today-is-a-good-day
13 C
Athens

Ο Τσάντλερ το «έσκασε» από «Τα φιλαράκια»- Νεκρός ο Μάθιου Πέρι στα 54 του χρόνια

Ο Μάθιου Πέρι, δεν είναι πια εδώ. Βρέθηκε νεκρός το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) σε υδρομασάζ στο σπίτι του, όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές του Λος Αντζελες. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια του θανάτου, ωστόσο, σύμφωνα με το TMZ o Αμερικανοκαναδός ηθοποιός, φαίνεται πως πνίγηκε ύστερα από καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπήρξε εγκληματική ενέργεια, ούτε βρέθηκαν ναρκωτικά στο σπίτι του. Ο ηθοποιός έδινε μάχη για χρόνια με την εξάρτησή του από τα αναλγητικά και το αλκοόλ και είχε χρειαστεί επανειλημμένα να μπει σε κλινικές αποτοξίνωσης. Ηταν 54 ετών…

Της Αγγελικής Κώττη

Ο Μάθιου Πέρι, ήταν γνωστός για το ρόλο του Τσάντλερ Μπινγκ στην επιτυχημένη κωμική σειρά «Τα φιλαράκια» του NBC, το οποίο προβλήθηκε για 10 σεζόν από το 1994 έως το 2004. Ο ηθοποιός ήταν υποψήφιος για  Emmy το 2002 για την ερμηνεία του στην αγαπημένη κωμική σειρά.

Μαζί με το “Friends”, ο Πέρι εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές όπως “Studio 60 on the Sunset Strip”, “Go On” και “The Odd Couple”. Ο Πέρι ήταν ο συνδημιουργός, εκτελεστικός παραγωγός και πρωταγωνιστής της κωμικής σειράς του ABC «Mr. Sunshine», που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2011.

Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε εκτός από τα λατρεμένα «Φιλαράκια» και άλλους ρόλους του, και μέσα από το βιβλίο «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα» του Μάθιου Πέρι, μια αξέχαστη αυτοβιογραφία, προσωπική και διαφωτιστική – αλλά και ένα χέρι βοήθειας προς οποιονδήποτε παλεύει να κατακτήσει τη νηφαλιότητα. Αδείλιαστα ειλικρινές, συγκινητικό, και ξεκαρδιστικά αστείο!

Κυκλοφορεί από την Aθens Bookstore Publications σε μετάφραση Μάνου Τζιρίτα και Θανάση Χειμωνά. Όπως έγραψε και η Μάρα Κάουφμαν, συνδημιουργός της σειράς του NBC «Τα Φιλαράκια» πρόκειται για “[Μία] ωμή, γενναία αυτοβιογραφία που ήθελε κότσια για να γραφτεί. Όπως φαίνεται, ο Μάθιου Πέρι έχει κότσια. Μας μιλάει για τις εξαρτήσεις του, για τις ασθένειες του, και για την παραλυτική μοναξιά του… Στην ουσία του, το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο ελπίδα για το μέλλον. Αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο Μάθιου Πέρι, αφήστε τις φυλλάδες και διαβάστε αυτό”.

«Γεια, λέγομαι Μάθιου, αν και ίσως εσείς να με ξέρετε με άλλο όνομα. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Μάτυ. Και κανονικά έπρεπε να είμαι νεκρός».

Έτσι ξεκινάει η αφήγηση στην καθηλωτική ιστορία του  Μάθιου Πέρι, που μάς παίρνει μαζί του στο ταξίδι του από την παιδική του φιλοδοξία για φήμη ως την εξάρτηση και την απεξάρτηση, συστήνοντάς μας, καθ’ οδόν, τον πεντάχρονο Μάθιου, ο οποίος ταξίδευε από το Μόντρεαλ στο Λος Άντζελες, μεταξύ των χωρισμένων γονιών του· τον δεκατετράχρονο Μάθιου, ο οποίος ήταν τενίστας εθνικής εμβέλειας στον Καναδά· και τον εικοσιτετράχρονο Μάθιου, ο οποίος εξασφάλισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που ήθελαν οι πάντες, στον πιλότο μιας σειράς για την οποία μιλούσαν οι πάντες, και που τότε λεγόταν Φιλαράκια σαν κι εμάς…

Διηγούμενος μια απίθανη ιστορία όπως μόνο ο ίδιος θα μπορούσε, ο Μάθιου Πέρι φέρνει στο προσκήνιο τη διαλυμένη οικογένεια που τον μεγάλωσε, τον πόθο για αναγνώριση που τον έκανε διάσημο, και το κενό μέσα του που δεν μπορούσε να γεμίσει ακόμη κι όταν τα μεγαλύτερα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα. Περιγράφει επίσης τη γαλήνη που έχει βρει στη νηφαλιότητα και πώς νιώθει για τη σαρωτική επιτυχία που έχουν γνωρίσει παντού «Τα Φιλαράκια», διηγούμενος ιστορίες για τους συμπρωταγωνιστές του και για άλλα μεγάλα αστέρια που γνώρισε στην πορεία του. Ειλικρινής, συνειδητοποιημένος, και με το μοναδικό του χιούμορ, ο Πέρι εξιστορεί γλαφυρά τη μακρόχρονη πάλη του με τις εξαρτήσεις και τις αιτίες που τις τροφοδοτούσαν, παρά το γεγονός ότι έμοιαζε να έχει κατακτήσει τα πάντα.

Το βιβλίο «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα» προλογίζει η Λίσα Κούντροου, συμπρωταγωνίστριά του στα «Φιλαράκια» (παίζει τον ρόλο της Φοίβης). Είναι μια αξέχαστη αυτοβιογραφία, εξίσου προσωπική όσο και διαφωτιστική – αλλά και ένα χέρι βοήθειας προς οποιονδήποτε παλεύει να κατακτήσει τη νηφαλιότητα.»

«Αυτό με το οποίο εκπλήσσομαι περισσότερο είναι η ανθεκτικότητά μου», είπε στο People πέρυσι, αναφερόμενος στο βιβλίο του. «Ο τρόπος με τον οποίο μπορώ να ξεφεύγω από όλα αυτά τα βασανιστήρια και την ασχήμια. Θέλοντας να πω την ιστορία, παρόλο που είναι λίγο τρομακτικό να πεις όλα σου τα μυστικά σε ένα βιβλίο, δεν άφησα τίποτα απ’ έξω. Όλα είναι εκεί μέσα.”

Ηταν πάντοτε ειλικρινής για τους αγώνες του με τον εθισμό, τον οποίο πάλεψε ακόμη και στο απόγειο της καριέρας του. «Είχα μια ιστορία να πω, μια ιστορία που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους ,» έγραψε. «Και το να βοηθάω άλλους είχε γίνει η απάντηση για μένα».

 

«Είμαστε συντετριμμένοι από τον θάνατο του αγαπημένου μας φίλου Μάθιου Πέρι», ανέφερε σε μια δήλωση η Warner Bros. Television Group, η παραγωγός εταιρία του «Friends». «Αυτή είναι μια σπαρακτική μέρα και στέλνουμε την αγάπη μας στην οικογένειά του, στα αγαπημένα του πρόσωπα και σε όλους τους αφοσιωμένους θαυμαστές του».

Όταν  συμμετείχε στα «Φιλαράκια» ήταν 24 ετών και ο εθισμός του στο αλκοόλ είχε μόλις αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια. «Μπορούσα να το χειριστώ, κατά κάποιο τρόπο. Ωστόσο, όταν έφτασα στα 34 μου, είχα πραγματικά μπλέξει σε πολλά προβλήματα. Υπήρχαν χρόνια που ήμουν νηφάλιος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η 9η σεζόν ήταν η χρονιά, που ήμουν νηφάλιος. Και μαντέψτε ποια σεζόν πήρα υποψηφιότητα για καλύτερος ηθοποιός; Έλεγα: ‘’Αυτό πρέπει να μου λέει κάτι’’».

Αν και προσπαθούσε να κρύψει την κατάστασή του, οι δραματικές αλλαγές στην εμφάνισή του κάθε χρόνο αντανακλούσαν την κατάσταση της νηφαλιότητάς του. Ωστόσο, οι φίλοι του και συμπρωταγωνιστές του στα «Φιλαράκια», όπως έγραφε, έδειξαν κατανόηση και υπομονή.

Εφτασε πολλές φορές κοντά στον θάνατο, με κορυφαία την περίοδο κατά την οποία έπαθε ρήξη του παχέος εντέρου και οι γιατροί έδιναν 2% πιθανότητες να ζήσει- ο ίδιος έμεινε σε κώμα επί πολύ καιρό. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλές παραμονές του σε κέντρο αποτοξίνωσης, η καρδιά του ηθοποιού σταμάτησε για πέντε λεπτά μετά τη χορήγηση ενός φαρμάκου από τους γιατρούς. Η ζωή του σώθηκε με τεχνητή αναπνοή, αλλά οκτώ πλευρά έσπασαν κατά τη διαδικασία, γεγονός που του κόστισε διότι έχασε σκηνές με τη Meryl Streep στο «Don’t Look Up».

 

Είχε γεννηθεί στο Williamstown της Μασαχουσέτης από τη Suzanne Marie (Langford), μια Καναδή δημοσιογράφο, και τον Τζον Μπένετ Πέρι έναν Αμερικανό ηθοποιό. Η καταγωγή του περιλαμβάνει αγγλικές, ιρλανδικές, γερμανικές ελβετογερμανικές και γαλλοκαναδικές ρίζες.

Μεγάλωσε στην Οτάβα του Οντάριο, όπου έγινε κορυφαίος  νέος τενίστας στον Καναδά. Ωστόσο, αφού μετακόμισε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 15 ετών για να ζήσει με τον πατέρα του, άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την υποκριτική. Παρέμεινε φίλος του τένις και έπαιζε σε κάθε ευκαιρία. Οσο ζούσε στον Καναδά, ήταν συμμαθητής με τον σημερινό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. «Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι είναι συγκλονιστικός και θλιβερός», έγραψε εκείνος στο X. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα παιχνίδια της σχολικής αυλής που παίζαμε και ξέρω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ τη χαρά που τους έφερε. Ευχαριστώ για όλα τα γέλια, Μάθιου. Αγαπήθηκες- και θα μας λείψεις».

 

 

Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο,  σκόπευε να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Ωστόσο, όταν του προτάθηκε ένας πρωταγωνιστικός ρόλος στην τηλεοπτική σειρά, Second Chance (1987), άδραξε την ευκαιρία να ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός.

 

Εμφανίστηκε στην κωμωδία «Ο μαφιόζος της διπλανής πόρτας (2000) δίπλα στον Μπρους Γουίλις. Επίσης, στο «Και ύστερα ήρθε ο έρωτας» (1997), «Στον πυρετό της εφηβείας» (1988), «Το κορίτσι του μπαμπά» (1989), Parallel Lives (1994), «Κατά φαντασίαν ήρωες» (1988) και «Τανγκό για τρεις» (1999).

«Έμαθα να πέφτω από νωρίς στη ζωή μου – ήμουν στα έξι μου – γιατί συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας τρόπος να κάνω τα κορίτσια να γελούν» έλεγε.

Σημείωνε επίσης πως συνήθως ερμηνεύοντας τους ρόλους του έπαιζε τον εαυτό του. «Με ελκύουν κάποιοι κατεστραμμένοι χαρακτήρες που προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι» ήταν ένα ακόμα απόφθεγμά του.

Πώς θα ήθελε να τον θυμόμαστε; «Ως τύπο που έζησε τη ζωή, αγάπησε, έζησε καλά και βοηθούσε τους ανθρώπους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ