today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Υποψήφιοι «made in USA» – Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός

Παρότι δεν ήταν «της μόδας» στο παρελθόν, η προτίμησή μου ως επαγγελματία ήταν πάντα στραμμένη προς τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, όταν το θέμα αφορούσε την ποιότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Του Ηλία Ψυχογιού *

Οι χώρες αυτές είχαν καταφέρει να επιτύχουν σαφή αναγνωρισιμότητα της παραγωγικής τους διαδικασίας που ξεπερνούσε τα σύνορά τους. Με την πάροδο των ετών βέβαια, στην ομάδα των χωρών με αναγνωρισμένο brand «Made in…» προστέθηκαν η Ιαπωνία και η Κορέα.

Από την άλλη πάλι, αναφορικά με τους πολιτικούς, οι οποίοι όχι απλά είχαν σπουδάσει στις ΗΠΑ και τις αγγλοσαξωνικές χώρες, αλλά είχαν ανδρωθεί επαγγελματικά και ακαδημαϊκά εκεί, είχα πάντα μία φυσική αποστροφή.

Μου έδιναν την εντύπωση του «μπρούκλη» που έρχεται πίσω στην Ελλάδα για να μας διδάξει «πώς κάνουμε εμείς τα πράγματα στο Αμέρικα».

Ο Ανδρέας ήταν ο πρώτος διδάξας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε στη συνέχεια και ο Γιάνης Βαρουφάκης ακολούθησε αρκετά χρόνια αργότερα. Τα κατορθώματά τους τα νιώσαμε για τα καλά στο πετσί μας.

Λίαν προσφάτως μάς προέκυψε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος, όλως τυχαίως και αυτός, συντάσσεται με την αριστερά, όπως οι ανωτέρω άλλωστε.

Προς Θεού, δεν  έχω καμία πρόθεση να δαιμονοποιήσω την εκπαίδευση σε αυτές τις χώρες, στη Σκωτία άλλωστε έκανα το πρώτο μου μεταπτυχιακό. Ορισμένα όμως «σχολεία» και πανεπιστήμια, αλλά και κάποιες, μετρημένες στα δάχτυλα, εταιρείες στις συγκεκριμένες χώρες, εμφυσούν στους αποφοίτους και τα στελέχη τους μία αντίληψη διανοητικής υπεροχής και ανυπέρβλητης ικανότητας απέναντι στους «ιθαγενείς».

Πώς εξηγείται όμως, σε μία χώρα με εγγενή αντιαμερικανισμό (λόγω εμφυλίου, χούντας κ.λπ.), οι αμερικανοτραφείς υποψήφιοι να «σαρώνουν» στις εκλογές;

Μήπως είναι αποτέλεσμα της μιζέριας που έχει εμφυσήσει το πολιτικό σύστημα στους Έλληνες πολίτες; Ένας αντίστροφος αρχοντοχωριατισμός, ο οποίος οδηγεί στο να εξιδανικεύουμε οτιδήποτε προέρχεται από την «Εσπερία» και να υποβιβάζουμε οτιδήποτε ιθαγενές;

Μήπως είναι αποτέλεσμα της προπαγάνδας κατά των ελληνικών πανεπιστημίων και υπέρ των πανεπιστημίων της Ivy League (μεταξύ των οποίων και το πανεπιστήμιο όπου σπούδασε ο κ. Κασσελάκης);

Μήπως είναι ο ενδόμυχος φόβος μην μας αποκαλέσουν «οπισθοδρομικούς» και «ακροδεξιούς»;

Πιθανότατα είναι η «νοοτροπία του ανικανοποίητου». Ψηφίζουμε ανθρώπους, οι οποίοι κατάφεραν, συνήθως με τις πλάτες άλλων, να απομακρυνθούν από όσα βρίσκονται έξω από το πλαίσιο των δικών μας οικονομικών, κυρίως, δυνατοτήτων.

Να σπουδάσουν σε καλά πανεπιστήμια, να δουλέψουν σε μεγάλες «μπράντες», να μείνουν σε πολυτελή σπίτια. Να έχουν λύσει, κοντολογίς, το οικονομικό και επαγγελματικό τους πρόβλημα από νωρίς. Συχνά εκ γενετής.

Είναι αυτό που ο λαός αποκαλεί, «γεννήθηκαν με το ασημένιο κουταλάκι στο στόμα».

Ψηφίζουμε λοιπόν κάποιους που θεωρούμε ότι είναι ικανότεροι από εμάς, ώστε να λύσουν τα δικά μας προβλήματα…

Τι αξιοθρήνητα εσφαλμένη κρίση! Πλάνη μοιραία και οικτρά.

Εάν σκεφτόμασταν ορθολογικά, θα ψηφίζαμε όντως ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εμάς, οι οποίοι όμως προέρχονται από εμάς. Γεννήθηκαν στην ίδια με εμάς κοινωνική τάξη, αλλά με μελέτη και σκληρή δουλειά κατάφεραν να διακριθούν.

Σπούδασαν σε καλά πανεπιστήμια, χωρίς όμως το παχυλό «τσέκι» του μπαμπά.

Σπούδασαν με την υποτροφία που ήρθε μετά από σκληρή μελέτη, σεβόμενοι το πενιχρό «τσέκι», το οποίο όμως προερχόταν από τον οικοδόμο πατέρα και την κορδελιάστρα μάνα, οι οποίοι δούλευαν νυχθημερόν για να στηρίξουν την εξέλιξη του παιδιού τους.

Στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε κάπως έτσι, και να ψηφίσουμε ορθολογικά.

Σε τελική ανάλυση, εάν θέλουμε να «σταυρώσουμε» υποψηφίους «made in USA», οι οποίοι να αξίζουν την ψήφο μας και να μην ανήκουν στην αριστερά, μπορούμε να ψάξουμε στα ψηφοδέλτια των Δήμων, υπάρχουν και εκεί.

Το Αιγάλεω και η Κηφισιά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

*Ο Ηλίας Ψυχογιός σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Πειραιά, Τεχνολογία της Πληροφορίας & Web Technology στο Πανεπιστήμιο του Paisley (Σκωτία) και Τεχνολογίες Έξυπνων Πόλεων & ΙοΤ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει εργαστεί σε εταιρείες του τουρισμού, της πληροφορικής και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε Ελλάδα και Λουξεμβούργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ