today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Η Γερμανία συμφωνεί για τον κανονισμό διαχείρισης κρίσεων που προβλέπει η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας ασύλου της ΕΕ

Το Βερολίνο συμφώνησε τελικά στον κανονισμό διαχείρισης κρίσης που προβλέπεται στο σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, έπειτα από παρέμβαση του καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

«Παρότι χρειαζόμαστε ακόμη επιπλέον αλλαγές, σήμερα ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας. Για αυτό θα συμφωνήσουμε στον συμβιβασμό», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο κανονισμός αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σχεδιαζόμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταρρύθμισης της. νομοθεσίας για το άσυλο και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι, όταν υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση της μετανάστευσης, θα πρέπει να παραταθεί το διάστημα κατά το οποίο ένα άτομο μπορεί να κρατηθεί σε συνθήκες φυλάκισης και να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων που εμπίπτουν στους κανονισμούς αυστηρών συνοριακών διαδικασιών.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τον κανονισμό, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στα κράτη – μέλη της ΕΕ να περιορίσουν σε μη αποδεκτό βαθμό τα πρότυπα προστασίας για τους μετανάστες. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έχει μάλιστα εκφράσει την ανησυχία της ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «κίνητρα ώστε μεγάλος αριθμός μη εγγεγραμμένων προσφύγων να προωθηθούν στη Γερμανία».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ρύθμιση για τη διαχείριση κρίσεων δεν μπορεί πλέον να εμποδιστεί, επισημαίνοντας ότι θα ενδεχομένως συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα μπλοκάρει ένα μέρος των συνομιλιών έως ότου τα κράτη – μέλη της ΕΕ τοποθετηθούν στο ζήτημα του κανονισμού διαχείρισης κρίσεων. Ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, ο χρόνος αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς ό,τι δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση. Στο εσωτερικό της Γερμανίας η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην ΕΕ για «αποτυχία» στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ