Έρχονται ψηφιακές μεταρρυθμίσεις σε υγεία, τηλεϊατρική και δικαιοσύνη, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Smart Readiness (στο πλαίσιο του προγράμματος «Smart Readiness» επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο»), ενώ σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ένα έργο για την πάταξη του λαθρεμπορίου με το «σύστημα παρακολούθησης εμπορευματοκιβωτίων».
Πρόκειται για μεγάλα ψηφιακά έργα «τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας» όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία προχωρά σε τροχιά υλοποίησής τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «φιλοδοξούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να έχουμε συνεισφέρει ώστε να ψηφιοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες».
Ειδικότερα, ο κ. Ασθενίδης απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ – ΜΠΕ:
ΕΡ. Η Κοινωνία της Πληροφορίας κάνοντας μια στροφή στη στρατηγική της μπαίνει σε φάση υλοποίησης πλέον των έργων μετά και τον σχεδιασμό τους;
Απ. Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για στροφή στην στρατηγική, αλλά για επικέντρωση στο επόμενο στάδιο προς την επίτευξη των στόχων που εξυπηρετεί η στρατηγική της εταιρείας. Στόχοι που δεν είναι άλλοι από την επιτυχή υλοποίηση των μεγάλων ψηφιακών έργων, που σχεδίασε και προκήρυξε αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε καταλυτικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.
Φιλοδοξούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να έχουμε συνεισφέρει ώστε να ψηφιοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες αλλά και να δημιουργήσουμε προσιτές υπηρεσίες προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και από πολλούς αλλά πλέον δεν έχουμε περιθώρια. Πρέπει να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση…
Ερ. Από πότε αναμένεται να προχωρήσει η ΚτΠ στην υλοποίηση των έργων και ποια είναι τα έργα που περιμένουμε;
Απ. Ήδη έχουμε εισέλθει για τα καλά σε φάση υλοποίησης των έργων. Η Κοινωνία της Πληροφορίας από το 2019 έως σήμερα έχει προκηρύξει 250 διαγωνισμούς έργων. Πολλά από αυτά τα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0». Με μεγάλες απαιτήσεις και σφιχτά χρονοδιαγράμματα.
Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης που αφορούν τα έργα, αλλά βέβαια και με τις εταιρίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που τα έχουν αναλάβει, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι από κοινού να επιτύχουμε την έγκαιρη και βέλτιστη υλοποίηση τους.
Προχωράνε με γοργούς ρυθμούς οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στην υγεία με την τηλεϊατρική, στη δικαιοσύνη με το εμβληματικό πολυσύνθετο έργο του E – Justice καθώς και το γενικότερο σχέδιο της ψηφιοποίησης του Δημοσίου και των αρχείων του κράτους αλλά και η παρέμβασή μας για θέματα cyber security. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Smart Readiness ενώ σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται και ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την πάταξη του λαθρεμπορίου με το «σύστημα παρακολούθησης εμπορευματοκιβωτίων».
Όσον αφορά στον απολογισμό της ΚτΠ το διάστημα 2019-2023, ο κ. Ασθενίδης επισημαίνει ότι «η Κοινωνία της Πληροφορίας την τετρατετία που προηγήθηκε αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στην ενδυνάμωση της ψηφιακής σχέσης του πολίτη με την δημόσια διοίκηση και τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών ανταποκρίθηκε με επιτυχία και συνέπεια στον απαιτητικό ρόλο της».