Την επιστημονική τους γνώση θέτουν στην διάθεση της πολιτείας οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, μετά τις τελευταίες καταστροφές λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.
“Θέλουμε αφιλοκερδώς να βοηθήσουμε με την επιστημονική γνώση και εμπειρία μας τους πολίτες που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Πρόσφατα στείλαμε επιστολή προς την Πρυτανεία, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να μας χρησιμοποιήσουν. Να συνδράμουμε στην αποκατάσταση των καταστροφών”, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9 “, ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Νίκος Θεοδοσίου.
Σύμφωνα και με την πρόεδρο του τμήματος Κατερίνα Τσικαλουδάκη, το Γραφείο του Πρωθυπουργού απάντησε στην επιστολή των καθηγητών, ευχαριστώντας θερμά για την προσφορά τους.
Στην απαντητική επιστολή το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι οι αρμόδιοι φορείς θα επικοινωνήσουν μαζί τους. “Η ερευνητική και επιστημονική μας δραστηριότητα μας οδήγησε σε αυτήν την προσφορά”, τόνισε η κ. Τσικαλουδάκη η οποία πρόσθεσε πως ανάλογη δράση είχαν και μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, λόγω της εμπειρίας τους σε θέματα φυσικών καταστροφών.
Όσον αφορά τις εικόνες που άφησε πίσω της η θεομηνία, ο κ. Θεοδοσίου τονίζει ότι “είναι αδιανόητα, εξωπραγματικά αυτά που βλέπουμε και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτά που θα έρθουν”. Ο κ. Θεοδοσίου, επισημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουμε στα χέρια μας. Ως παράδειγμα φέρνει, την ειδοποίηση του 112, για την οποία εκτιμά μεν ότι παρέχει βοήθεια στους πολίτες ωστόσο πρέπει να εξελιχθεί και οι ίδιοι οι πολίτες να συνεργαστούν. “Χρειάζεται προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας”, τόνισε.
Αναφορικά με τις καταστροφές που είχαμε τελευταία στην Θεσσαλία, ο καθηγητής, εξηγεί ότι “ένα μεγάλο μέρος των ζημιών οφείλεται στην αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας τον Daniel. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε και τον Elias δεν φθάνουν τα όσα γνωρίζουμε”.
“Μέσα σε μόλις χρόνια στην Θεσσαλία είχαμε τον Ιανό, τον Daniel και τώρα τον Elias. Στο Βόλο μέσα σε τόσο μικρό διάστημα έπεσαν πάνω από 1.000 χιλιοστά βροχής. Αντιθέτως σε μια νοητή ευθεία η Θεσσαλονίκη που δεν απέχει τόσο πολύ είχε μόλις 9 χιλιοστά. Ήταν ο πιο ζηρός Σεπτέμβριος εδώ και πάρα – πάρα πολλά χρόνια. Αυτό ξεπερνά κάθε αντίληψη που είχαμε ως τώρα”, υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής ο τρόπος αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν μπορεί πλέον να είναι μονοδιάστατος. “Η πάγια θέση φτιάχνουμε έργα, φράγματα, αναχώματα, και ότι άλλο δεν αρκεί. Πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετικούς τρόπους εμπλέκοντας και την κοινωνία”, επισημαίνει. Ο κ. Θεοδοσίου, αναφέρει πως οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής περιμένουν την απάντηση της πολιτείας για να ενεργοποιηθούν και να συνδράμουν.