today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Μ.Θεμιστοκλέους: Έχουμε παραλάβει τα τελευταίου τύπου εμβόλια που καλύπτουν τις μεταλλάξεις Covid

«Έχουμε παραλάβει τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν για τον covid και τα οποία καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» που άρχισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο υφυπουργός, σχετικά με τα εμβόλια για την Covid, είπε πως «η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ στην κοινή προμήθεια εμβολίων. Έχουμε παραλάβει και τα τελευταίου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν και καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Οι εμβολιασμοί, είπε «προχωρούν με πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που περιμέναμε». Σχετικά με την πανδημία και την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» ανά έτος, ο υφυπουργός ανέφερε πως «η χώρα μας είναι περίπου στην μέση των χωρών-μελών της ΕΕ και των χωρών του δυτικού κόσμου». Σχολιάζοντας αναφορές βουλευτή για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων γιατρών, είπε πως «οι ιατροί αυτοί ήταν πολλοί λίγοι».

Για την θέσπιση της ενιαίας ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Δεν αλλάζει τίποτα. Στην λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής. Δεν είμαστε εδώ για να ξηλώσουμε, αλλά πατάμε στην υπάρχουσα διάταξη και την αποκτηθείσα εμπειρία όλων αυτών των χρόνων. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό». Με την ψηφιοποίηση και την τήρηση της κεντρικής πλατφόρμας, εξήγησε ο υφυπουργός ότι «αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί και παραμένουν για την ίδια επέμβαση από τις λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί. Επίσης, η ενιαία λίστα θα ενημερώνεται και για τα επείγοντα χειρουργεία. Σήμερα έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Ο κ. Θεμιστοκλέους, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ενιαία λίστα δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή θα τον χειρουργήσει κάποιος άλλος από τον θεράποντα ιατρό που έχει επιλέξει, καθώς στην χώρα μας -σε αντίθεση με άλλες χώρες- υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου και χειρουργού από έναν ασθενή και αυτό το δικαίωμα επιλογής το διατηρούμε». Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι «και με το νέο σύστημα, δεν τίθεται και κανένας φραγμός σ’ έναν ασθενή να πάει σε ένα, δύο ή περισσότερα νοσοκομεία και να εγγραφεί στις αντίστοιχες λίστες τους».

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό, ο υφυπουργός ανέφερε ότι στο ΕΣΥ έχουμε 107.726 άτομα προσωπικό και είναι προσβολή προς το επικουρικό προσωπικό, κάποιοι να μην το προσμετρούν όταν μιλούν για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εργασία και την προσφορά του επικουρικού προσωπικού. Έχουμε, είπε ο υφυπουργός, από τα υψηλότερα ποσοστά σε προσωπικό με τις προσλήψεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «η προκήρυξη 2Κ μόνιμου προσωπικού έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και των ιατρών εξελίσσεται κανονικά. Έχουμε γύρω στους 130 συντονιστές διευθυντές και 826 επιμελητές Α΄και Β’ που λογικά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ίσως κάποιες λίγο παραπάνω».

Ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης, ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου, τονίζοντας ότι «έρχεται να λύσει προβλήματα και κενά στην δημόσια υγεία, επιλύει προβλήματα και συμπληρώνει τα υφιστάμενα στην δημόσια υγεία, προλαμβάνει καταστάσεις, στηρίζει το ΕΣΥ και την εύρυθμη λειτουργία των δομών του και υπηρεσιών, ενώ έχει και διατάξεις που επιλύουν επείγοντα θέματα και άλλων υπουργείων». Υπογράμμισε επίσης πως «ο καιρός της μικροπολιτικής και της αναίτιας σύγκρουσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι πολίτες έδειξαν σε όλους μας τον δρόμο». Παρουσιάζοντας, επί τις Αρχής, το σχέδιο νόμου, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι «με τις προτεινόμενες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα της συνέχισης της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και των νέων παραλλαγών του, ώστε να ανασχεθεί η διασπορά και αύξηση των κρουσμάτων με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ. Η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των φορέων και οργανισμών του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας». Ο κ. Ακτύπης ανέφερε ότι «στο επίκεντρο του νομοσχεδίου τίθεται η καλύτερη και πιο σύγχρονη παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών. Παρέχεται η δυνατότητα διαρκούς κάλυψη των ανελαστικών αναγκών των προνοιακών φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση των λειτουργιών της “Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ”, όσο και της ΗΔΙΚΑ». Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με το σχέδιο νόμου λαμβάνεται πρόνοια για τα εμβόλια και τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, με την παράταση έως το τέλος του χρόνου της δυνατότητας υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και των μονάδων πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, τις συμβάσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Επίσης περιλαμβάνεται η σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, η αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, η παράταση θητείας των διοικήσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η παράταση των συμβάσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, καθώς και ρυθμίσεις για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών, την Ειδική Επιτροπή Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών και το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, άσκησε κριτική για την συνέχιση της νομοθέτησης «εξπρές» από την κυβέρνηση, καθώς χθες κατατέθηκε και σήμερα μπαίνει στην Επιτροπή. Υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου έρχεται με «μπαλώματα» να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ. Δεν είναι μεταρρυθμιστικό, δεν δημιουργεί τομές, αντίθετα αναλώνεται και πάλι στην εύκολη λύση των παρατάσεων συμβάσεων εργασίας και των μετακινήσεων, σημείωσε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στην παράταση της 48ωρης εργασίας στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι αυτή η εξουθένωση των ιατρών δεν μπορεί να συνεχίζεται και θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του ΕΣΥ. Αναφερόμενες στις διατάξεις που αφορούν την ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι με το μέτρο αυτό «ανοίγεται διάπλατα η πόρτα στην ιδιωτική Υγεία» σημειώνοντας ότι «εδώ, τίθενται πάρα πολλά ερωτήματα για το που θα πάει ένας ασθενής να χειρουργηθεί, από έναν άγνωστό του ιατρό, σε ένα άγνωστο περιβάλλον, κάπου που δεν ξέρει κανέναν και τι εμπιστοσύνη θα έχει. Πώς θα διευκολύνεται και με ποιο κόστος μετακίνησης, τόσο για τον ασθενή όσο και τους συνοδούς του». Αυτά, είπε ο βουλευτής, δημιουργούν παράγοντες που θα απωθήσουν τον ασθενή να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα οδηγηθεί σε μια παρακείμενη ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθεί. Ο βουλευτής παρατήρησε ότι «και τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί η κυβέρνηση να τα νομοθέτησε πέρυσι, αλλά ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει». Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του και τυπικά και ουσιαστικά με τις ρυθμίσεις για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, λέγοντας ότι ενώ ο νόμος προβλέπει σαφώς πως ο επικεφαλής και ο αναπληρωτής θα πρέπει να είναι καθηγητές ιατρός ή νομικός σχετιζόμενος με το αντικείμενο, «εσείς σήμερα πηγαίνετε και βάζετε συνταξιούχο δικαστικό». Επίσης, συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ότι και «στο Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και εκεί όλα τα βάζετε σε ένα τσουβάλι, ενώ υπήρχε κατηγοροποίηση». Τέλος, ζήτησε να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την λήξη στις 30 Σεπτεμβρίου των συμβάσεων των προσωπικών παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης, ανέφερε ότι εκτός από τους θελκτικούς και επικοινωνιακούς τίτλους του νομοσχεδίου, αυτό δεν ανταποκρίνεται στα σημαντικά προβλήματα του ΕΣΥ, στον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο Οργανισμό με καινοτόμες πρακτικές. Ο βουλευτής αμφισβήτησε ότι «το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ», υποστηρίζοντας ότι η δημόσια υγεία «βρίσκεται στην χειρότερη κατάστασή της». Παρατήρησε πως και με αυτό το σχέδιο νόμου «αντί να καλυφθούν τα κενά προσωπικού συνεχίζεται η πολιτική του “εντέλλεστε”, των μετακινήσεων προσωπικού αποδυναμώνοντας τμήματα υγείας που ήδη αιμορραγούν». Απαιτείται, είπε ο κ. Τσίμαρης «γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ, επαρκείς και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και ψηφιοποίηση υπηρεσιών». Το νομοσχέδιο ανέφερε ο βουλευτής, «ακολουθεί την συνέχιση της εξουθένωσης του προσωπικού και της απαξίωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων» με την παράταση του 48ωρου. Οι γιατροί και το προσωπικό, είπε ο κ. Τσίμαρης, «με αυταπάρνηση έχουν υπερβεί τις δυνάμεις». Οι εφημερίες όχι μόνο δεν πληρώνονται όλες, αλλά και αυτές που πληρώνονται υπερφορολογούνται, είπε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ κα ζήτησε το ΕΣΥ να γίνει οικονομικά και σε συνθήκες θελκτικό, εάν θέλουμε να μην έχουμε φυγή ιατρών στο εξωτερικό. Υποστήριξε πως «με τις συνεχιζόμενες παρατάσεις στις συμβάσεις το μόνο που κάνετε είναι να έχετε σε ομηρία τους ιατρούς και αυτό είναι μικροπολιτική» και ζήτησε προκήρυξη μόνιμων θέσεων. Ο κ. Τσίμαρης εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ενιαίας λίστας χειρουργείων, ζητώντας να πληροφορηθεί «εάν υπήρξε κάποια επιστημονική μελέτη και στοιχεία για ένα τέτοιο μοντέλο». Υπάρχουν, είπε, «αρκετές ασάφειες για το πώς θα λειτουργήσει ανά νοσοκομείο, ανά πόλη, ανά ειδικότητα, με κάποιο συνδυασμό; Πως;». Ο βουλευτής, ανέφερε πως «οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία δεν οφείλονται σε ελλείψεις αιθουσών αλλά στα κενά του προσωπικού που καθημερινά αυξάνονται, στην απουσία επαρκών αναισθησιολόγων, κλινών ΜΕΘ και στην εξάντληση των πόρων για υλικά, ειδικά προς το τέλος κάθε έτους».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, υποστήριξε πως και αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας βασίζεται στην «δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική του κόστους-οφέλους και όχι στις πραγματικές ανάγκες του λαού». Τα μέτρα που προτείνονται, ανέφερε ο βουλευτής, «οδηγούν στην ενίσχυση της ατομικής ευθύνης των ασθενών και στην πιστή υλοποίηση των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων που τροφοδοτεί με πελάτες το ιδιωτικό κεφάλαιο». Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «ψευδεπίγραφο». Υπογράμμισε ότι «οι χρονικές παρατάσεις προηγούμενων ρυθμίσεων περιορίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, χωρίς κανένα άλλο μέτρο. Σε καθυστερήσεις συνταξιοδοτήσεων υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς και σε μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, στη λογική των μπαλωμάτων που εφαρμόζει από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση για να μην προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Για την ενιαία λίστα χειρουργείου, σημείωσε ότι «με τέτοιες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζονται οι σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται σε αναισθησιολόγους, γιατρούς, κλίνες ΜΕΘ, εξαιτίας των οποίων αναβάλλονται ή καθυστερούν τα χειρουργεία σε διάφορα νοσοκομεία». Υπογράμμισε ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρέτησαν πιστά τη λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τις ανάγκες του λαού.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να παρατείνει προβληματικές διατάξεις που ψηφίσθηκαν με το πρόσχημα της πανδημίας, η οποία έχει λήξη και επίσημα από τον ΠΟΥ». Παρατείνονται, είπε η βουλευτής, «μέτρα που υιοθετήθηκαν ακόμα και με ΠΝΠ και όχι με την κανονική νομοθέτησή τους». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν ενισχύει το ΕΣΥ, με στόχο οι πολίτες να αναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτική Υγεία με την οποία σας συνδέουν κοινά συμφέροντα». Η κ. Αθανασίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «ανακυκλώνει τις ίδιες παθογένειες, προβλήματα και ελλείψεις τόσο σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές». Στην ουσία, πρόσθεσε η βουλευτής, «ανανεώνουμε την συνειδητή, αποτυχημένη και αναποτελεσματική πολιτική των παρατάσεων, αντί μια γενναίας αναβάθμισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ». Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «να έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό επικουρικού και συμβασιούχου προσωπικού στην δημόσια υγεία μας και να μην μονιμοποιούνται». Για την ενιαία ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, η κ. Αθανασίου ανέφερε ότι πριν τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εκκαθαριστούν οι υπάρχουσες λίστες των νοσοκομείων. Ζήτησε να δοθεί έμφαση σε μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων και εξέφρασε αμφιβολίες εάν με αυτή την ενιαία λίστα θα παταχθούν τα φαινόμενα της παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας με την μέθοδο των επειγόντων περιστατικών.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Διονύσης Βαλτογιάννης, κάνοντας μια αναδρομή στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό, είπε ότι από αυτή την πορεία «καταλαβαίνουμε πόσο αξιόπιστα και αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια που μας φέρνετε». Υποστήριξε ότι «η καταγραφή των κρουσμάτων ήταν και είναι ψευδής, με παραδοχή και του κ. Τσιόδρα, καθώς εάν κάποιος πεθάνει από άλλη αιτία με θετικό τεστ, καταγράφεται ως αιτία θανάτου o covid». Χαρακτήρισε «γελοία τα μέτρα των επιστημόνων της κυβέρνησης που εφαρμόστηκαν». Οι κορονοϊοί, είπε, «είναι γνωστοί εδώ και 500 χρόνια». Ανέφερε πως ο τζίρος των εμβολίων και των φαρμάκων «είναι ένα τρελό πάρτι πολλών δισεκατομμυρίων που έχει γίνει». Κατηγόρησε τον ΕΟΦ ότι «δεν έχει ενημερώσει κανέναν τι γίνεται με τις ελλείψεις φαρμάκων». Δήλωσε αντίθετος με την επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού για covid. Σχετικά με την ενιαία λίστα χειρουργείων, ισχυρίσθηκε ότι όπως είναι διατυπωμένο θα μπορεί να συμπληρώνεται από νοσηλευτές και ιατρούς πρωτοβάθμιας Υγείας. Αντιτάχθηκε στις μετακινήσεις ιατρών και προσωπικού. Εξέφρασε την άποψη ότι με τα ιατρικά μητρώα και τις νέες ταυτότητες καταπίπτει το ιατρικό απόρρητο.

Η ειδική αγορήτρια της Νίκης Ασπασία Κουρουπάκη, υποστήριξε πως «από τον τίτλο του νομοσχεδίου προκαλούνται πολλά ερωτηματικά μεταξύ αυτών ποια είναι τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει πανδημία». Το εμβόλιο, είπε, «δεν αποτελεί αντιμετώπιση για την υποτιθέμενη πανδημία. Αντιθέτως οι συνεχόμενοι εμβολιασμοί επιταχύνουν τις συνεχόμενες μεταλλάξεις» για αυτό και διαφώνησε με τις σχετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου. Για την ενιαία λίστα χειρουργείων, υποστήριξε πως «ο ασθενής πρέπει να επιλέγει χειρουργό και νοσοκομείο και όχι να τίθεται σε μια λίστα περιμένοντας εναγωνίως πότε θα τον καλέσουν να χειρουργηθεί από έναν άγνωστο ιατρό ή σε ένα τυχαίο νοσοκομείο που θα έχει εκείνη την στιγμή δυνατότητα». Έτσι, εκτίμησε η βουλευτής, «ο ασθενής θα οδηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα». Ζήτησε σε όλα τα νοσοκομεία να υπάρχει ιατρική γραμματεία, όπως και στα πανεπιστημιακά. Εξέφρασε επιφυλάξεις στην δυνατότητα να θέτουν σε λίστες χειρουργείων ιατροί των ΤΕΠ και του ΠΕΔΥ. Διαφώνησε στην διατήρηση προσωπικών δεδομένων σε μια κεντρική ψηφιακή δομή που θα συνδέονται και με την νέα ταυτότητα. Η βουλευτής, μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι η 48ωρη εργασία απαγορεύεται, ζητώντας την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Μιχάλης Χουρδάκης, ανέφερε ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια δεν δικαιολογεί να έρχονται για συζήτηση και ψήφιση με κατεπείγουσες διαδικασίες. Παρατήρησε ότι υπάρχουν άσχετες διατάξεις με την Υγεία, όπως οι παρεκκλίσεις δόμησης εκτός σχεδίου ή για τα μέλη ΔΕΠ ή την δημόσια διοίκηση. Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, στην πλειοψηφία του παρατείνει και μπαλώνει και δεν κάνει μια σοβαρή δουλειά. Αναρωτήθηκε για τους λόγους που δίνεται παράταση στις θητείες των διοικητών των δομών υγείας και ρώτησε αν θα μπουν κριτήρια και θα γίνουν ανοικτοί διαγωνισμοί ή θα έχουμε πάλι αυτό που γινόταν με άσχετους και ημέτερους, όπως είπε. Για την ενιαία λίστα χειρουργείων είπε ότι υπάρχουν τεχνητές ελλείψεις, όπως σε αναισθησιολόγους και ήδη υπάρχουν νοσοκομεία που παραπέμπουν ασθενείς για επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες έχουν συμβάσεις. Για τις ανανεώσεις συμβάσεων, ο κ. Χουρδάκης παρατήρησε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία «όσοι έχουν δύο παρατάσεις θεωρούνται ότι καλύπτουν πάγια θέση». Αυτό, είπε, «οδηγεί σε μονιμοποιήσεις» διευκρινίζοντας πως «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις μονιμοποιήσεις ή με την κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό, αλλά αυτό θα πρέπει να επιλέγεται με υψηλά κριτήρια». Επισήμανε ότι «σήμερα δεν έχουμε πανδημία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ από εργαζόμενους και ασθενείς. Και αυτό δεν γίνεται για την διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας, αλλά εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα σε πολλά επίπεδα». Ο βουλευτής ανέφερε πως «τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα» και τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν σύγχρονες έρευνες της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την ασφάλειά τους. Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί έχει εξαιρεθεί ο ΕΛΤΑ από τις εταιρείες ταχυμεταφορών για την διανομή κατ’ οίκων φαρμάκων και ζήτησε να μην τοποθετούνται πρώην δικαστικοί σε διάφορες θέσεις, όπως στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η Επιτροπή αποφάσισε η ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο να διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η επί των άρθρων συζήτηση. Η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί την Τρίτη, ώστε την Τετάρτη να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, όπως έχει προγραμματιστεί από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ