Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.
Πιο αναλυτικά, στην εκτίμηση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν (σε παρένθεση η καθαρή πρόθεση ψήφου, πριν την αναγωγή):
ΝΔ: 38% (30%)
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 15,2% (12%)
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13,4% (10,6%)
ΚΚΕ: 10,2% (8,1%)
Ελληνική Λύση: 6,9% (5,5%)
Πλεύση Ελευθερίας: 3,7% (2,9%)
ΜέΡΑ25: 3,5% (2,8%)
Νίκη: 3,2% (2,6%)
Σπαρτιάτες: 2,6% (2,1%)
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Το 60% των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή, ένα κλίμα ελαφρά θετικότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο, στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, όταν ήταν 62%-32% αντίστοιχα, αλλά παρ’ όλα αυτά αρνητικό.
Τι ανησυχεί τους πολίτες; Η οικονομία. Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το 39% απαντάει η οικονομία (36% τον Σεπτέμβριο) και 24% η ακρίβεια (23% το Σεπτέμβριο). Αντιθέτως, όλα τα άλλα προβλήματα έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αγωνία για το κόστος ζωής ιδίως μπροστά στον χειμώνα που έρχεται. Πράγμα που σημαίνει ότι το εάν δεν αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και η αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας, οι παράμετροι αυτοί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.
Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης και της πρόβλεψης για την οικονομία), που παραμένει σταθερά αρνητικός στο -45.
Ενδιαφέρον έχει το πώς βαθμολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους διαφορετικούς τομείς του έργου της. Οι τέσσερις τομείς με όπου η κυβέρνηση έχει τις υψηλότερες επιδόσεις είναι η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, η αμυντική θωράκιση και η εξωτερική πολιτική.
Αντιθέτως, “κόκκινη κάρτα” βγάζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% αρνητικές γνώμες), στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (72% αρνητικές γνώμες), την στην αντιεγκληματική πολιτική (72% αρνητικές γνώμες), την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (67%).
Η συνολική εικόνα της κυβέρνησης δείχνει μια ελαφρά βελτίωση, παρότι κινείται στα ίδια επίπεδα. Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση είναι στο 36% και οι αρνητικές στο 59%. Όμως, η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ιδιαίτερα αρνητική. Μόνο το 9% έχει θετική γνώμη για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το 85% έχει αρνητική γνώμη.
Ως προς την αξιολόγηση του Στέφανου Κασσελάκη η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κοινωνία έχει μάλλον αρνητική γνώμη.
Μόνο το 16% των ερωτηθέντων έχει θετική για το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός, ενώ το 72% έχει αρνητική γνώμη.
Η απήχηση του Κασσελάκη είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες και φθίνει όσο ανεβαίνουμε την ηλικιακή ιεραρχία. Η Gen Z είναι το καλύτερο ακροατήριό του αφού εκεί οι θετικές γνώμες φτάνουν το 29%. Λίγο καλύτερα του μέσου όρου τα πηγαίνει στους Millenials (18%) και μετά σε όλες τις άλλες κατηγορίες τα πηγαίνει χειρότερα του μέσου όρου του.
Τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών
Ενδιαφέρον έχει και το πώς αποτιμούν οι πολίτες τα μηνύματα που έστειλαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Καταρχάς το μεγαλύτερο μέρος των ερωτώμενων (65%) πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα έχουν πολιτικά μηνύματα για τα κόμματα και όχι μόνο για τους τοπικούς πολιτευτές (κάτι που υποστηρίζει μόνο το 33%). Μάλιστα, όσο πιο αριστερά πάμε στον πολιτικό άξονα τόσο περισσότερο βλέπουμε να υπογραμμίζεται η κεντρική πολιτική σημασία των εξετάσεων.
Τώρα ως προς το ποιο κόμμα ενισχύθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες εκτιμούν ότι περισσότερο ενισχύθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ακολουθεί το ΚΚΕ. Αντιθέτως τόσο για τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ η γνώμη των ερωτώμενων πολιτικών είναι μάλλον αποδυναμώθηκαν παρά ενισχύθηκαν, με την πιο σαφή εικόνα αποδυνάμωσης να σχηματίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ (81% εκτιμά ότι αποδυναμώθηκε και μόλις 16% ότι ενισχύθηκε).
Η δημοσκόπηση περιλάμβανε και ερώτηση για το εάν αντιμετωπίζεται θετικά ή αρνητικά η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εδώ το 57% απάντησε ότι είναι θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και 37% ότι είναι αρνητική. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών γνωμών από την αρχή της χρονιάς και αποτυπώνει μια σχετική έλλειψη εμπιστοσύνης στους δυτικούς αμυντικούς θεσμούς δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών, πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Με 47% θετικές γνώμες και 45% αρνητικές είναι και ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο.
Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% και 54% αρνητικές, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 40% θετικές και 53% αρνητικές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 35% θετικές και 58 αρνητικές. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόλις 25% θετικές και 65% αρνητικές.
Ως προς την ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σαφές προβάδισμα αφού συγκεντρώνει το 40% των απαντήσεων, πολύ μπροστά από το 7% του Στέφανου Κασσελάκη και το 6% του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο ισχυρότερος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι ο “Κανένας”, αφού αυτή είναι η αυθόρμητη απάντηση για το 29% των ερωτηθέντων.
Όλα αυτά αποτυπώνονται και στους κομματικούς συσχετισμούς και την πρόθεση ψήφου των πολιτών.
Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι η ΝΔ διατηρεί μια σαφή πρωτοκαθεδρία με 30% απαντήσεις στην πρόθεση ψήφου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποχωρεί, με 12% ενώ τον Σεπτέμβριο είχε 13.7%, ενώ ενισχύονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και υποχωρούν οι υπόλοιποι σχηματισμοί.
Η ΝΔ έχει μικρές διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημαντικές διαρροές προς ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έχει μικρότερες προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Στη βάση των παραπάνω η Metron Analysis κάνει μια εκτίμηση ψήφου που δείχνει τη ΝΔ στο 38% με μια υποχώρηση 2,6% από τις εθνικές εκλογές, το ΣΥΡΙΖΑ με μια υποχώρηση 2,6% στο 15,2%, το ΠΑΣΟΚ με μια άνοδο 1,6% στο 13,4% και το ΚΚΕ με μια άνοδο 2,5% στο 10.2%.
Σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση ψήφου τον Σεπτέμβριο, η δημοσκόπηση δείχνει μικρή άνοδο της ΝΔ, συνεχιζόμενη υποχώρηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, μια άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Αν κανείς μάλιστα κοιτάξει το άνω και το κάτω όριο κάθε κόμματος θα διαπιστώσει ότι εάν συνεχιστεί η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πάει με πιο έντονα ανοδική δυναμική είναι πιθανό να υπάρξει αλλαγή ως προς τη δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, ιδίως εάν συνεχιστεί αυτή η αίσθηση κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση με τρόπο ανάλογο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές η δημοσκόπηση αποτυπώνει ένα μεταβατικό πολιτικό τοπίο. Η κυβερνητική παράταξη δείχνει να έχει μια κυρίαρχη θέση, κυρίως γιατί υπάρχει μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε κρίση. Όμως, την ίδια στιγμή διατηρείται ένα υπόβαθρο δυσαρέσκειας και ανησυχία για το μέλλον, που σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε έναν χειμώνα που μάλλον θα είναι δύσκολο. Οικονομικά, κοινωνικά, αλλά πιθανώς και πολιτικά.