμένης αλήθειας, τα λεγόμενα δηλαδή fake news και τα φωτομοντάζ (η γνωστή ως μονταζιέρα).
Πιστεύω και σύμφωνα με τα διεθνή έγκυρα μέσα, η τρομοκρατική πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς είχε σκοπό την διακοπή των επαφών και συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Κατάρ (χρηματοδότης της Χαμάς) για την ειρήνευση στην περιοχή, το οποίο πράγματι επέτυχε.
Οι πολιτικές λύσεις όμως, που ασκούνται με βομβαρδισμούς και μαζικές δολοφονίες, με σκοπό να προκαλέσουν εκατόμβες θυμάτων ως αντίποινα, τελικά αποτυγχάνουν. Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «Η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση».
Ελπίζω να κυριαρχήσουν η σύνεση, η μετριοπάθεια, η λογική και ο ανθρωπισμός και όχι η αδιαλλαξία, ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία.
Διαφορετικά, στην περίπτωση της συνέχισης του πολέμου είναι ορατός ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης ακόμη και ευρύτερης σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ιράν και Ρωσίας.
Η Ελλάδα που το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, ως εγγύς χώρα και με συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια.
Είναι επίσης επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.
Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί της βάσης των δύο κρατών. Κι ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, πως καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση
Θέλω να πιστεύω, ότι θα δοθεί ο χώρος για ειρηνικές συνομιλίες και την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης που θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή.
Διότι, όταν αποτυγχάνει η διπλωματία έρχεται ο πόλεμος και στον πόλεμο τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι αθώοι πολίτες, η αλήθεια και τα εμπλεκόμενα κράτη που καταστρέφονται.
* Ο Διονύσης Χατζηδάκης είναι Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Νέας Δημοκρατίας. Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων