today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Λ.Αυγενάκης: Εξάμηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στις πληγείσες περιοχές

Σε λειτουργία έχει τεθεί η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ της Λάρισας όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το Συντονιστικό της Λάρισας. Η εν λόγω μονάδα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον ίδιο να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

– 61.786 αιγοπρόβατα

– 19.355 χοίροι

– 5.306 βοοειδή

– 123.810 πτηνά

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των δηλώσεων για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή μετά την ενεργοποίηση του Κέντρου Επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.250, και στη ζωική παραγωγή τις 1.500.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ζωοτροφές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, μέσω ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Μιλώντας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.

«Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα, των Νέων Αγροτών, των Σχεδίων Βελτίωσης, στα προγράμματα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, και για τα Leader» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα».

Αναφορικά με τη διαχείριση των εδαφών υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ένας κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών. Οι οδηγίες αφορούν την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους και τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, τόσο τα φερτά υλικά όσο και τα χώματα που βρίσκονται στα χωράφια θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ξεκινήσει δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας όπως είπε ο κ. Αυγενάκης καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1.000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τόσο τους ιδιώτες όσο και τη Ένωση Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ) για τη διάθεση προσφορών σε ζωοτροφές, με την Ένωση να έχει κινητοποιήσει μέλη της και να προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά με ζωοτροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ