today-is-a-good-day
25 C
Athens

Οι τρεις κινήσεις Κασσελάκη για αλλαγή του κλίματος στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη θύελλα

Τα πρώτα βήματα για να  πέσουν οι πολεμικοί  τόνοι εκατέρωθεν έκανε επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ στην Αθήνα,  ο  Στέφανος Κασσελάκης με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας κομματικής γραμμής, στην επανεκκίνηση  του κόμματος, που βρίσκεται σε πτωτική πορεία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η πρώτη κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν  να καλέσει τον κ. Τσακαλώτο σε μια συνάντηση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η  ένταση και να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής,  παρόλο που υπάρχουν διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα, ενώ αγκάθι παραμένει η άρση της παραπομπής στο Πειθαρχικό των κ.κ Βίτσα, Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα.

Του Κώστα Πασίση

Στη παρούσα συγκυρία πάντως, φαίνεται ότι ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει το διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων, αν και για το ζήτημα των διαγράφων δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις του.

Αυτό φάνηκε και στη  θετική αναφορά του που έκανε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, μιλώντας για  το απόθεμα  των 37 δισ. ευρώ στο κρατικό ταμείο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist  επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλογικές συμβάσεις, τη φορολόγηση των υπερκερδών και τον πληθωρισμό.

Αντίθετα στο ΣΕΒ   τάχθηκε υπέρ της διαμοίρασης μετοχών στους εργαζόμενους χωρίς να αναφερθεί σε αυξήσεις μισθών, προκαλωντας ποικίλα σχόλια στην αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η αλλαγή στάσης ενδεχομένως να οφείλεται στην κριτική που δέχτηκε, με αποτέλεσμα στο Economist να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές για να αποκαταστήσει την «εικόνα» του μετά την  «απόκλιση» του ΣΕΒ

Στο πολιτικό «κομμάτι» της ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι ο καταλληλότερος για να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, θυμίζοντας το κλίμα επι Τσίπρα. Οι σχετικές αναφορές του προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος ήταν καυστικός: «Οι ηγεσίες αλλάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλη η γραμμή παραμένει ίδια»

Η ομιλία του στο Economist ήταν η δεύτερη κίνηση του με στόχευση την ενίσχυση του πολιτικού προφίλ που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η τρίτη κίνηση σύνθεσης και συμβιβασμού των αντιτιθέμενων απόψεων ήταν στο Εκτελεστικό Γραφειο όπου   εμφανίστηκε   ενωτικός και  πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τα θέματα που χωρίζουν τις δυο πλευρές.

Ωστόσο στη συνεδρίαση ζήτησε  πειθαρχία στις εμφανίσεις των στελεχών στα μέσα ενημέρωσης, που μεταφράζεται ότι οι βουλευτές πρέπει πρώτα να ενημερώνουν και να λαμβάνουν έγκριση απο  το γραφείο τύπου του κόμματος.

Ένα γεγονός που προκαλεί νέες τριβές μεταξύ προεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσής.

Επί παραδείγματι ο Χρ, Σπίρτζης  χαρακτήρισε σταλινικού χαρακτήρα την απόφαση Κασσελάκη να βγαίνουν με λίστα τα στελέχη στα κανάλια. Όταν προταθεί στα όργανα θα απορριφθεί μετ’ επαίνων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετα την επιστροφή  του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  στην Αθηνα  και τις εσωτερικές διεργασίες που συντελέστηκαν, το κλίμα στην Κουμουνδούρου βελτιώθηκε αισθητά…

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανιτης, που πήρε την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί σε χθεσινές δηλώσεις κράτησε χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας ότι μπορούμε να συμβαδίσουμε και ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στο νέο Πρόεδρο του κόμματος.

Η εσωκομματική κρίση πάντως, αποτυπώθηκε στις τελευταίες μετρήσεις. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,2%. Ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 13,4%, το ΚΚΕ με 10,2%, η Ελληνική Λύση με 6,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η ΝΙΚΗ με 3,2% και οι Σπαρτιάτες με 2,6%

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι το 72% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Στέφανος Κασσελάκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ