Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ήταν ένα κρίσιμο «κρας τεστ» για την έναρξη του περιβόητου πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας, αρχής γενομένης από τις επαφές που θα γίνουν μεταξύ εκπροσώπων των δυο χωρών στα μέσα Οκτωβρίου και με ορόσημο τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Του Κώστα Πασίση
Το χθεσινό τετ-α-τετ των δυο ηγετών ήταν το επόμενο βήμα από αυτό που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου αποφασίστηκε η επαναπροσέγγιση και η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με νέο δεδομένο σήμερα ότι η Τουρκία γνωρίζει πλέον, ποια είναι τα θέματα που η Ελλάδα δε συζητά…
Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα και τα πρώτα πλάνα έδειξαν ότι υπήρχε μια άνεση μεταξύ των συμμετεχόντων, μπόλικα χαμόγελα και γενικότερα το κλίμα ήταν …εύκρατο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο κλίμα επικράτησε και όταν έκλεισαν οι πόρτες και έφυγαν οι κάμερες.
Σε αυτή τη φάση των συνομιλιών το Μαξίμου εστιάζει περισσότερο στη διατήρηση του θετικού κλίματος και την αποφυγή των προκλήσεων στο Αιγαίο, στη βάση ότι το άτυπο μορατόριουμ έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά απ ότι φαίνεται πρέπει να παίρνει παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Το καλό κλίμα επιβεβαιώθηκε και από την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας…
«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν», αναφέρεται μεταξύ λάλων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη δήλωση του μίλησε για «παραγωγική» συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και αυτό έχει τη σημασία του…
«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ένα από τα καυτά ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν το Κυπριακό, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Μια σκληρή θέση, που εξοργίζει την Αθήνα και τη Λευκωσία που ζητούν την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια κυριαρχία και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και φυσικά απορρίπτουν ασυζητητί κάθε πρόταση για λύση δυο ανεξάρτητων κρατών στο νησί
Αυτή τη καθαρή θέση θα επαναλάβει σήμερα κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο.
Στο πολιτικό διάλογο, που τροχοδρομείται περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο το μοναδικό θέμα που συζητά η Ελλάδα, αλλά όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει καμία βιασύνη και η Χάγη δε φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα.
Στη συζήτηση τέθηκε το πρόβλημα με τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.
«Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της κλιματικής αλλαγής που αφορά και τις δυο χώρες.
Το Μαξίμου εκείνο που κρατά από τη χθεσινή συνάντηση είναι το θετικό κλίμα, και η αποκλιμάκωση της έντασης. Κυρίως όμως υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χώρα μας αγοράζει πολύτιμο χρόνο ηρεμίας, που της δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί με μεγαλύτερη άνεση τα διπλωματικά της σχέδια και όχι μόνο…