today-is-a-good-day
8.5 C
Athens

Αλ.Σδούκου: Οι ΑΠΕ το μεγάλο όπλο για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση του κόστους ενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει τυπική αρμοδιότητα να παρέμβει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και δεν νομιμοποιείται να παρέμβει στις διοικητικές πράξεις της, όπως δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο απάντησής της για το φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης 4.547 στρεμμάτων μεταξύ των περιοχών Νέας Μεσημβρίας – Ξηροχωρίου – Μπλαίικας και Δημοτικών Ενοτήτων του Αγίου Αθανασίου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Σχετική επίκαιρη ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ο οποίος είπε ότι είναι ανατριχιαστικό και τρομακτικό να εγκατασταθεί σε κατοικημένη περιοχή και δίπλα σε περιοχή NATURA ένα τέτοιας τεράστιας έκτασης φωτοβολταϊκό πάρκο. «Το μήκος του φωτοβολταϊκού αυτού πάρκου θα είναι όσο από τη Βουλή μέχρι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επτάμισι χιλιόμετρα φωτοβολταϊκό πάρκο. Είναι ανατριχιαστικό, είναι απίστευτο!», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το πάρκο θα εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη γη και σε μία περιοχή που γειτονεύει με τη λίμνη Πικρολίμνη, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο «NATURA 2000».

«Πρέπει η κυβέρνηση να δει πώς δόθηκε αυτή η άδεια εκεί σε γνωστό μεγάλο επιχειρηματία της χώρας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης που κατήγγειλε ότι το έργο «έσπασε» σε τρία κομμάτια προκειμένου να μην «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου αλλά να το χειριστεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Έκαναν κατάτμηση της άδειας σε τρία κομμάτια οι πονηροί. Σε τρία κομμάτια το έκαναν. Συνορεύει με τον Γαλλικό ποταμό, τον Αξιό ποταμό και είναι στο Δέλτα του Έβρου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα έργο “μαμούθ”. Θα επηρεάσει το περιβάλλον της περιοχής και θα το αλλοιώσει ανεπανόρθωτα. Θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και στη ζωή χιλιάδων κατοίκων. Εκδόθηκαν θετικές γνωμοδοτήσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής για τη διαδικασία έκδοσης απόφασης περιβαλλοντικών όρων του έργου τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2021. Ακριβώς για να αποφύγουν εσάς, το έσπασαν στα τρία για να πάρουν άδεια από την Αποκεντρωμένη», σημείωσε.

«Μας ρωτάτε να διεξαγάγουμε μία έρευνα κατά κάποιον τρόπο. Επί ποίου πράγματος όμως; Επί μίας διοικητικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Μακεδονίας. Η Αποκεντρωμένη είναι αυτή που εξέδωσε τη συγκεκριμένη διοικητική ενέργεια. Αυτή, δε, η διοικητική ενέργεια κατέληξε τελικά σε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Προβληματίστηκα ως προς το πώς νομιμοποιείται εν τέλει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί μίας αυτοδιοικητικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που είναι καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδια η Αποκεντρωμένη, να απαντήσει ουσιαστικά, με ποιον τρόπο, δίνοντας οδηγίες προς την Αποκεντρωμένη και παρεμβαίνοντας στην αδειοδοτική της διαδικασία. Νομίζω ότι αυτό είναι μία παράβαση των κανόνων, αν θέλετε, της αυτοδιοικητικής δράσης», απάντησε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, κάλεσε την Ελληνική Λύση να απαντήσει: «Θέλετε η Ελλάδα να παράγει τη δική της ενέργεια από εγχώριες πηγές; Θέλετε να την εισάγουμε την ενέργεια από το εξωτερικό; Διότι, ξέρετε, προχθές που ήμουν στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, ο εκτελεστικός διευθυντής μάς έκανε σύσταση, προς όλες τις χώρες, ότι πρέπει να τριπλασιάσουμε την “πράσινη” ενέργεια μέχρι το 2030 για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Μας είπε, μάλιστα, κύριε βουλευτά, ότι αν δεν πραγματοποιήσουμε αυτήν την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι το 2030, τότε θα βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα πρέπει περίπου πέντε δισεκατομμύρια τόνους CO2, δηλαδή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, να αφαιρούμε από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο».

Σε αυτό το κλίμα, η κ. Σδούκου τόνισε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το όπλο για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση του κόστους ενέργειας. «Ήδη το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας σήμερα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο στόχος μας μέχρι το 2030 είναι να φτάσουμε στο 80%. Μάλιστα, ακριβώς χάρη σε αυτές τις Ανανεώσιμες Πηγές που μπήκανε στο σύστημά μας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια καταφέραμε να γλιτώσουμε περίπου 2 δισεκατομμύρια την περίοδο της ενεργειακής κρίσης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου», επεσήμανε.

Σε σχέση με το φωτοβολταϊκό πάρκο στον Άγιο Αθανάσιο, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης. «Έχει λάβει μέχρι τώρα την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Μας ζητάτε να διερευνήσουμε ως υπουργείο πώς εγκρίθηκε αυτή η αδειοδότηση από μία άλλη αδειοδοτούσα Αρχή όμως, όχι από το υπουργείο, και μας ρωτάτε αν είναι νόμιμη αυτή η άδεια, διαφορετικά να την ανακαλέσουμε. Είμαι αναγκασμένη να απαντήσω ότι το υπουργείο μας δεν έχει την αρμοδιότητα ως προς αυτό. Δεν μπορεί να παρακολουθήσει, δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία των υπηρεσιών της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης που εξέδωσαν αυτήν την απόφαση. Δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα», υπογράμμισε η κ. Σδούκου και σχολίασε πως θα μπορούσε κατά αυτής της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, από τον οποιονδήποτε που έχει έννομο συμφέρον μέσα σε τριάντα μέρες από την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, να έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του υπουργού. «Απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου, αυτή η απόφαση εκδόθηκε το 2021, παρήλθαν οι τριάντα μέρες από το 2021. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν ότι δεν ασκήθηκε καμία απολύτως προσφυγή επ’ αυτού», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παρατήρησε: «Σε κάθε περίπτωση το έργο αυτό, αφότου έχει λάβει τους περιβαλλοντικούς όρους, έχει υποχρέωση ο επενδυτής, στους επόμενους μήνες, να λάβει και τις επόμενες άδειες και στην επόμενη διαδικασία οφείλει, επίσης, να αποδείξει ότι έχει και τη νόμιμη χρήση της γης, για να μπορέσει να πάρει την επόμενη άδεια που είναι η άδεια εγκατάστασης. Για να μπορέσει να κατασκευαστεί ένα έργο ΑΠΕ θα χρειαστεί να έχει στα χέρια του τη λεγόμενη άδεια εγκατάστασης. Για να πάρει την άδεια εγκατάστασης, θα πρέπει να έχει τη νόμιμη χρήση της γης, την οποία αυτή χρήση θα πρέπει να την παραχωρήσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Φαντάζομαι ότι οι έχοντες την έκταση που θα παραχωρηθεί θα είναι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Αν έχει ξεσηκωθεί η κοινωνία, τότε φαντάζομαι ότι δεν θα θέλουν να τα δώσουν τα χωράφια τους στον επενδυτή για να κάνει αυτό το άσχημο, τεράστιο, όπως λέτε, φωτοβολταϊκό. Αν πάλι τα παραχωρήσουν τα χωράφια τους, τότε δεν ξέρω πόσο πραγματικές είναι αυτές οι αντιδράσεις. Εφόσον τα παραχωρούν, σημαίνει ότι θέλουν, μάλλον, να γίνει το έργο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ