today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Ο Β.Πούτιν αποδέχθηκε πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδέχθηκε πρόκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα ο ηγέτης της, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά το σπάνιο ταξίδι του στη Ρωσία με σκοπό να ενισχυθούν οι δεσμοί της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ, ειδικά στο στρατιωτικό επίπεδο.

Για την ώρα, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα καμιά συμφωνία προμήθειας στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενδεχόμενο για το οποίο εξέφρασε την ανησυχία της εκ νέου χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο τέλος των συνομιλιών τους χθες Τετάρτη, ο κ. Κιμ «προσκάλεσε ευγενικά» τον κ. Πούτιν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα «σε εύθετο χρόνο», ανέφερε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο ρώσος πρόεδρος «αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση» και επαναβεβαίωσε την σταθερή προσήλωσή του στη συνέχιση και την ενίσχυση της «ιστορικής και παραδοσιακής φιλίας» των δυο κρατών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κ. Κιμ έκρινε νωρίτερα χθες πως η Μόσχα θα καταγάγει «μεγάλη νίκη» έναντι των εχθρών της, ενώ ο κ. Πούτιν έκανε πρόποση στην «μελλοντική ενίσχυση της συνεργασίας» των δυο κρατών, μιλώντας για τις «προοπτικές» της στρατιωτικής συνεργασίας, παρά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών μετά το προηγούμενο ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ, το 2019.

Μετά την άφιξη του βορειοκορεάτη ηγέτη στη Ρωσία με το θωρακισμένο τρένο του, οι κ.κ. Κιμ και Πούτιν επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή, που ολοκληρώθηκε το 2016 και θα αντικαταστήσει την ιστορική βάση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας στο Μπαϊκονούρ.

Ακολούθησαν επίσημες συνομιλίες, για περίπου δυο ώρες, των κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δυο κρατών και των ηγετών κατ’ ιδίαν. Οι ρώσοι υπουργοί Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού, Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και Βιομηχανίας Ντένις Μάντουροφ έλαβαν μέρος στις εργασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επρόκειτο να παρακολουθήσει στο Βλαδιβοστόκ «επίδειξη» του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό και επίσης επρόκειτο να επισκεφθεί εργοστάσια του αεροναυτικού τομέα, «πολιτικά και στρατιωτικά».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ενδεχόμενο η Μόσχα να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους, έπειτα από τις δυο πρόσφατες αποτυχημένες βορειοκορεατικές προσπάθειες να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος παρατήρησης.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ξανά χθες την «ανησυχία» τους, επιμένοντας στο ότι η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει βορειοκορεατικά πυρομαχικά για να τα χρησιμοποιήσει στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε προφανώς ανήσυχοι για κάθε αναπτυσσόμενη σχέση στο πεδίο της άμυνας ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι. Ενώ ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε επίσης ανησυχία για οποιαδήποτε συνεργασία στον τομέα των δορυφόρων, που θα αποτελούσε «παραβίαση αποφάσεων [του Συμβουλίου Ασφαλείας] του ΟΗΕ». Οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν» να επιβάλλουν κυρώσεις σε τέτοια περίπτωση, προειδοποίησε ο κ. Μίλερ.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ενδεχόμενη στενότερη στρατιωτική συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, διά στόματος Κιμ Γιανγκ-χο, του υπουργού Ενοποίησης, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ