Η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται και φέτος σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα και πολλαπλές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες έχουν ως κύρια αιτία τις συνεχόμενες κρίσεις που εκδηλώθηκαν σε γεωπολιτικό, ενεργειακό, κλιματικό και υγειονομικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.
Του Κώστα Βλάση*
Η χώρα μας, ωστόσο, κατάφερε ακόμα και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες να αποδείξει τις αντοχές, αλλά και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που δημιουργεί ένα απολύτως δικαιολογημένο αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον. Πλέον, η θέση της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα έχει ενισχυθεί σημαντικά ιδιαίτερα μετά την εξασφάλιση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, που θα δώσει «φτερά» στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Για να έρθει αυτή η σημαντική εξέλιξη απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, που εδώ και 4 χρόνια δρομολογείται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Γι αυτό και η φετινή ΔΕΘ δεν θυμίζει τις αντίστοιχες εκδηλώσεις προηγούμενων δεκαετιών, κατά τις οποίες άπαντες «κρέμονταν από τα χείλη» του εκάστοτε Πρωθυπουργού, προκειμένου να ακούσουν την ανακοίνωση γενναίων παροχών. Αυτό δεν σημαίνει πως το βλέμμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πάντα στραμμένο στην κοινωνία και στις ανάγκες των πολιτών. Η στήριξη των Ελλήνων – και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων – θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, όπως ήταν τα τελευταία 4 χρόνια και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη φετινή, όμως, ΔΕΘ επικρατεί το σύνθημα για ένα μεγάλο restart του τόπου μας, που δεν μπορεί να βασίζεται σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της Υγείας, των Δημοσίων Υπηρεσιών, της Δικαιοσύνης, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας.
Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω προσλήψεων υγειονομικών, η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις και του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και η ανακαίνιση κι ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας θα αλλάξουν δια παντός το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη χώρα και θα δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.
Η διαφάνεια στην επιλογή διοικήσεων των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και η στοχοθεσία και η αξιολόγηση για όλους τους εργαζόμενους θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα, ενώ σε συνδυασμό με τη συνέχιση της εκτεταμένης ψηφιοποίησής του θα γλυτώσουν χρόνο και χρήμα στους Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχα αποτελέσματα θα φέρει και η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης αλλά και η εκκαθάριση πολλών εκκρεμών υποθέσεων, ενώ είναι βέβαιο πως η πρωτοφανής έκταση των φετινών πυρκαγιών και η αδιαμφισβήτητη κλιματική κρίση που έχουμε μπροστά μας θα φέρουν μέτρα θωράκισης της χώρας στον τομέα αυτό.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να μην ηχούν στα αυτιά κάποιων εξίσου όμορφα όσο οι ανακοινώσεις οικονομικών παροχών, είναι όμως βέβαιο ότι μεσοπρόθεσμα θα προσφέρουν στον καθένα μας σαφώς μεγαλύτερα οφέλη από ένα απλό επίδομα. Γιατί η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη: θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και θα το πετύχουμε!
* Ο κ. Κώστας Βλάσης είναι Καθηγητής Ιατρικής, Βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών