Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) σε σημερινό της ψήφισμα εκτιμά ότι η ανεξέλεγκτη εξουσία του Ρώσου προέδρου «έχει μετατρέψει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μια de facto δικτατορία». Παράλληλα καλεί τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης «να αναγνωρίσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως παράνομο μετά τη λήξη της τρέχουσας προεδρικής του θητείας και να σταματήσουν κάθε επαφή μαζί του, εκτός από τις ανρθωπιστικές επαφές και την επιδίωξη της ειρήνης».
Στο ψήφισμα της, η ΚΣΣΕ υπογραμμίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχει την εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 2000. Οι τροποποιήσεις του ρωσικού Συντάγματος τον Ιούλιο του 2020 του επιτρέπουν να παρατείνει την παραμονή του στην προεδρία του έως το 2036. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξανόμενη καταστολή κατά των εσωτερικών αντιπάλων και τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδηγεί την ΚΣΣΕ στο συμπέρασμα ότι στο πολιτικό σύστημα της χώρας η προεδρική εξουσία έπαψε να είναι ελεγχόμενη.
«Η ανεξέλεγκτη εξουσία του Προέδρου που προκύπτει από την εξαιρετικά μακρά θητεία του σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου και εξισορρόπησης, όπως ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών, έχει μετατρέψει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μια de facto δικτατορία», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)
Υιοθετώντας ομόφωνα ένα ψήφισμα με βάση την έκθεση του Pieter Omtzigt (Κάτω Χώρες, ΕΛΚ/CD), η Συνέλευση υπενθυμίζει τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «η κατάργηση του ορίου θητείας για τον εν ενεργεία Πρόεδρο παραβιάζει τόσο το ρωσικό σύνταγμα όσο και τις διεθνείς νομικές αρχές».
Η Συνέλευση επισημαίνει τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις συνέπειές της ως αποδεικτικό στοιχείο του ότι οι δικτατορίες «αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και για την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτόνων τους», όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Κατά συνέπεια, οι βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι η αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του ρωσικού λαού, αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.
Τέλος, η Συνέλευση επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στη σύσταση ενός ad hoc διεθνούς ποινικού δικαστηρίου «για να λογοδοτήσει η ρωσική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν», για τις πράξεις της, αρχής γενομένης από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, τον πόλεμο στην περιοχή του Ντονμπάς και την κατάρριψη της πτήσης MH17.