Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να προσφέρει αμνηστία στους Αρμένιους μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που θα παραδώσουν τα όπλα τους, αν και κάποιες στρατιωτικές μονάδες έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν την αντίσταση, δήλωσε σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ.
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ότι χρειάζεται να τους δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους προτού παραδώσουν τα όπλα τους, αφού το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έθεσε εκ νέου υπό τον έλεγχό του την αποσχισθείσα περιοχή έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 24 ωρών.
Ο Αλίεφ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι χάρη στη σιδηρά πυγμή του η ιδέα ενός ανεξάρτητου θύλακα πέρασε στην ιστορία και τώρα η περιοχή θα ζει «στον παράδεισο» ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Χικμέτ Χαζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου, δήλωσε στο Reuters ότι το Μπακού εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αμνηστία στους Αρμένιους μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που θα παραδώσουν τα όπλα τους.
«Αναφορικά με τους πρώην στρατιωτικούς και μαχητές, αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, ακόμη και για αυτούς εξετάζουμε αμνηστία», επεσήμανε.
Τα δικαιώματα των Αρμένιων του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής τους στο Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε ο Χαζίεφ, ενώ σημείωσε ότι έχουν ζητήσει ανθρωπιστική στήριξη, πετρέλαιο και αέριο. Τρία φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας θα παραδοθούν στον θύλακα σήμερα, εξήγησε ο ίδιος.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε κάποιες ομάδες του στρατού και μεμονωμένους αξιωματικούς να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν θα συμφωνήσουν με τους όρους μας και θα συνεχίσουν την αντίσταση», σημείωσε ο σύμβουλος του Αλίεφ.
«Βλέπουμε επίσης κάποιες μικρές ομάδες να πηγαίνουν στα δάση», είπε. «Αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και μια μεγάλη πρόκληση ασφαλείας. Φυσικά θα εγείρει κάποιες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα», κατέληξε.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως η πλειονότητα των κατοίκων του είναι Αρμένιοι.
Πολλοί από τους 120.000 Αρμένιους του θύλακα εκτιμούν ότι τους έχει εγκαταλείψει η Ρωσία, η Δύση και η ίδια η Αρμενία, ενώ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι φοβούνται πως θα γίνουν στόχος διώξεων από τους Αζέρους.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι οι περισσότεροι θα μπορέσουν να παραμείνουν στον θύλακα.
Στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου επεσήμανε ότι το Γερεβάν θα δεχθεί τους πρόσφυγες, αλλά μια μαζική μετεγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν είναι αδύνατο για τους Αρμένιους να παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.