Επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με θετική ατζέντα και ήρεμα νερά στο Αιγαίο, επανατοποθέτηση του ξεχασμένου Κυπριακού σε «πρώτο πλάνο», στον ΟΗΕ και προσδοκίες για συνεργασία, ενδεχομένως και υπογραφή συμφωνίας στο μέλλον για το μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι το πολιτικό-διπλωματικό αποτύπωμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Του Κώστα Πασίση
Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι παραμένει ανοικτή η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του είχε σημαντικές επαφές με επιχειρηματίες με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής αξιοπιστίας της χώρας», σχολίασε κυβερνητική πηγή για τις συναντήσεις με στελέχη τραπεζών, funds και μεγάλων επενδυτικών εταιριών. Και όπως επισημαίνεται η εν λόγω αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία.
Στην προκειμένη περίπτωση το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τραπεζικό τομέα, στον τουρισμό και στην ενέργεια, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη αφανή κινητικότητα…
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο κόμβο και σημείο εισόδου ενέργειας, αλλά επιδιώκει να μετατραπεί και σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προαναφερθείσα συνάντηση του.
Προφανώς, κατά σύμπτωση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν σε δηλώσεις του έβαλε στο επίκεντρο την ενέργεια, λέγοντας πως «ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και θα ξεκινήσουμε εργασίες γεώτρησης με το Ισραήλ, κυρίως σε θέματα ενέργειας»
Εμμέσως πλην σαφώς το θέμα της ενέργειας συνδέεται και με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζει ως διαφορά και θέλει να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ανέφεραν πως πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια και γι’ αυτό δεν πρέπει να τίθενται αυστηρές χρονικές προθεσμίες, καθώς αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυσή του».
Η AOZ ανήκει στα «βαριά» θέματα που θα απασχολήσουν τον επικείμενο πολιτικό διάλογο των δυο χωρών…
Προς το παρόν η Αθήνα κρατά την αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και έχει στραμμένο το βλέμμα της στις 7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη στη συνεδρίαση του ανωτάτου συμβούλιου Ελλάδας και Τουρκίας.
Το Κυπριακό στον ΟΗΕ
Στο κυπριακό δεν υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το ζήτημα, τονίζοντας ότι η λύση των δυο ανεξάρτητων κρατών στο νησί, που προτείνει η Τουρκία δεν είναι αποδεκτή από την Ελλάδα.
Η συνάντηση δεν οδήγησε κάπου, δεν έβγαλε είδηση, αλλά θεωρείται θετικό ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο.
Το σημαντικό νέο είναι ότι η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου γίνεται βασική προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ και αυτό είναι το σπουδαίο, επανέλαβε την πάγια θέση Ελλάδας και Κύπρου για λύση στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
“Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, τόνισε με έμφαση, ο κ. Μητσοτάκης
Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στον ΟΗΕ επανέλαβε τη γνωστή θέση του για διχοτόμηση του νησιού κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου.
Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία κατ΄εξακολούθηση , περιφρονεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά, με τις προκλητικές αξιώσεις της για «λύση δύο κρατών» και κυριαρχική ισότητα.
Τέλος όσον αφορά το μεταναστευτικό, μετά το τέλος της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για συνεργασία των δυο χωρών αναφορικά με τα κυκλώματα που διακινούν παράνομους μετανάστες.