Ελεύθεροι επαγγελματίες και ακίνητα θα έχουν την τιμητική τους στις επικείμενες φορολογικές αλλαγές, καθώς πρόκειται για δύο κλάδους όπου η φοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει» παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για τον περιορισμό της.
Το «σύνθημα» έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τονίζοντας το γεγονός ότι «7 στους 10» ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ.
Αύριο το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, πρόκειται να εξειδικεύσει τις νέες δράσεις για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη δημιουργία ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου για νέες ελαφρύνσεις και παροχές στις αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες σε βάθος χρόνου.
Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν στους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιαίτερα για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θα καθιερωθεί νέος τρόπος εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων, ενώ τα δηλωθέντα έσοδα του φορολογούμενου δεν θα μπορεί να υπολείπονται εκείνων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική ενημέρωση.
Η Εφορία θα αναγνωρίζει ως έξοδα μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.
Στο μέτωπο των ακινήτων, διαμορφώνεται νέα κατάσταση στα Airbnb που φοροδιαφεύγουν με τους ιδιοκτήτες τους εφεξής να αντιμετωπίζονται ως «ξενοδόχοι».
Εφόσον εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα καταλύματα θα υπάγονται σε ΦΠΑ και σε τέλη που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (φόρος διαμονής, Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%).
Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο.
Με την αύξηση του φόρου διαμονής συνδέεται και το τέλος φυσικών καταστροφών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Ο φόρος για ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία θα διαμορφωθεί ως εξής: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ για καταλύματα 1-2 αστεριών, από 1,5 στα 3 ευρώ για 3 αστέρια, για 4 αστέρια: από 3 ευρώ στα 7 ευρώ και από 4 ευρώ έως και 10 ευρώ για 5 αστέρια.
Τα μετρητά θα απαγορευθούν στις μεταβιβάσεις ακινήτων, και θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας των μετρητών που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συναλλαγή πέραν του υφιστάμενου ορίου των 500 ευρώ. Μεγάλο το στοίχημα για το κατά πόσο θα μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο σε ένα πεδίο όπου τα μετρητά είναι ο βασιλιάς.
Άλλα φορολογικά μέτρα
Όσον αφορά στα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα:
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 θα υπάρξει διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων.
Επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
Υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τον Ιανουάριο, απλοποιημένο τιμολόγιο με μείωση του ύψους του από τα 100 στα 50 ευρώ και καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λ.π.).
Θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά. Το σημερινό πρόστιμο είναι 100 ευρώ.
Επίδομα θέρμανσης
Αλλαγές, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων για τις οικογένειες με παιδιά, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, θα υπάρξουν για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, η προσαύξηση λόγω παιδιών αναπροσαρμόζεται στα 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Έτσι, για μια 4μελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο που πέρσι είχε τεθεί στις 30.000 ευρώ, φέτος ανεβαίνει στις 34.000 ευρώ.
Για την ώρα, επιδότηση στην αντλία δεν προκύπτει. Το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται φέτος στα 230 εκατ. ευρώ.