Το Ιράκ δεν δέχεται τα αλλεπάλληλα τουρκικά πλήγματα ή την παρουσία τουρκικών βάσεων στα κουρδικά εδάφη και ευελπιστεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία για την επίλυση του προβλήματος παρόμοια με τη συμφωνία ασφαλείας που έχει συνάψει το Ιράκ με το Ιράν για την αντιμετώπιση των ιρανικών κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων στο Κουρδιστάν, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο κρατικό σαουδαραβικό δίκτυο Al-Hadath ο Ιρακινός πρόεδρος Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ.
Δεν είναι ωστόσο σαφές αν η συνέντευξη βιντεοσκοπήθηκε πριν ή μετά τα τελευταία τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή.
Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ “εξουδετέρωσαν” αργά χθες το βράδυ πολλούς Κούρδους ενόπλους και κατέστρεψαν τις αποθήκες και τα καταφύγιά τους, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από την κουρδική οργάνωση για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα.
Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
Η επίθεση στη συνοικία Ατατούρκ είναι η πρώτη που σημειώνεται στην Άγκυρα από το 2016, όταν μια σειρά φονικών επιθέσεων είχαν συνταράξει τη χώρα και συμπίπτει με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στις περιοχές του βόρειου Ιράκ Μετίνα, Χακούρκ, Καντίλ και Γκάρα στις 9 μ.μ. και ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και στο περιβάλλον, αναφέρει το υπουργείο.
Η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το PKK και πραγματοποιεί συχνά αεροπορικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, το οποίο επί μακρόν βρίσκεται εκτός του άμεσου ελέγχου της κυβέρνησης της Βαγδάτης.
Η Τουρκία έχει επίσης στείλει κομάντος στην περιοχή και έχει στήσει στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό έδαφος για να υποστηρίξει τις επιθέσεις της.
“Αυτές οι παραβιάσεις απορρίπτονται από τον ιρακινό λαό, την (κουρδική) περιοχή και όλους τους ιρακινούς κατοίκους”, είπε ο Ρασίντ στη συνέντευξη ένα μικρό απόσπασμα της οποίας προβλήθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τον Ρασίντ, αυτά τα πλήγματα κάποιες φορές σκοτώνουν αμάχους, ανάμεσά τους και ανθρώπους που επισκέπτονται την περιοχή και “πέφτουν θύματα τουρκικών βομβαρδισμών”.
Η Τουρκία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και υποστηρίζει ότι φροντίζει ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες μέσω της συνεργασίας της με τις ιρακινές αρχές.
Ο Ρασίντ είναι μέλος του κόμματος των Κούρδων του Ιράκ “Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν” (PUK), το οποίο έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και έχει επικρίνει τα τουρκικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ. Η θέση του προέδρου έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό χαρακτήρα στο Ιράκ.