today-is-a-good-day
12 C
Athens

Γιατί το αποτέλεσμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα είναι 100% «Ζέρβας»! – Γράφει ο Βαγγέλης Μωυσής

Μια εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ίσως για κάποιους να θεωρούνται παράτολμα τα προγνωστικά για το ποιος θα είναι δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη από το 2024 ως το 2029.

Αντικειμενικά προσεγγίζοντας το θέμα όμως, τολμώ να πω ότι το αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη θα είναι 100% «Ζέρβας»! Κι αυτή η φράση ισχύει βάσει αντικειμενικών χαρακτηριστικών, ανεξάρτητα από το αν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, κερδίσει ή χάσει τις εκλογές.

Του Βαγγέλη Μωυσή

Ο συλλογισμός μου ξεκινά από το γεγονός ότι αν κάποιοι δήμαρχοι στην Ελλάδα δικαιούνται δεύτερη ευκαιρία, αυτοί είναι οι δήμαρχοι που αναγκάστηκαν να διοικήσουν όπως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, πλειοψηφίσαντες δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ελέω Κλεισθένη και ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε εκείνη τη γελοία εκδοχή απλής αναλογικής για να μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε μπάχαλο.

Ο Ζέρβας λοιπόν δικαιούται να ζητά δεύτερη θητεία, όχι επειδή οι αντίπαλοί του ζούσαν τα περισσότερα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα και στην Κύπρο, αλλά επειδή η πρώτη του θητεία ήταν με πολλούς τρόπους… ακρωτηριασμένη!

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, όχι μόνο κλήθηκε να διοικήσει μια τετραετία με 2 χρόνια πανδημίας (όλα κλειστά) και με ενεργειακή κρίση (κόστη λειτουργίας στα ύψη), αλλά κλήθηκε να το κάνει με ένα δημοτικό συμβούλιο πρόθυμο να σαμποτάρει κάθε του κίνηση και απόφαση, αλλά και υπό την πίεση της ανάγκης να διαπραγματεύεται κάθε απόφαση με συνεργάτες και συμμάχους…

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ήταν θαύμα το γεγονός ότι κατάφερε να παράξει έργο, να κάνει έναν αριθμό αναπλάσεων, πάρει αποφάσεις σε  μείζονα θέματα (π.χ. η προσωρινή επιστροφή της πλ. Ελευθερίας σε πάρκινγκ που ό,τι κι αν λένε οι θορυβώδεις ακτιβιστάκηδες, χειροκροτήθηκε από τους περισσότερους Θεσσαλονικείς) να αναμετρηθεί με προβλήματα (αλλού επιτυχώς, αλλού όχι), να δοκιμάσει πράγματα και να μειώσει δημοτικά τέλη…

Αυτή η παράμετρος και μόνο, ενισχύει το δικαίωμα του Κωνσταντίνου Ζέρβα να διοικήσει μια πενταετία με καθαρούς όρους. Με πλειοψηφία και απόλυτη ευχέρεια εφαρμογής του δικού του προγράμματος, χωρίς τη «νοθεία» της διαπραγμάτευσης με συμμάχους και χωρίς τα «στοπ» των αντιπάλων.

Αρκεί αυτό το δικαίωμα για να κερδίσει τις εκλογές;

Όχι, γιατί ο ψηφοφόρος είναι συνήθως σκληρό πλάσμα και στα κριτήριά του βαρύνουν συχνά άλλοι παράγοντες και ενίοτε με απόλυτη μεταστροφή τρόπου σκέψης, απ΄τη μια εκλογή στην άλλη.

Επιπλέον, σε μια εποχή που ζητά μετριοπάθεια για να θεραπευτεί η τοξικότητα γενικώς, στη Θεσσαλονίκη επιμένουμε να κάνουμε ελαφρώς φανατικές επιλογές. Είμαστε φανατικά υπέρ ή κατά κάποιου, παραβλέποντας συχνά τα αντικειμενικά κριτήρια. Προτιμάμε να κολλάμε στα μικρά κομμάτια της εικόνας, αντί να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα.

Για παράδειγμα είναι σαφές ότι το ένα ποσοστό ψηφοφόρων που το 2019 κινήθηκε υπέρ Ζέρβα κατά του Ταχιάου ως «επιλογή Μητσοτάκη», τώρα φαίνεται πρόθυμο να γυρίσει την πλάτη στον Ζέρβα, επειδή τώρα είναι αυτός η «επιλογή Μητσοτάκη».

Άλλοι, επίσης «γαλάζιοι», που είχαν ψηφίσει Ταχιάο το 2019, σήμερα ξυνίζουν με την επιλογή Μητσοτάκη να στηρίξει Ζέρβα, επειδή ποτέ δεν θεώρησαν τον Ζέρβα «δικό τους», λόγω της προέλευσής του από το ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι η πρώτη κίνηση μετάβασης του Ζέρβα στη ΝΔ, είχε ήδη γίνει επί Σαμαρά με τη συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος Βουλευτής. Ή απλά επειδή δεν συμπαθούν τον Μητσοτάκη. Άλλωστε, εχέγγυο της φιλελεύθερης μεταστροφής Ζέρβας, αποτελεί η ύπαρξη στο ψηφοδέλτιό του προσώπων με ισχυρές αναφορές στον φιλελεύθερο χώρο. Όπως του Μηνά Σαμαντζίδη, που για πολλούς είναι ο πλέον ενωτικός Πρόεδρος που πέρασε από την Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Ή του καλού συναδέλφου Χρήστου Νικολαΐδη, και πολλών άλλων…

Το παραπάνω πολιτικού περιεχομένου παράδειγμα, συναντά σε άλλες περιπτώσεις και τα ζητήματα προσωπικής διαφοράς με τον δήμαρχο, προσωπικής πικρίας, κλπ. Είναι γεγονός ότι στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει στοιχειώδεις πλειοψηφίες για να περάσει στοιχειωδώς αποφάσεις, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δεν έκανε πάντα τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς.

Είναι και τέτοιοι παράγοντες, πέραν των προαναφερθέντων πολιτικών, που ώθησαν τον Βασίλη Γάκη και τον Σάκη Τζακόπουλο να ενταχθούν στους συνδυασμούς του Στέλιου Αγγελούδη και του Σπύρου Πέγκα αντίστοιχα.

Διότι οι πολιτικοί λόγοι από μόνοι τους πάσχουν: Ποιος ο λόγος να στηρίξεις έναν κλασσικό εκπρόσωπο του παλαιού ΠΑΣΟΚ (Αγγελούδης) για να αντιταχθείς στην προέλευση του Ζέρβα από το ΠΑΣΟΚ, επειδή προέρχεσαι από μια ΝΔ που έχει βάλει το παλιό ΠΑΣΟΚ μέσα στο Μαξίμου;

Ποιος ο λόγος να συνταχθείς για τον ίδιο λόγο… με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (και πλέον του ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη);

Λίγο μπερδεμένα πράγματα… Σαφώς ξεμπερδεύονται αν λάβει κάποιος υπόψη τις προσωπικές πικρίες και αντιπαραθέσεις με τον Ζέρβα. Δικαιολογημένες -σε προσωπικό επίπεδο- πικρίες; Ενδεχομένως ναι.

Αρκούν αυτές για να υπαγορεύσουν βαθιά πολιτικές επιλογές για την Πόλη; Σηκώνει συζήτηση….

Επίσης, είναι γεγονός ότι ο Δρόσος Τσαβλής δικαιούται να θεωρεί εαυτόν αδικημένο από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, κατά τα γεγονότα που οδήγησαν στο «διαζύγιό» του με την παράταξη του δημάρχου. Αδίκησε ο Ζέρβας τον Τσαβλή; Σαφώς ναι. Είναι άξιος γιατρός ο Δρόσος Τσαβλής και αξιοπρεπής ως αυτοδιοικητικός; Αξιότατος και αξιοπρεπέστατος. Αρκεί αυτό για να διεκδικήσεις ένα ποσοστό  ψήφων και εδρών ως υποψήφιος δήμαρχος σε μια πόλη που υποφέρει διαχρονικά από κατακερματισμούς δυνάμεων; Επίσης σηκώνει πολλή συζήτηση…

Εν κατακλείδι:

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι στην άποψή μου, ότι το αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη θα είναι 100% «Ζέρβας». Αυτός είναι το κυρίαρχο πρόσωπο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Τις εκλογές θα τις κερδίσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, επειδή δικαιούται άλλη μια θητεία με καθαρούς όρους και ελευθερία εφαρμογής του προγράμματός του και επειδή υπό αντίξοες συνθήκες κατάφερε να παράξει ένα έργο αξιοπρέπες και με πολλά «κλεισθενικά» ελαφρυντικά σε τομείς στους οποίους δεν είχε την καλύτερη επίδοση.

Ή θα τις χάσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, επειδή θα πληρώσει δυσαρέσκειες κατά του Μητσοτάκη, εσωκομματικές διαφορές εντός της ΝΔ και ενδεχομένως κάποιους κακούς δικούς του χειρισμούς σε προσωπικό επίπεδο. Άδικο; Άδικο.

Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη.

Δικαίως όμως, όταν μιλάμε για Θεσσαλονίκη, μπορούμε να λέμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι 100% Ζέρβας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ