Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας και ιδιαίτερα των κρίσιμων μηνών της πανδημίας οι κάτοικοι της Αθήνας είδαμε πολλά πράγματα στην πόλη μας να αλλάζουν προς το καλύτερο. Όλες αυτές οι αλλαγές που είδαμε, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, δεν ήταν βιαστικές και αζύγιστες λόγω του επείγοντος της κατάστασης, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που απλά επισπεύθηκε. Του Σχεδίου Δράσης της Αθήνας για το Κλίμα, που θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα Green Deal για την Αθήνα. Ένα σχέδιο που άλλαξε την εικόνα της πόλης, αλλά το σημαντικότερο συμβάλει στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
Την τελευταία τριετία είδαμε αναπλάσεις, είδαμε το δημόσιο χώρο να αποδίδεται στους πολίτες, είδαμε πεζοδρομήσεις και είδαμε την πόλη να πρασινίζει. Εφτά χιλιάδες νέα δέντρα φυτεύτηκαν, 380.387 εποχιακά είδη και 215.029 θάμνοι. Σύνολο 602.443 φυτεύσεις που μαζί με τα 48.529 τμ χλοοτάπητα και τα 180 στρέμματα αναπλάσεων σε διαφορετικές περιοχές της πόλης βάζουν την Αθήνα στο χάρτη των πράσινων πόλεων της Ευρώπης, και μέσα στις εφτά καλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζει κανείς. “Για μας η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι πρωταρχικής σημασίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, και τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο αφού απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους από τον αέρα”, αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου, Χρήστος Τεντόμας μιλώντας στο ThePresident.
Μια άλλη καινοτομία που είδαμε στην Αθήνα για πρώτη φορά, είναι τα πάρκα τσέπης. Είδαμε μικρούς και εγκαταλελειμμένους χώρους σε διαφορετικά σημεία της πόλης από σκουπιδότοπους να μετατρέπονται σε όμορφους χώρους πρασίνου. Μια πρόκληση για τον Αντιδήμαρχο κύριο Τεντόμα, που ανταποκρίθηκε. “Το φαινόμενο της αστικής νησίδας είναι η αυξανόμενη πρόκληση για την Αθήνα. Οι κατασκευές από τσιμέντο, οι ασφάλτινοι δρόμοι και τα αυτοκίνητα συσσωρεύουν θερμότητα. Οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στη μείωση της αυτής της θερμότητας. Τα φυτά και τα δέντρα με το οξυγόνο τους μειώνουν τη θερμοκρασία, συνεπώς και την αστική θερμική νησίδα, ενώ παρέχουν σκιά στους περαστικούς”, εξηγεί ο κ. Τεντόμας.
Έτσι μέσα από το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου” οι κάτοικοι στον Άγιο Αρτέμιο, στην Άνω Κυψέλη, στα Άνω Πατήσια, στο Κεραμεικό, στον Κολωνό, στο Νέο Κόσμο, στο Παγκράτι, στα Πετράλωνα και στα Σεπόλια έχουν δει τις γειτονιές τους να μεταμορφώνονται και τη ζωή τους να βελτιώνεται. Η ιδέα πίσω από αυτή τη πρωτοβουλία ήταν να δημιουργηθούν χώροι που θα αποτελέσουν ένα καταφύγιο για τους κατοίκους όχι μόνο για την καθημερινότητα τους αλλά να έχουν να προσφύγουν σε κάποιον ασφαλή χώρο σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής. Ενός σεισμού για παράδειγμα, ενώ παράλληλα όπως μας εξηγεί ο κ. Τεντόμας “ένας άλλος λόγος που δώσαμε τόση έμφαση στην αύξηση του πρασίνου είναι το γεγονός ότι η Αθήνα είναι πιο ευάλωτη στις πλημμύρες λόγω των αδιαπέραστων επιφανειών όπως οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αλλά και των “αμαρτημάτων” του παρελθόντος που κλείσαμε τα ρέματα και τα ποτάμια της Αθήνας. Οι αστικοί χώροι πρασίνου λοιπόν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των πλημμυρών”. Ο σχεδιασμός των πάρκων τσέπης είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Έχουν τηρηθεί όλες εκείνοι οι παράμετροι ώστε να εξασφαλίζεται η άνεση, η προσβασιμότητα, η ασφάλεια και η φιλικότητα που επιτρέπει στους κατοίκους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αλλά και να προωθεί την κοινωνικοποίηση των κατοίκων.
Το έργο όμως του κ. Τεντόμα δεν τελειώνει εδώ. Η θωράκιση της Αθήνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή θα εξακολουθήσει να είναι η προτεραιότητα του και για την επόμενη θητεία. Το πράσινο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με περισσότερες αναπλάσεις και τη φύτευση νέων δέντρων καθώς και τη δημιουργία νέων μεγάλων πάρκων, όπως για παράδειγμα στο Κορουπούλη, στη Λένορμαν, στη Ριζούπολη αλλά και στα παλιά ΚΤΕΛ Λιοσίων.
Επιπλέον η ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης και η αναγέννηση της Αθήνας είναι η προτεραιότητα του κ. Τεντόμα για την επόμενη θητεία. Η αναγέννηση της Αθήνας έχει να κάνει με περισσότερο πράσινο, περισσότερα πάρκα και περισσότερο ελεύθερο χώρο. “Αναγέννηση της Αθήνας σημαίνει να ενισχυθούν τα φυσικά οικοσυστήματα της πόλης και οι Αθηναίοι να διασυνδεθούν μεταξύ τους αλλά και με την πόλη τους” λέει ο κ. Τεντόμας ο οποίος θέλει για τον κάθε Αθηναίο “να μπορεί να βγει έξω και να έχει πολύ κοντά στο σπίτι του ένα χώρο πρασίνου”.
Ειρήνη Μυλωνά