Μετά τις πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel, που «σημάδεψαν» τις πρώτες περίπου ογδόντα ημέρες της κυβέρνησης, το Μαξίμου θέλει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης, με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μια σημαντική είδηση που πέρασε στα …ψιλά της επικαιρότητας, λόγω της ιδιότυπης συγκυρίας.
Του Κώστα Πασίση
Στις τελευταίες συσκέψεις του «πρωινού καφέ» του Μαξίμου έγινε μια επισκόπηση της κατάστασης. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι αρρυθμίες στην κυβέρνηση, που οδήγησαν στην έξοδο δυο υπουργούς.
Εντοπίστηκαν οι «μαύρες τρύπες» στη λειτουργία των δομών του κράτους, στο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, στις υποδομές της χώρας, στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και σε θέματα καθημερινότητας, που αφορούν όλη την κοινωνία.
Στη βάση αυτή η αρχική ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σβήστηκε και γράφεται από την αρχή. Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όχι μόνο για την Πολιτική Προστασία, αλλά διόρθωσης και βελτίωσης όλων των «χαλασμένων» μηχανισμών της χώρας.
Παράλληλα η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνει και μηνύματα με αποδέκτες τα κυβερνητικά στελέχη, ζητώντας απ όλους περισσότερη σοβαρότητα και δουλειά στο πεδίο…
Οι άστοχες δηλώσεις υπουργών και βουλευτών, όπως του κ. Βαρβιτσιώτη απασχολούν έντονα το Μαξίμου καθώς γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ συντηρούν μια αίσθηση εσωστρέφειας, που ενοχλεί τον Πρωθυπουργό.
Επί παραδείγματι στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας με αφορμή συνέντευξη του και ειδικότερα μια αναφορά του για μικρή απορρόφηση κονδυλίων στο εν λόγω υπουργείο από τον προκάτοχο του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά προτίμησε να σβήσει τις «φωτιές» περί κυβερνητικής αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι «για το πρόγραμμα «Αιγίς» θα παρατεθούν αναλυτικά τα στοιχεία»
Ωστόσο επανέλαβε ότι «η αξιολόγηση είναι μια διαρκής διαδικασία για όλους μας. Αυτό είναι προφανές και αυτονόητο. Αλίμονο αν δεν αξιολογούμαστε…».
Μια ατάκα που έχει αρχίσει να ταυτίζεται με …αναδομήσεις κυβερνητικών στελεχών και οπότε ακούγεται από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού κάνει πολλούς υπουργούς να αισθάνονται τουλάχιστον άβολα στην καρέκλα τους…
Προς αποφυγή πάντως παρερμηνειών, χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βασίλη Κικίλια για να συζητήσουν θέματα της Πολιτικής Προστασίας.
Μια συνάντηση που αποτελεί και σήμα ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σενάρια ανασχηματισμού
Την ίδια στιγμή συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιχειρούν να κλείσουν άρον – άρον τη συζήτηση περί επικείμενου ανασχηματισμού στην παρούσα φάση.
Σενάρια που άρχισαν να κυκλοφορούν μετά τις δυο διαδοχικές κρίσεις (φωτιές – πλημμύρες) και τις αποπομπές των κ.κ Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη με τη συμπλήρωση δυο μηνών στους υπουργικούς θώκους.
«Προέχουν οι δομές και όχι τα πρόσωπα», διαρρέεται από το Μαξίμου, τρία 24ωρα πριν την μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη όπου θα αναφερθεί στις αλλαγές που προγραμματίζονται στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας και αφορούν:
Την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των μέσων, τον εκσυγχρονισμό των μέτρων πρόληψης φυσικών καταστροφών και τη βελτίωση της ετοιμότητας της κρατικής μηχανής για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Σε αυτή τη φάση η αποκλιμάκωση της συζήτησης περί ανασχηματισμού κρίνεται ζωτικής σημασίας για το Μαξίμου, που γνωρίζει τι σημαίνει να «σέρνεται» ένα τέτοιο ζήτημα στο πεδίο της πολιτικής και στα υπουργικά γραφεία.
Το «φρένο» στον ανασχηματισμό δε μεταφράζεται πάντως και σε οριστικό «κλείσιμο» του συγκεκριμένου πολιτικού κεφαλαίου, καθώς οι «δυσλειτουργίες» και η έλλειψη «χημείας» μεταξύ των στελεχών είναι διαπιστωμένες ακόμη και στον …κλητήρα του Μαξίμου.
Εκείνο που εικάζεται είναι ότι μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές.
Μέτα από αυτές και αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος, τίποτε δεν αποκλείεται…