today-is-a-good-day
11.9 C
Athens

Π.Γερουλάνος: Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας

Για «ενημέρωση-παρωδία» από την πλευρά της Κυβέρνησης και για το πώς θα αξιοποιούσε το ΠΑΣΟΚ τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε λόγο ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Γερουλάνος, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν ακούει τίποτα και κανέναν για το σχέδιο “Ελλάδα 2.0”: «Όταν καταθέσατε το σχέδιο το 2021, δεν ζητήσατε προτάσεις από κανέναν. Όταν στις εκλογές σάς είπαμε ότι θα χρειαστεί να το αναθεωρήσετε, απλώς μας χλευάσατε. Όταν είχαμε τον χρόνο και την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προτάσεις μας σοβαρά, τις αγνοήσατε επιδεικτικά. Τελικά, καταθέσατε αναθεώρηση, αυτό δηλαδή που χλευάζατε, πάλι χωρίς διαβούλευση. Και έναν μήνα μετά, ακόμα περιμένουμε το πλήρες κείμενο της αναθεώρησης που καταθέσατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να το μελετήσουμε σοβαρά, παρόλο που το ζητήσαμε με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. Και έρχεστε τώρα, με χαρτιά της τελευταίας στιγμής, να μας αραδιάσετε ένα κάρο νούμερα και εκθέσεις ιδεών, για να προσποιηθείτε ότι μας ενημερώνετε».

Και κατέληξε ο κ. Γερουλάνος: «Διότι αυτό που κάνετε σήμερα, είναι ψευδαίσθηση της συμπερίληψης. Ή όπως το λένε έξω: illusion of inclusion. Και μιας που σας αρέσει λοιπόν, ως Κυβέρνηση, να ταυτίζεστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορώ να σας πω με γνώση και σιγουριά, ότι σε οποιαδήποτε σοβαρή επιχείρηση, όποιος έκανε τέτοια ενημέρωση, θα απολυόταν την ίδια μέρα».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε 4 πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους Υπουργούς γιατί «η Κυβέρνηση θολώνει συνεχώς το τοπίο με τα κονδύλια τα οποία μετά παίρνει πίσω»;

«Ποιος αποφάσισε το σχέδιο Ελλάδα 2.0 να κατευθύνει μόλις 17,2% των δαπανών του σε κοινωνικές δαπάνες, έναντι του 28% του μέσου ευρωπαϊκού όρου; Και ποιος αποφάσισε να έχουμε την 4η χαμηλότερη δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημόσια υγεία, όταν το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας το χρειάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα υγείας στην Ευρώπη;

Ποιος φταίει για τη μηδενική απορροφητικότητα σε δράσεις πολιτικής προστασίας; Σε δράσεις που θα μπορούσαν να σώσουν συνανθρώπους μας και περιουσίες στον Έβρο, στη Ρόδο, στη Θεσσαλία»;

«Ζητήσατε ή όχι απένταξη αντιπλημμυρικών έργων με την πρόταση αναθεώρησης, πριν την καταστροφή στη Θεσσαλία; Κι αν ναι, ποιος φταίει που δεν έγιναν αυτά τα έργα;»

«Ζητήσατε ή όχι απένταξη έργων για το σιδηρόδρομο με την πρόταση αναθεώρησης, παρά την εθνική τραγωδία των Τεμπών; Κι αν ναι, ποιος φταίει που δεν έγιναν αυτά τα έργα;»

«Πείτε μας ονόματα. Γιατί αλλιώς, ένας είναι υπεύθυνος και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος.

Αλλά, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε και το πώς θα αξιοποιούσε το ΠΑΣΟΚ τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, «για να μείνει και λίγη πολιτική ουσία από τη σημερινή ενημέρωση-παρωδία» όπως υπογράμμισε.

Περιέγραψε τις ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα και υπογράμμισε πως «για να προστατεύσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά από την κατάρρευση που βιώνουν και να θωρακίσουμε την οικονομία από μελλοντικές κρίσεις, πρέπει άμεσα να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας. Δηλαδή, να βγάλουμε από την αδράνεια εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά».

Και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε τρία μείζονος σημασίας θέματα για την παραγωγική βάση της χώρας, τη χρηματοδότηση, την ενέργεια και τα κόκκινα δάνεια:

Χρηματοδότηση: Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί βάζει μεσάζοντα τις τράπεζες. Ένα σύστημα που ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει τον διαμεσολαβητή της Κυβέρνησης στην πολιτική της για τους μικρομεσαίους. «Σας κάνει λοιπόν εντύπωση το ότι οι τράπεζες, αντί να στέλνουν τα κονδύλια εκεί που λέτε ότι θέλετε να τα πάτε εσείς, τα πάνε εκεί που θέλουν αυτές; Στους ίδιους και τους ίδιους πελάτες τους; Αν θέλετε πραγματικά να ανοίξετε την πόρτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να δημιουργήσετε ένα ευλύγιστο και ανταγωνιστικό σύστημα χρηματοδοτήσεων με εργαλεία και χρήματα που σας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έχετε απορρόφηση. Αυτό, είναι το δικό μας σχέδιο».

Ενέργεια. Ενώ η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευκαιρία να κάνει την ενέργεια προσιτό αγαθό για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, την κρατάει σε πλασματικά υψηλή τιμή και την αυξάνει συνέχεια. «Δηλαδή, αντί να δώσετε τις ΑΠΕ, ή τουλάχιστον μέρος τους, σε Δήμους για να προστατεύσουν ευάλωτα νοικοκυριά, σε Επιμελητήρια για να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε Συνεταιρισμούς για να μειώσουν το κόστος μεταφοράς και ύδρευσης των αγροτών, τις δίνεται σε μεγάλους επιχειρηματίες, κρατώντας εκείνους που θα μπορούσαν να διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας σε αδράνεια».

Τα κόκκινα δάνεια. Την ώρα που ακόμα και στη Μέκκα του καπιταλισμού, στις Η.Π.Α., διαγράφουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φοιτητικά δάνεια στους υπερχρεωμένους νέους, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξετάζει αντίστοιχα μέτρα, «αλλά αφήνοντας τις τράπεζες να λειτουργούν με ληστρικές εμπράγματες και μη εγγυήσεις, που περνούν από γενιά σε γενιά, έχει καταφέρει να αποκλείσει όχι μόνο παραγωγικά άτομα και τις δυνάμεις τους από την ανάπτυξη, αλλά ολόκληρα νοικοκυριά για ολόκληρες γενιές».

«Αυτήν τη στιγμή», υπογράμμισε ο κύριος Γερουλάνος, «γίνονται τρεις μεγάλες επαναστάσεις στον κόσμο: Ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, του χρήματος και της ενέργειας. Τρεις μεγάλες επαναστάσεις που ανοίγουν τις πόρτες σε περισσότερα άτομα και ομάδες να συμμετέχουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Και εσείς με τις πολιτικές προτεραιότητες που θέτετε, τους κρατάτε και τις τρεις πόρτες κλειστές. Εμείς θα κάναμε το αντίθετο».

Ολοκληρώνοντας ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως μπορεί όλοι να νοιάζονται για την ανάπτυξη, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει κάτι για αυτήν, γιατί υπάρχει μία συνθήκη για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπηρετήσει: Η αποσυγκέντρωση της εξουσίας.

Ο κ. Γερουλάνος, ανέφερε πως δεν επισημαίνει κάτι καινούργιο, πως η Ευρώπη έχει επισημάνει, ξανά και ξανά, στην Κυβέρνηση, ότι δεν έχει δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε τα εργαλεία ούτε την εξουσία, για να κάνει Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης, που είναι η βασική συνθήκη για την απορρόφηση κονδυλίων.

«Αυτό που χωρίζει εσάς από εμάς, είναι ότι εσείς θέλετε όλες τις αποφάσεις, όλη την εξουσία, να την κρατάτε στο Μαξίμου. Ενώ, αν είχατε λειτουργήσει διαφορετικά, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα πετύχαινε αυτά τα οποία σας λέμε ότι πρέπει να πετύχει. Έτσι, λοιπόν, εσείς κρατάτε τον έλεγχο των πάντων στα χέρια σας. Τον έλεγχο των χρημάτων, των προσλήψεων, αφυδατώνοντας αυτήν τη στιγμή ολόκληρα κοινωνικά στρώματα από τα χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ