today-is-a-good-day
8.1 C
Athens

Η Βρετανία θα δημιουργήσει το πρώτο στον κόσμο ινστιτούτο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η Βρετανία θα δημιουργήσει το πρώτο στον κόσμο ινστιτούτο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, πριν από μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής την οποία έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τους κινδύνους της τεχνολογίας αυτής.

Το ινστιτούτο θα «εξετάζει, αξιολογεί και δοκιμάζει νέους τύπους τεχνητής νοημοσύνης ώστε να κατανοήσουμε τι είναι ικανό να κάνει κάθε νέο μοντέλο, διερευνώντας όλους τους κινδύνους για κοινωνικές βλάβες, από προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση μέχρι και τους πιο ακραίους κινδύνους», δήλωσε ο Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης σήμερα πως μόνο κυβερνήσεις, και όχι οι εταιρείες τεχνολογίας, μπορούν να αξιολογήσουν κατάλληλα τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σ’ αυτές (τις εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη) για να αξιολογήσουν τη δική τους δουλειά … Μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να εκτιμήσουν καταλλήλως τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Σούνακ.

«Η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να μην σπεύσει να επιβάλει κανονιστικές ρυθμίσεις … Οικοδομούμε πρωτοποριακή παγκοσμίως δυνατότητα να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε την ασφάλεια μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Σούνακ δήλωσε πως μια έκθεση, που παραγγέλθηκε από την κυβέρνησή του, έδειξε πως υπάρχει πιθανότητα σε ακραίες περιπτώσεις η ανθρωπότητα να χάσει τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Κίνα θα συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία.

«Δεν μπορώ να πω με 100% βεβαιότητα ότι η Κίνα θα είναι εκεί. Όμως πιστεύω απολύτως ότι κάναμε το σωστό προσκαλώντας τους», πρόσθεσε.

Στις 1-2 Νοεμβρίου η Βρετανία έχει καλέσει στο Μπλέτσλεϊ Παρκ εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, πολιτικούς ηγέτες και εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν αυτό που μερικοί θεωρούν υπαρξιακό κίνδυνο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να οικοδομηθεί μια διεθνής συναίνεση για την ασφαλή ανάπτυξή της.

Ο Σούνακ θέλει η Βρετανία να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκτώντας ένα ρόλο μετά το Brexit ανάμεσα στους ανταγωνιστικούς οικονομικούς συνασπισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 100 συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα στα οποία περιλαμβάνονται οι απρόβλεπτες πρόοδοι της τεχνητής νοημοσύνης και το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να χάσουν τον έλεγχό της, σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης.

Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις και ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind Ντέμης Χασάμπης περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσκεκλημένων στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, καθώς και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ