Όσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος που, δικαίως, έχει ξεκινήσει το Ισραήλ, εναντίον των δολοφόνων, υποστηριζόμενων από το Ιράν, τρομοκρατών της Χαμάς, μετά την απίστευτη σε αγριότητα δολοφονική επίθεση εναντίον του, τις πρώτες ώρες του περασμένο Σαββάτου, είναι αποκομμένοι από τη σκληρή αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι η Δύση βρίσκεται υπό πολιορκία. Είναι καιρός συνολικά η Δύση και ειδικά η Αμερική, να ξεπεράσει τις δυσλειτουργίες της και να αντιμετωπίσει αυτή τη γεωπολιτική πρόκληση.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Υπήρξαν πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Καμιά δεκαριά συμβατικοί πόλεμοι διαφόρων μεγεθών έχουν διεξαχθεί εναντίον του εβραϊκού κράτους. Και πιο συχνά υπήρξαν μείγματα και των δύο. Ωστόσο, ποτέ εκατοντάδες συμμορίες μαυροντυμένων δολοφόνων δεν σχεδίασαν τόσο μεθοδικά, να κατακλύσουν το Ισραήλ, με σκοπό να αρπάζουν απλούς πολίτες του Ισραήλ, από τα σπίτια τους και από το δρόμο, να τους δολοφονήσουν και να πετάξουν τα πτώματά τους στο δρόμο.
Στην πραγματικότητα, ο πλησιέστερος παραλληλισμός με το είδος των μεθόδων που υιοθετεί τώρα η Χαμάς είναι κάτι κοντά στη μαζική δολοφονία στη Ρουάντα το 1994, όταν σμήνη δολοφόνων της πολιτοφυλακής Χούτου ξεκίνησαν ένα προσχεδιασμένο μπαράζ δολοφονιών εναντίον χιλιάδων αμάχων Τούτσι.
Και θα πρέπει να σημειωθεί κάτι το οποίο αποτελεί κοινό θέμα αυτών των φρικτών βίντεο της δολοφονίας νεαρών γυναικών. Η δίψα για αίμα του πλήθους της Γάζας. Εμφανίζεται μια φυσική επιθυμία των καθημερινών κατοίκων της Γάζας να βιντεοσκοπήσουν τους ακρωτηριασμούς, ένας εναγκαλισμός του φτυσίματος των καταδικασμένων, μια φρενήρης προσπάθεια ακρωτηριασμού των νεκρών – και η απουσία οποιασδήποτε φωνής καταδίκης και αντίθεσης, από τους απλούς πολίτες της Γάζας, στην ομαδική, με πρωτοφανή σε αγριότητα, δολοφονία αμάχων στο Ισραήλ.
Γιατί λοιπόν η Χαμάς εξαπέλυσε μια τόσο μακρόχρονη και πολύπλευρη επίθεση σε ισραηλινές πόλεις, δημόσια κτίρια, στρατιώτες και πολίτες;
Η εισβολή δεν ήταν τόσο μια αιφνιδιαστική επίθεση, με τη συμβατική έννοια του Περλ Χάρμπορ, όσο μια προσεκτικά σχεδιασμένη χερσαία, θαλάσσια και εναέρια προσπάθεια μαζικής δολοφονίας και ομηρίας. Σχεδιάστηκε για να εκτελέσει αμάχους, να αρπάξει Εβραίους για διαπραγματευτική μόχλευση και να σοκάρει τους Ισραηλινούς μέσω της προ-πολιτισμικής βεβήλωσης των σωμάτων των νεκρών.
Στόχευε, στο ότι οι άνανδροι δολοφόνοι θα μπορούσαν να κερδίσουν τη μέγιστη έλξη των μέσων ενημέρωσης και την αραβική αλληλεγγύη, σφαγιάζοντας και απαγάγοντας αβοήθητους εφήβους. Δυστυχώς για τον παλαιστινιακό λαό, γιατί αυτοί το αξίζουν, σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν στον κόσμο την παλικαριά τους καθώς θα αντιμετωπίζουν πραγματικούς στρατιώτες και όχι άοπλους ηλικιωμένους και νέους.
Προφανώς, οι Παλαιστίνιοι πίστευαν επίσης, ότι το να προσφύγουν σε ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα, που σπάνια παρατηρείται ακόμη και στα πιο άγρια μέρη του κόσμου, θα σοκάρουν τους Ισραηλινούς και θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά, φωνάζοντας, κάντε όλους αυτούς τους δαίμονες απλά να φύγουν.
Η Χαμάς, αυτοί που την ανέχονται και κυρίως αυτοί που τη στηρίζουν, υπολόγισαν πολύ λάθος. Η απόλυτη φρίκη των μεθόδων τους, και η δειλία που επιδεικνύεται εστιάζοντας στα έφηβα κορίτσια και παιδιά και όχι στις ένοπλες δυνάμεις, θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, τόσο στο Ισραήλ όσο και παγκοσμίως.
Το Ισραήλ γνωρίζει πλέον, ότι δεν υπάρχει ασφαλής ζωή με μια βάρβαρη, δολοφονική, Χαμάς. Πρέπει να την καταστρέψει και να υιοθετήσει μια στρατηγική χρόνιας δυσανάλογης αντίδρασης από τώρα και στο εξής.
Σε μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής, το Ισραήλ θα έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του πολιτισμένου κόσμου και του λαού του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη στιγμή που η Χαμάς έχει υιοθετήσει αυτή την απίστευτη σε επίπεδο βαρβαρότητας, εκστρατεία θανάτου. Πιθανότατα θα δούμε πράγματα τον επόμενο μήνα που κανείς δεν περίμενε, και όμως η απάντηση του Ισραήλ θα είναι στα μάτια του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου, και σωστά, κάτι έχει καθυστερήσει πολύ.
Με άλλα λόγια, λίγοι θα δώσουν προσοχή στις διάφορες ομάδες ή στους ριζοσπάστες μισητές των Εβραίων της Δυτικής Αριστεράς, ή στους Δημοκρατικούς-Σοσιαλιστές που επευφημούσαν τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.
Δεν έχουμε περάσει ακόμη 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, εδώ και πάλι γινόμαστε μάρτυρες μαυροντυμένων στελεχών ειδικών μονάδων δολοφόνων που προσπαθούν να συλλάβουν τους Εβραίους και να τους εκτελέσουν επί τόπου. Υπάρχει όμως μια περίεργη διαφορά στην αντιμετώπιση των σημερινών στελεχών των SS της Χαμάς και των πνευματικών προγόνων τους στη ναζιστική Γερμανία.
Μεταξύ 1941-45 η Αμερική πολέμησε για να καταστρέψει τα SS και τα μισθωμένα τοπικά τάγματα θανάτου. Αλλά το 2023, δυστυχώς, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απελευθερώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Γάζα υπό τη Χαμάς, παρά τη δέσμευσή τους, τόσο για την καταστροφή του Ισραήλ όσο και για τη μαζική δολοφονία Εβραίων. Και αυτό κόντρα, στις προειδοποιήσεις του δικού της Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Και αυτό επίσης θα αλλάξει, καθώς σύντομα θα υπάρχει μηδενική αμερικανική υποστήριξη για να δοθεί ακόμη και ένα δολάριο, σε οποιαδήποτε παλαιστινιακή οργάνωση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Παλαιστίνιοι και το Ιράν, ήθελαν να σταματήσουν οποιαδήποτε φημολογούμενη προσέγγιση μεταξύ των χωρών του Κόλπου, των παραδοσιακών χρηματοδοτών τους, και του Ισραήλ, επιβάλλοντας το ζήτημα της αραβικής αλληλεγγύης σε περιόδους πολέμου, μέσω της διεξαγωγής μιας φρικιαστικής επίθεσης με στόχο αμάχους και περιλαμβάνοντας εκτελέσεις και ομηρίες.
Το Ιράν, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη στην πρόκληση του πολέμου. Ο μεγαλύτερος φόβος της είναι μια σουνιτική αραβοϊσραηλινή συμφωνία που τελικά θα ξεπεράσει το αντισημιτικό και εθνοτικό μίσος που τώρα κυριαρχεί κυρίως στην Παλαιστίνη και το Ιράν.
Η Χαμάς πίστευε, ανόητα, ότι η πρόσφατη ισραηλινή αναταραχή και οι μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ είχαν οδηγήσει σε μόνιμες εσωτερικές διαιρέσεις και ως εκ τούτου σε ένα κλίμα εγχώριας απόσπασης της προσοχής, αν όχι διάβρωσης της αποτροπής. Ο χθεσινός σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τη διεξαγωγή του πολέμου εναντίον των τρομοκρατών, και το μήνυμα που εκπέμπουν οι δηλώσεις, διαλύουν κάθε τέτοια φαντασίωση.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, η κυβέρνηση Μπάϊντεν συνέβαλε στην ιδέα ότι η Χαμάς ήταν ένας νόμιμος παίκτης της Μέσης Ανατολής. Τροφοδότησε την αντίληψη ότι η Αμερική υποχωρούσε από την παραδοσιακή υποστήριξή της προς το Ισραήλ. Το ίδιο λάθος που έκανε με τον Πούτιν στην Ουκρανία.
Στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένας άγραφος νόμος. Κάθε φορά που η Αμερική αποστασιοποιείται από το Ισραήλ και χαϊδεύει το Ιράν, οι βίαιοι εχθροί τους το βλέπουν αυτό ως de facto πράσινο φως για να αυξήσουν την επιθετικότητά τους. Εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια πήγαν στη Γάζα, που διοικείται από τη Χαμάς, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να κρατήσει, ως επί το πλείστον σιωπηλή, την επανάληψη αυτής της ανεξήγητης υποστήριξης.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε πρόσφατα αποδεσμεύσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, παρά την αυξημένη αντι-ισραηλινή ρητορική της Τεχεράνης και την έντονη καυχησιολογία της για την κλιμάκωση. Εν αναμονή της άφιξης αυτού του απροσδόκητου κέρδους, το Ιράν αναμφίβολα επιτάχυνε τις αποστολές όπλων στη Γάζα. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι τα ιρανικά χρήματα για ρουκέτες (η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει εκτοξεύσει 5.000 και έχει λάβει 100.000 από αυτές μέσω του αεροδρομίου της Δαμασκού) και τα όπλα γενικά για τη Χαμάς προμηθεύτηκαν από το Ιράν.
Σχεδόν αμέσως, μετά την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος, κινητοποιήθηκε για να αναστήσει τη χρεοκοπημένη συμφωνία με το Ιράν.
Σήμερα, δυστυχώς, είμαστε τώρα μάρτυρες των αποτελεσμάτων, της ιδέας και της πολιτικής για προσέγγιση, με το καθεστώς των Μουλάδων της Τεχεράνης, στους δρόμους του Ισραήλ.
Σημειώστε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει, σιωπηρά, απορροφήσει βασικά όπλα και πυρομαχικά από αποθέματα έκτακτης ανάγκης εντός του Ισραήλ, προφανώς για να τα μεταφέρει στην Ουκρανία. Σύντομα, θα δούμε, ότι μέρος του οπλοστασίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκαταλείφθηκε, στο Αφγανιστάν, στους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν τη Γάζα στη δολοφονία των Εβραίων, θα καταλήξει στη Χαμάς.
Θα πάρει τελικά η Ουάσιγκτον και η Δύση συνολικά, το μήνυμα από τις επιθέσεις στα σύνορα της Ουκρανίας και του Ισραήλ, ότι τα σύνορα έχουν σημασία, έτσι ώστε να μπει τέλος στην παράνοια των ανοικτών συνόρων και να υπάρξει μια σοβαρή με στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας, πολιτική αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Μια πρόσθετη πολιτική συνέπεια της επίθεσης θα είναι η αναβολή για δεκαετίες κάθε ρεαλιστικής προοπτικής μιας λύσης δύο κρατών. Κανένας ισραηλινός, δεν θα δεχτεί τώρα ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορά του με τη Δυτική Όχθη. Όσον αφορά τα θέματα εθνικής ασφάλειας, το ισραηλινό εκλογικό σώμα θα κινηθεί περαιτέρω προς τα δεξιά.
Δεν είναι μόνο το ισραηλινό εκλογικό σώμα που κινείται προς τα δεξιά. Η ευρωπαϊκή ανησυχία για τη μετανάστευση συμβάλλει σε μια μετατόπιση προς τα δεξιά. Μπροστά στις απαγωγές και τις δολοφονίες αμάχων στο Ισραήλ, οι ειδήσεις για τους εορτασμούς της Χαμάς από κοινότητες μεταναστών στην Ευρώπη, ακόμη και στις δομές προσφύγων εδώ στην Ελλάδα, θα σκληρύνουν το αντιμεταναστευτικό αίσθημα.
Στις περιφερειακές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης την Κυριακή, εν μέσω ειδήσεων από το Ισραήλ, το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό AfD ήρθε δεύτερο. Η μεγαλύτερη χαμένη είναι η Νάνσι Φάϊσερ, η σημερινή υπουργός Εσωτερικών και υπέρμαχος της χαλαρής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία ήλπιζε να γίνει κυβερνήτης στο κρατίδιο. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της κατέλαβε την τέταρτη θέση.
Υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό μάθημα για την Αμερική και τη Δύση ευρύτερα, από αυτή την τρομοκρατική αγριότητα εναντίον του Ισραήλ. Ο αντιδυτικός άξονας – Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, πιέζει σε πολλαπλά μέτωπα. Η άτακτη αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, ήταν μια πρόσκληση προς τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, ακολουθούμενη τώρα από την επίθεση στο Ισραήλ που καθοδηγείται από το Ιράν. Ακολουθεί επίθεση στην Ταϊβάν;
Η Ευρώπη σε όλη αυτή την κρίσιμη για την ασφάλεια της κατάσταση, η οποία εξελίσσεται πλέον σε δυο μέτωπα στην πόρτα της, παρουσιάζει μια αστεία εικόνα διάλυσης. Και αυτό είναι εξόχως τραγικό, ανησυχητικό και λίαν επικίνδυνο.
Δυστυχώς, η σύγκρουση θα είναι στο Ισραήλ θα είναι αιματηρή και δαπανηρή και οι κάτοικοι της Γάζας θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα για τον τυχοδιωκτισμό της Χαμάς και τη στήριξη της τρομοκρατίας από το Ιράν.
Το Ισραήλ, προσπάθησε για ειρήνη. Δοκίμασε τα πάντα. Οι αθώοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν το αξίζουν αυτό που συμβαίνει. Ο απλός παλαιστινιακός λαός, δεν εκπροσωπείται από μια δολοφονική, απάνθρωπη, τρομοκρατική ομάδα και τους υποστηρικτές της που τον κρατούν φτωχό και απομονωμένο. Ίσως αυτή τη φορά οι άνθρωποι να γίνουν σοφοί και να δουν τη Χαμάς και τους τρομοκράτες ως αυτό που πραγματικά είναι. Τέρατα και ψυχροί δολοφόνοι.
Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από τη Δύση, είναι ότι ο πόλεμος που διεξάγει, χωρίς να το επιδιώξει, το Ισραήλ. Είναι πόλεμος όχι δικός του, αλλά πόλεμος συνολικά του δυτικού και πολιτισμένου κόσμου και της δημοκρατίας, απέναντι στις δυνάμεις του σκότους και της απολυταρχίας.
*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.