today-is-a-good-day
13.5 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Η συμβολή της αστυνόμευσης στην πολιτική ενίσχυσης της ασφάλειας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» υπογραμμίζει ότι «η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα προτάγµατα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών και ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε κράτος».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου τα επίσημα στατιστικά δείχνουν ότι οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας βαίνουν μειούμενοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός αλλά διαρκής προσπάθεια για τη μείωση της παραβατικότητας.

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρει κάποιες από τις κινήσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, όπως την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων και ιδιωτών καθώς και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην επιτήρηση της δημόσιας τάξης.

Αναλυτικά το άρθρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Η ασφάλεια είναι µια έννοια ομπρέλα που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές πτυχές, οι οποίες δεν άπτονται αποκλειστικά της αστυνόμευσης. Το αίτημα για ασφάλεια μπορεί να συμπυκνωθεί στο αίσθημα απουσίας κινδύνου, στην αίσθηση ότι είμαστε προφυλαγμένοι, στη σιγουριά. Καθώς το περιεχόμενο της ασφάλειας είναι ευρύτατο, η εστίαση σε αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα γεγονότων όπως η πανδημία, η κλιματική κατάρρευση, η όξυνση του Μεταναστευτικού, η τραγωδία των Τεμπών, η οπαδική βία και η κρίση των μνημονίων, τα οποία γέννησαν στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας· όχι ως αποτέλεσμα γενικευμένης ανομίας, παραβατικότητας ή εγκληματικότητας.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας, δείχνουν ότι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας βαίνουν μειούμενοι, παρά την εντύπωση που επικρατεί στην κοινωνία. Επίσης, η Ελλάδα, σε µια σειρά δεικτών εγκληματικότητας, βρίσκεται περίπου στον µέσο όρο της Ε.Ε. ή και υπολείπεται αυτού. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Αντίθετα, διαρκής και πάγιος στόχος µας είναι η δραστική μείωση κάθε μορφής παραβατικότητας και ανομίας.

Συνεπώς, το ευρύτερο αίτημα της ασφάλειας δεν ταυτίζεται µόνο µε το έργο της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά διατρέχει πολλούς τομείς της κρατικής μηχανής και του κυβερνητικού έργου απαιτώντας διακλαδικές πολιτικές, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί και επεκτείνονται.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί στον αγώνα για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών µε µια σειρά κομβικών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Αρχικά, µε απόφαση του πρωθυπουργού, αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων και ιδιωτών, ώστε να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην πρώτη γραμμή της ανάγκης. Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια της επιστροφής αστυνομικών στην Τροχαία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Πέρα από το έμψυχο δυναμικό, προχωράμε στην άμεση εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην επιτήρηση της δημόσιας τάξης. Ειδικότερα, αναπτύσσουμε δίκτυο καμερών τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες επιτρέπουν την αυτόματη βεβαίωση παραβάσεων. Οι κάμερες νέας τεχνολογίας μπορούν να εντοπίζουν ακόμα και την ηχορύπανση ή και τους αέριους ρύπους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να είναι παντού µε φυσικό τρόπο, μπορεί όμως να είναι ψηφιακά.

Παράλληλα, αξιοποιούμε άμεσα εργαλεία ΑΙ για την αξιολόγηση κινδύνων και την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται είτε ψηφιακά είτε µε φυσικό τρόπο.

Επίσης, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας έχει ήδη δρομολογηθεί ολιστικό σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η πρότασή µας για αφαίρεση τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας όσο και της άδειας ικανότητας οδήγησης για όποιες και όποιους παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και το STOP, χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στο τιμόνι και οδηγούν επιθετικά ή υπό την επήρεια ουσιών.

Ακόμα έχουμε ήδη προχωρήσει στην επικαιροποίηση, στον επανασχεδιασμό και τη βελτίωση των πρωτοκόλλων πρωτογενούς αντίδρασης και επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών στους δρόμους, µε στόχο την, όσο το δυνατόν, ταχύτατη ομαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Ήδη έχουμε ενισχύσει την επιτήρηση και τους ελέγχους για την αποτροπή και πάταξη φαινομένων βίας µε αθλητικό υπόβαθρο, τόσο στα γήπεδα όσο και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στη νεανική παραβατικότητα, η οποία οξύνεται πανευρωπαϊκά, ώστε µε τη δέουσα ευαισθησία να προσφέρουμε ασφαλή τον δημόσιο χώρο στη νεολαία µας.

Επιπλέον, μεριμνούμε πιο εντατικά για την αντιμετώπιση κλοπών, ληστειών και διαρρήξεων, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερη σιγουριά. Η ΕΛ.ΑΣ. διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αποτροπή της παράνομης εισόδου στη χώρα µας και βελτιώνεται άρδην στην εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης μεταναστών.

Τέλος, µε το νέο δελτίο ταυτότητας ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για αναβάθμιση της ασφάλειας των ταυτοποιητικών µας εγγράφων, διευκολύνοντας τις δραστηριότητες των Ελλήνων στη χώρα µας και το εξωτερικό. Η βασική µας πολιτική στόχευση είναι ασφάλεια για όλες και όλους, σε κάθε πτυχή της ζωής. Η ΕΛ.ΑΣ. συμβάλλει ενεργά στον στόχο αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ