today-is-a-good-day
29.4 C
Athens

Τα αιολικά της Amazon, το mega deal της Alpha Bank, και η απόβαση Γάλλων και Αμερικανών στην Ελλάδα

Η Amazon ολοκλήρωσε 39 νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου ηλιακού έργου κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα, στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας – τα οποία προσθέτουν περισσότερο από 1GW συνολικής δυναμικότητας καθαρής ενέργειας στα ευρωπαϊκά δίκτυα. Πλέον, η Amazon έχει υλοποιήσει περισσότερα από 160 αιολικά και ηλιακά έργα σε 13 χώρες της Ευρώπης. Όταν όλα τα έργα θα τεθούν σε λειτουργία, αναμένεται να προσφέρουν 5,8GW καθαρής ενέργειας, δυναμικότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων των 4,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη σε ετήσια βάση.

Πολύ μεγάλο deal. Η Alpha Bank μετά από είκοσι χρόνια φέρνει διεθνή τράπεζα στην Ελλάδα. Η συμφωνία με την UniCredit έρχεται μετά την αναβάθμιση από την Standard & Poor’s και είναι πολυεπίπεδο deal. Η αξία περίπου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, 900 εκατ. ευρώ. Μέσω της συμφωνίας αυτής δημιουργείται αξία για τους μετόχους, ενώ το ΤΧΣ ανεβάζει ταχύτητα με φόντο την αποεπένδυση και από την Εθνική Τράπεζα που θα τρέξει παράλληλα με αυτήν της Alpha Bank. Το ποσό της συμφωνίας δεν αφορά μόνο το 9% του ΤΧΣ στην Alpha Bank, αλλά ακόμα και αν δεν προχωρήσει η εν λόγω συμφωνία, η UniCredit θα αποκτήσει ποσοστό στην ελληνική τράπεζα. Μαζί με την πώληση του 51% της ελληνικής ασφαλιστικής θυγατρικής της Alpha Bank (και τη συμφωνία διανομής προϊόντων της UniCredit) συν το τίμημα από την πρόταση της UniCredit προς το ΤΧΣ με premium έναντι της τιμής της μετοχής στα 1,27 ευρώ την Παρασκευή (η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα), προκύπτει ένα ποσό σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 900 εκατ. ευρώ, ως συνολική αξία της συμφωνίας. Η αγορά της Ρουμανίας αποτελεί ένα νέο στόχο μετά το μεγάλο αυτό deal.

Στην παγκόσμια ελίτ των 100 κορυφαίων εταιρειών καθαρής ενέργειας εντάχθηκε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ούσα η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στον Δείκτη “Clean EnergyIndex” της Standard & Poor’s. Ο S&P Clean EnergyIndex, αποτελείται αποκλειστικά από εταιρείες που παράγουν ή προμηθεύουν εξοπλισμό για την παραγωγή καθαρής ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα και άλλες ανανεώσιμες πηγές). Παγκοσμίως θεωρείται ο βασικός δείκτης για να επενδύσει κάποιος στην καθαρή ενέργεια, εμπεριέχοντας κολοσσούς όπως Vestas, Iberdrola, First Solar, Enphase Energy κλπαπό όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Νότια και Βόρεια Αμερική, Ασία) και είναι ο δείκτης που λειτουργεί ως κριτήριο αξιολόγησης για τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για εταιρείες καθαρής ενέργειας.

Στο Ριάντ βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Μάιρα Μυρογιάννη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 1ο Επενδυτικό Φόρουμ ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας που έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου και στο 7ο επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ FutureInvestment Initiative που ολοκληρώνεται στις 26 Οκτωβρίου. Μαζί του είναι και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στην ισχυρή αύξηση των ταξιδιωτών από ΗΠΑ και Γαλλία στηρίχθηκε η ανοδική πορεία για τον ελληνικό τουρισμό το 8μηνο, με τις εισπράξεις να φθάνουν στα 14,6 δισ. ευρώ και ξεπέρασαν κατά 10% τις αντίστοιχες του 2019, το οποίο ήταν το μέχρι σήμερα έτος – ρεκόρ για τον κλάδο. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 24,5% και έφθασαν στα 938 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία εμφάνισαν άνοδο 14,3% στα 1,13 δισ. ευρώ. Σταθερά πρώτη η Γερμανία, με τις εισπράξεις από αυτήν να ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ και να εμφανίζουν αύξηση 1,1%.

Η ΔΕΗ φαίνεται πως έχει προβάδισμα για την εξαγορά της Κωτσόβολος. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες έχει μπει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Currys. Βέβαια, τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς δεν έχει υπάρξει deal. Εκκρεμεί το due diligence, νομικό και οικονομικό, ενώ την ίδια στιγμή η Citi που τρέχει τις διαδικασίες έχει μεγάλη ευελιξία στο διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση πιο κοντά στην εξαγορά από την Quest και τον όμιλο Μαρινάκη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ΔΕΗ, βλέποντας το σχεδιασμό της για είσοδο στο retail να παίρνει σάρκα και οστά. Περισσότερα έως τέλος του έτους, όπου θα φανεί και αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες.

Έπεσαν οι υπογραφές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστό των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Στόχος είναι η αξιοποίηση και άλλων λιμανιών της χώρας, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το ενδιαφέρον θα είναι έντονο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας αναβαθμίζει τις υποδομές της και στην κυβέρνηση θεωρούν πως τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτός από όλα τα άλλα, σημαντικές επιπτώσεις θα έχουν και στις μεταφορές. Θαλάσσιες ή μη.

Προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό καθώς η αρχή έγινε με τη θεμελίωση του Rivera Tower. Για τις ανάγκες σκυροδένονται στα επόμενα τέσσερα χρόνια 1,5 εκατ. κυβικά μέτρο μπετόν και για αυτό έχει επιλεγεί η δημιουργία αυτοματοποιημένων μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος εντός του Ελληνικού από την Τιτάν και την LafargeBeton. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι θεμελιώσεις σχετικά με 316 πασσάλους σε βάθος έως 50 μέτρων υπογείως και δίπλα στο νερό, καθώς δίπλα είναι η μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας. Μάλιστα τα έσοδα ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα δείχνοντας πως οι ροές στη χώρα μας βρίσκονται σε ανοδική τάση. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τουριστικές εισπράξεις υπολογίζονται σε 14,6 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, έναντι 13,22 δισ. την τελευταία χρονιά πριν την πανδημία. Ειδικά για τον Αύγουστο, τα έσοδα ήταν 4,35 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. το 2019, με τον ρυθμό αύξησης να περιορίζεται στο 6%.

Συνεχίζεται η μείωση του λειτουργικού κόστους από τα ΕΛΤΑ. Ειδικότερα τα αυτοματοποιημένα συστήματα μείωσαν τα κόστη, ενώ παράλληλα περικοπές υπάρχουν σε όλη την οργανωτική δομή της εταιρείας. Στόχος είναι ο ανασχεδιασμός των παραγωγικών λειτουργιών, υπηρεσιών και του εκτεταμένου δικτύου που καλύπτει τη χώρα.

Σίγουρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι καινοτόμο και δίνει ευκαιρίες για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Το στοίχημα όμως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στη στήλη, είναι η εισπραξιμότητα αυτών. Δηλαδή, όπως αναφέρουν και τα τραπεζικά ιδρύματα και servicers έκαναν καλούς διακανονισμούς, οι οποίοι όμως πήγαιναν άκλαυτοι. Εν ολίγοις ο κίνδυνος είναι να εντάσσεται κάποιος στη ρύθμιση και να μην την πληρώνει…

Πιο κοντά έρχεται η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, δόθηκε «πράσινο φως» στην Thrivest Holding και τους μετόχους της Αλέξανδρο Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, με το «Fit & Proper» (πιστοποίηση καταλληλόλητας) από την ΕΚΤ. Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην ουσία πρόκειται για την ολοκλήρωση των νέων μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Συνεχίζονται οι εκθέσεις οίκων για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα στην τελευταία έκθεση της Morgan Stanley δεν έχει υπολογιστεί το μεγάλο deal με την Unicredit. Στην Alpha Bank δίνει σύσταση για αγορά και περιθώρια ανόδου έως 57%. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές «η μετοχή είναι πολύ φθηνή για να αγνοηθεί». Για την Εθνική Τράπεζα δίνει 7,5 ευρώ με σύσταση για αυξημένες θέσεις, για την Πειραιώς τα 4,16 ευρώ με σύσταση για αυξημένες θέσεις, για την Eurobank στα 1,95 ευρώ με σύσταση equal weight και για την Alpha Bankστα 1,99 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ