Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μίλησε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ για το νομοσχέδιο που αφορά το νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων στο Δημόσιο λέγοντας ότι αφορά «οργανισμούς και νομικά πρόσωπα εθνικής ή τοπικής εμβέλειας» και ειδικότερα 600 θέσεις.
«Πρόκειται για φορείς του Δημοσίου την ευθύνη των οποίων έχει η Κυβέρνηση που πλέον θέλει να βάλει επιπλέον φίλτρα αξιοκρατείας και διαφάνειας, επιπλέον προσόντα για να έχουμε πιο αποτελεσματικούς φορείς. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη».
«Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο αμέσως θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις» σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο η κα Κεραμέως εστίασε στο γεγονός ότι η προκήρυξη θα είναι μια συνολική προκειμένου να γίνει οικονομία κλίμακος. «Τώρα ομαδοποιούμε (την προκύρηξη) προς διευκόλυνση της διαδικασίας και για ταχύτερα αποτελέσματα» ανέφερε σχετικά η υπουργός.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εργασιακής εμπειρία. «Υπάρχει ένα τυπικό προσόν που έχει να κάνει με τα πτυχία, υπάρχει επίσης συνάφεια του πτυχίου ή της εργασιακής εμπειρίας για τον τομέα που θέλεις να διεκδικήσεις. Βάζουμε ένα υψηλό προαπαιτούμενο» είπε προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στο Δημόσιο τομέα θα υπάρχουν τεστ δεξιοτήτων που θα γίνονται ψηφιακά.
Ομαδοποιούμε τις διαδικασίες επιλογής διοικήσεων
Όπως σημείωσε η υπουργός, πρόκειται για υψηλές θέσεις ευθύνης και γι’ αυτό το τεστ δεξιοτήτων θα ελέγχει το τρόπο σκέψης των υποψηφίων.
«Μια βασική αλλαγή του νόμου είναι ότι ομαδοποιεί τους φορείς σε Εθνικής Εμβέλειας, Τοπικής Εμβέλειας και νοσοκομεία» εξήγησε λέγοντας ότι αυτό έγινε γιατί η διαδικασία είναι διαφορετική ανάλογα με τους οργανισμούς.
«Την τελική ευθύνη την έχει ο υπουργος γιατί καλείται να συνεργαστεί» επισήμανε η κ. Κεραμέως αναφέροντας ότι στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος που τελεί υπό διαβούλευση είναι και τα συμβόλαια απόδοσης και ετήσια αξιολόγηση που δίνει τη δυνατότητα και για μπόνους αποδοτικότητας βάσει επίτευξης των μετρήσιμων στόχων.
«Ανεβάζουμε την μπάρα. Αυξάνουμε τις απαιτήσεις για όλους αυτούς τους φορείς που είναι καίριοι στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους και στις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.
Πρέπει να δούμε τους κρίσιμους φορείς πέρα από κόμματα
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται για τον τρόπο επιλογής των διοικητών η υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι ούτως ή άλλως την ευθύνη γι΄αυτές τις θέσεις τις έχει η Κυβέρνηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε να ανεβάσει τις απαιτήσεις και να γίνουν καλύτεροι αυτοί οι φορείς και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.
Αναφορικά με το εάν είναι προσχηματική η όλη διαδικασία εξήγησε ότι ο υπουργός θα επιλέγει ανάμεσα στους τρεις φιναλιστ για κάθε θέση μετά από μια μακρά διαδικασία με πολλά στάδια και αντικειμενικά κριτήρια. «Πώς ακριβώς είναι εκλεκτοί όταν πρέπει να δώσουν τεστ δεξιοτήτων; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση επιλέγει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να βάλουμε επιπλέον φίλτρα», σημείωσε.
Η κα Κεραμέως εστίασε στο γεγονός όλο αυτό γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και συμμετέχουν φορείς που είναι ανεξάρτητοι, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και φορείς που είναι ανεξάρτητοι.
«Πρέπει να δούμε τους κρίσιμους φορείς πέρα και πάνω από κόμματα» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Εσωτερικών.
Επιπλέον, όπως είπε γίνεται μια συστηματική προσπάθεια και από το υπουργείο Οικονομικών για να βελτιώνονται συνεχώς οι απολαβές. Γεγονός που μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον υποψηφίων με μεγάλη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το θέμα η κα Κεραμέως εστίασε στο μπόνους του 20% εφόσον ο εκάστοτε διοικητής πετύχει τους στόχους.
Απαντώντα πώς γίνεται η αξιολόγηση εξήγησε ότι από 800 μόρια λαμβάνει ο υποψήφιος για την προηγούμενη εμπειρία, τη συνέντευξη, τα τεστ δεξιοτήτων και 600 μόρια για τα τυπικά προσόντα.