Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «το Manifesto» και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτρουκόη.
«Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση που δεν επέτρεπε στην Ελλάδα να υλοποιήσει εξοπλιστικά προγράμματα, πρόσθεσε, «ο επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επιτακτική εθνική ανάγκη».
«Σήμερα», υπογράμμισε, «παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει στη βάση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού από τα Γενικά Επιτελεία».
«Τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν μέρος μιας πολυεπίπεδης εθνικής στρατηγικής για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται μια σειρά από πολυμερείς ή διμερείς συνεργασίες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής» ξεκαθάρισε.
Αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ εξήγησε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν και από την ένταση της απάντησης του Ισραήλ στην αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα αποσταθεροποιητικό γεγονός με πιθανές συνέπειες ένα νέο πληθωριστικό κύμα στη διεθνή οικονομία, νέες μετακινήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη και την ανάδυση ενός νέου ρεύματος ισλαμικού ριζοσπαστισμού» συμπλήρωσε.
Για την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι «ζούμε, πλέον, στην εποχή του πολυχωρικού πολέμου, στον οποίο οι επιχειρήσεις διεξάγονται όχι σε τρία αλλά σε πέντε πεδία: Τη ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα, τον κυβερνοχώρο και το διάστημα».
«Είναι, επομένως, αναγκαίο», συνέχισε, «οι Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν ένα στιβαρό γνωστικό υπόβαθρο στις επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας, οι οποίες θα αφομοιωθούν στη συνέχεια στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική».
«Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε τη δημιουργία ενός Τμήματος Πληροφορικής, στο πλαίσιο λειτουργίας της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, με βασική αποστολή την παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, την αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής ‘Αμυνας, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας,τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων» ανέφερε.
Μιλώντας για το πρόγραμμα «Θητεία -Ευκαιρία», είπε ότι «στοχεύει στη διάχυση της τεχνογνωσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία και στη “συνάντηση” της με τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας».
«Η παροχή πιστοποιημένων επιμορφωτικών προγραμμάτων με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, είτε μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων είτε εξωτερικών πιστοποιημένων φορέων είναι, θεωρώ, ένα ισχυρό κίνητρο» τόνισε.
Χαρακτήρισε το ρόλο του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για τα ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων «πολυδιάστατο» αναφέροντας ότι «η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς τους ακρίτες μας είναι ιδιαίτερα εμφανής στο χώρο της υγείας, τόσο με την τοποθέτηση οπλιτών ιατρών σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, όπως αυτό της Μεγίστης, όσο και μέσω του διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου που παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους».
Για την ανάγκη συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε καταστροφές, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε: «’Οταν η πατρίδα χρειάζεται την εμπειρία, τον επαγγελματισμό, τη τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητα και των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτές δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχες».
Τέλος, για το αποτέλεσμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε ότι «το ποσοστό της αποχής πρέπει να μας προβληματίσει όλους».
Σε σχέση «με την κεντρική πολιτική σκηνή, η συγκεντρωτική ανάλυση της ψήφου επιβεβαίωσε μεν την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας στον πολιτικό ανταγωνισμό, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι πρώτον στην χώρα μας οι τοπικές εκλογές επηρεάζονται από δυναμικές που συχνά διαφέρουν από τις εθνικές και δεύτερον ότι οι πολίτες έστειλαν και συγκεκριμένα μηνύματα προς την Κυβέρνηση: ότι τα προβλήματα στην καθημερινότητα δεν μπορούν να περιμένουν και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.