today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Μ.Χουρδάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξπρές νομοθέτηση

«Με συνεχόμενες παρατάσεις και ανανεώσεις δεν κάνουμε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Μιχάλης Χουρδάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Χουρδάκης επέκρινε τον τρόπο «εξπρές» νομοθέτησης στην οποία, όπως είπε, επιμένει η κυβέρνηση, καθώς και με την εισαγωγή στα νομοσχέδια άσχετων διατάξεων, όσο και με την κατάθεση άσχετων τροπολογιών όπως και σε αυτό.

Ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, σχετικά με τις παρατάσεις και τις ανανεώσεις που παρέχονται στο νομοσχέδιο, ανέφερε ότι «έτσι δεν κάνουμε τίποτα, πολλές δε παρατάσεις -με τις οποίες εμείς είμαστε αντίθετοι- δεν γίνονται και σωστά, καθώς οι συνθήκες που τις καταστούν αναγκαίες δεν θα έχουν εκλείψει μέχρι το τέλος του έτους». Συνεπώς, είπε, «πολύ γρήγορα θα βρεθούμε να παρατείνουμε ξανά τα προτεινόμενα».

Ο κ. Χουρδάκης, παρατήρησε πως η επίκληση της πανδημίας που γίνεται στον τίτλο του νομοσχεδίου «δεν υπάρχει πλέον και έχουμε μια ενδημική νόσο». Λάβατε, είπε ο βουλευτής, «λάθος δεδομένα κατά την περίοδο της πανδημίας. Δεν υπήρξε ενίσχυση των δομών Υγείας και τώρα φέρνετε παρατάσεις χωρίς να λαμβάνετε το θέμα της διαχείρισης όσων νοσούν και έχουν παρενέργειες».

Ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρχει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και να τιμωρούνται παραμένοντας εκτός του συστήματος. Για τις παρατάσεις συμβάσεων, είπε πως θέλουμε να καλυφθούν τα κενά, αλλά με κριτήρια και με μόνιμες προσλήψεις. Μεταξύ άλλων ζήτησε από το υπουργείο να επιμείνει στην χορήγηση φαρμάκων με ιατρική συνταγή και όχι με άλλο τρόπο. Επίσης ζήτησε εξομοίωση των αμοιβών μετακίνησης των νοσηλευτών με το ιατρικό προσωπικό και να υπάρξει εξειδίκευση για τις μετακινήσεις.

Για την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο κ. Χουρδάκης εκτίμησε ότι έτσι όπως θεσπίζεται «δεν θα λύσει τα προβλήματα και δεν θα καταργήσει τα φακελάκια». Ο στόχος, είπε, «της αναβάθμισης και της ποιότητας θα είναι προς τα κάτω». Πρότεινε η λίστα να μην είναι πανελλήνια αλλά να αναφέρεται σε επίπεδο ΥΠΕ ή να τεθεί ένα όριο μετακίνησης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο εντός 30 χιλιομέτρων.

Σχετικά με την ηλεκτρονική παρακολούθηση διακίνησης φαρμάκου, ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας είπε πως δεν θα λύσει το πρόβλημα και ως λύση πρότεινε την εισαγωγή του ΑΜΚΑ και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Χαρακτήρισε θετική την διάταξη για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκου σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, εάν και, όπως είπε, θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη συμμετοχής και των ΕΛΤΑ.

Για την παράταση θητειών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ο κ. Χουρδάκης ζήτησε εάν υπάρχει να κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια για την επιλογή τους μέσω διαγωνισμού κα ζήτησε να σταματήσει η πρακτική των απευθείας προμηθειών από νοσοκομεία.

Σχετικά με την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι λόγω του δημογραφικού προβλήματος θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι με φωτογραφικές ρυθμίσεις να την υποβαθμίζουμε με συνταξιούχους δικαστικούς. Δήλωσε απόλυτα αντίθετος στην πρόταση που έγινε από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για συμμετοχή στην Αρχή εκπροσώπου της Εκκλησίας.

Τέλος, για την προμήθεια των μονοκλονικών, αναρωτήθηκε γιατί τώρα που δεν έχουμε πανδημία να έχουμε διαδικασίες κατά παράκληση προμήθειας. Όταν έπρεπε να έρθουν δεν ήρθαν και τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες εισάγονται, είπε ο κ. Χουρδάκης και αναρωτήθηκε που είναι η επιχείρηση ελευθερίας, που μας λέγατε ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ