today-is-a-good-day
12.5 C
Athens

Ν. Αραμπατζή: Είναι υποχρέωσή μας να φτάνει η υπηρεσία στον δημότη

Ανοίγουν και πάλι οι πύλες του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε ολόκληρη την πόλη για να υποδεχτούν τους δημότες, μικρούς και μεγάλους, με πολιτιστικές, αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες σε κάθε γειτονιά. Μόλις αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε η έναρξη των προπονήσεων στις Ακαδημίες εκμάθησης τένις, αυτοάμυνας και στίβου για παιδιά και ενήλικες, καθώς και η προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές και Τ.Ε.Φ.Α.Α. στις δομές του Δήμου Αθηναίων. Επιπλέον, άνοιξαν οι εγγραφές για τριάντα προγράμματα δημιουργικής μάθησης εικαστικών, μουσικής, χορού, ξένων γλωσσών, θεάτρου, κινηματογράφου κ.ά., στα αντίστοιχα Κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στο πολιτιστικό μέτωπο, με την ευθύνη του ίδιου φορέα, τρέχει το Φεστιβάλ Κολωνού και, φέτος για πρώτη φορά, παράλληλες εκδηλώσεις στο ανοιχτό θέατρο της Γκράβας.

Η Νίκη Αραμπατζή ανέλαβε τα ηνία του ΟΠΑΝΔΑ αμέσως μόλις η κοινωνία άρχισε δειλά να ξαναβγαίνει στη ζωή μετά την περίοδο των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας. «Έπρεπε όλη η προσπάθεια του ΟΠΑΝΔΑ να πάρει σάρκα και οστά αμέσως» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια. Οι άξονες πάνω στους οποίους χαράχτηκε η στρατηγική του φορέα ήταν δύο. «Πρώτον, το πολύ σημαντικό οι υποδομές, η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι υποδομές δεν είναι καινούργιες, αλλά πρέπει να τις δίνουμε στον κόσμο ασφαλείς και λειτουργικές» εξηγεί η πρόεδρος του φορέα, προσθέτοντας ότι «το δεύτερο κριτήριο της δράσης μας ήταν την εξωστρέφεια. Έπρεπε να στηριχτεί ο κόσμος του πολιτισμού και του αθλητισμού, γιατί ήταν δύο βασικοί πυλώνες που επλήγησαν από την πανδημία, με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενώ, παράλληλα, οι πολίτες που στερήθηκαν τον πολιτισμό έπρεπε να έχουν γρήγορα, κοντά τους, πολιτιστικά δρώμενα».

Πρακτικά, από το 2021, ο ΟΠΑΝΔΑ, όσον αφορά το πολιτιστικό του σκέλος, υποστήριξε ή διοργάνωσε συνολικά 2.246 εκθέσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, και κατέγραψε 453.652 ωφελούμενους Αθηναίους και Αθηναίες κάθε ηλικίας σε 17 δομές. Επιπλέον, με την ευθύνη του οργανισμού, ξανάνοιξαν τις πόρτες στους κοινό ιστορικοί τοπόσημα, όπως ο πολυχώρος «Α. & Μ. Καλουτά», το «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας», το υπαίθριο Θέατρο Κολωνού, το υπαίθριο Θέατρο Γουδή, το υπαίθριο Θέατρο Γκράβας, η Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο, το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και αρκετά άλλα.

«Με το σύνθημα “Πολιτισμός για όλους” βάλαμε ως στόχο να φτάσουμε στις 129 γειτονιές της Αθήνας και γι’ αυτό τρέξαμε το φεστιβάλ “Όλη η Αθήνα μια σκηνή”, δηλαδή δωρεάν πολιτισμός στις γειτονιές. Ο δημότης έχει ανάγκη να καταλαβαίνει ότι ο δήμος είναι κοντά του. Έτσι, εκτός από τις πολύ ωραίες συναυλίες που γίνονται σε κεντρικά σημεία πολιτισμού της πόλης, για δύο χρόνια, εντελώς δωρεάν, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, εκεί που ο κόσμος έβγαινε σε πάρκα, πλατείες, σε ανοιχτά θέατρα, πεζόδρομους, μπορούσε να παρακολουθήσει ένα πολιτιστικό δρώμενο. Αυτό οι κάτοικοι της Αθήνας το βίωσαν» υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή.

Η συντήρηση των υποδομών ήταν κρίσιμης σημασίας στο μέτωπο του αθλητισμού. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΝΔΑ προχώρησε στην αναβάθμιση 4 κολυμβητηρίων, 5 κλειστών αθλητικών κέντρων, 10 γηπέδων ποδοσφαίρου (5×5 και 11×11), 7 γηπέδων μπάσκετ, και 53 ανοιχτών αθλητικών σημείων που έχουν ενταχθεί σε διαφορετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Σε αυτές τις υποδομές, ο ΟΠΑΝΔΑ κατέγραψε 22.774 εγγεγραμμένα μέλη σε 32 αθλήματα, ενώ οι συνεργαζόμενοι αθλητικοί σύλλογοι, χιλιάδες παιδιά, έφηβοι, ενήλικες αλλά και ΑμΕΑ, ανεξαρτήτως εντοπιότητας, έχουν πρόσβαση σε 109 αθλητικές δομές σε όλη την Αθήνα. Σημειώνεται ότι στο ίδιο πλαίσιο αναβαθμίστηκαν 48 παιδικές χαρές σε 7 δημοτικές κοινότητες, λαμβάνοντας την απαραίτητη ευρωπαϊκή πιστοποίηση ασφαλούς χρήσης.

«Για πρώτη φορά, η Αθήνα έδωσε το παρών στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις από ομοσπονδίες σε όλα τα αθλήματα» σημειώνει επιπλέον η πρόεδρος του φορέα, τονίζοντας την ανάγκη της εποχής για ανοιχτές, δημόσιες δράσεις που «προσκαλούν τον κόσμο της Αθήνας να κινητοποιηθεί» και προσθέτει «θέλουμε οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες να πηγαίνουν στα αθλητικά κέντρα του δήμου, να αθλούνται δωρεάν σε όποιο άθλημα επιθυμούν, να επισκέπτονται τα υπαίθρια όργανα, να προπονούνται στις υποδομές μας, στα κολυμβητήρια, να νιώθουν ότι έχουν διεξόδους. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο κόσμος ότι δίπλα του υπάρχουν δομές που μπορούν να τον υποδεχτούν, με ποιότητα και με ελάχιστο ή καθόλου κόστος».

Ο τρίτος πυλώνας του ΟΠΑΝΔΑ είναι η δια βίου μάθηση «διότι η μάθηση δεν είναι μόνο σχολική, ούτε είναι μόνο η εκπαίδευση. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεχίσει δραστηριότητες οι οποίες αναπτύσσουν και καλλιεργούν δεξιότητες και τεχνογνωσία» υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή. Ειδικότερα, από το 2022, έχουν υλοποιηθεί 188 προγράμματα και εκδηλώσεις δημιουργικής μάθησης για περισσότερους από 14.000 πολίτες, ανεξαρτήτως εντοπιότητας και ηλικίας.

«Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων θέλαμε να δώσουμε διέξοδο σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών να αναπτύξουν τα ταλέντα τους τις μη σχολικές ώρες, σε δημιουργική απασχόληση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν προγράμματα για τους ενήλικες σε όλα τα πολιτιστικά μας κέντρα που είναι πάλι μέσα τον ιστό της πόλης, διάσπαρτα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, για να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές. Για παράδειγμα, θα σας μιλήσω για την εξαιρετική δουλειά που είδα στο κινηματογραφικό εργαστήρι που είδα όταν πήγα στο Πολιτιστικό Κέντρο στα Εξάρχεια. Ήταν σα να παρακολουθούσα επαγγελματίες» λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ.

«Ο δήμος οφείλει να παρέχει υπηρεσίες και δυνατότητες στον κόσμο δωρεάν. Και είναι μέρος της δουλειάς μας να μιλάμε για αυτές ξανά και ξανά, ώστε να τις μαθαίνουν όσο περισσότεροι άνθρωποι. Μπορεί κάποιος να έχει οικονομικό πρόβλημα, μπορεί να έχει πρόβλημα με τη δουλειά του, να έχει ένα πρόβλημα μέσα στο σπίτι του. Είναι υποχρέωσή μας να φτάνει η υπηρεσία στον δημότη. Όλες αυτές οι δράσεις είναι ένας δημιουργικός τρόπος να παίρνει μια ανάσα και να καλλιεργεί τα ταλέντα του» καταλήγει η κ. Αραμπατζή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ