Μοναδικής ομορφιάς κεφαλή αγάλματος που ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, εντοπίσθηκε κατά τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Προυσιάδας προς τω Υπίω, κοντά στην Προύσα της Τουρκίας. Το γλυπτό χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα πορτραίτα του βασιλιά.
Την ανακοίνωση έκανε ο Δήμος Düzce, στην περιοχή Konuralp, και τα ευρήματα εντοπίσθηκαν στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων στην αρχαία πόλη. Στο Μουσείο του Konuralp έχει παραδοθεί, άλλωστε, το σπουδαίο εύρημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Οι αρχαιολόγοι, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε μια κατασκευή στο έδαφος, και έκαναν λεπτομερή ανασκαφή για να την αφαιρέσουν. Αποδείχθηκε πως ήταν ένα μαρμάρινο πορτραίτο, το οποίο δεν υπέστη καμιά καταστροφή».
Η κεφαλή εντοπίσθηκε στην κορυφή του αρχαίου θεάτρου, το οποίο ανασκάπτεται επί τέσσερα χρόνια. Εχει ύψος 23 εκατοστών και είναι ρωμαϊκής εποχής. Πρόκειται, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, για έργο υψηλής ποιότητας και αισθητικής.
Ο στρατηλάτης «απεικονίζεται με στραμμένο προς τα επάνω βλέμμα από μάρμαρο, (υπάρχουν σημάδια από τρυπάνι στην κόρη όπου πιθανώς ήταν προσαρμοσμένοι πολύτιμοι λίθοι) και στόμα ελαφρώς ανοιχτό, χωρίς να αποκαλύπτονται τα δόντια. Το μακρύ σγουρό χτένισμά του μέχρι το λαιμό που θυμίζει χαίτη λιονταριού, είναι τυπικό για τον αγαλματικό τύπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».