today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το restart της κυβέρνησης, οι απορροφήσεις της Παγκρήτιας, και οι μαύρες πλερέζες της Θεσσαλονίκης

Σε ρυθμούς “ανασχηματισμού” κινείται η χώρα. Ο Πρωθυπουργός μετά τις καλοκαιρινές αρρυθμίες, είχε επενδύσει  στη ΔΕΘ ως ορόσημο για το restart της κυβέρνησής του καθώς και στον αέρα που θα του έδινε η επενδυτική βαθμίδα. Φαίνεται όμως ότι η χλιαρή διαχείριση στη Θεσσαλία άλλαξε τον σχεδιασμό του, με τον ίδιο να επιλέγει ένα φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα. Σίγουρα διαπιστώνει ότι δομικά η πολιτική προστασία χρειάζεται αλλαγές, ενώ δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένος ούτε από την επικοινωνιακή διαχείριση των τελευταίων κρίσεων, όπου κυριάρχησε η γκρίνια και όχι οι σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Δύο απορροφήσεις κλείνει έως τα τέλη Οκτωβρίου η Παγκρήτια Τράπεζα επιταχύνοντας τις εξελίξεις για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Η πρώτη απορρόφηση είναι αυτή της HSBC και η δεύτερη της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω των οποίων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το δίκτυό της εκτός της Κρήτης. Την ίδια στιγμή η Attica Bank συνεχίζει την εξυγίανση του ισολογισμού της με πωλήσεις κόκκινων δανείων και βάζει πλώρη για την επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας στο σύνολο του έτους μετά από πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες τρέχουν και όλα δείχνουν πως η δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Αττική Οδός περνά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την εταιρεία να βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να …απογειώνονται. Η ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα (χωρίς να υπολογίζονται επιπλέον γραμμές ρευστότητας (credit lines) να ανέρχονται το Μάρτιο του 2023 σε €1,6 δισ. ευρώ. Περαιτέρω, οι υφιστάμενες επενδύσεις με τις ισχυρές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές λειτουργούν ως capital multipliers. Συνολικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει πάνω από 6 δισ. ευρώ σε μερίσματα από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της σε έργα παραχωρήσεων. Επιπρόσθετα αναμένεται σημαντική οργανική κερδοφορία και ελεύθερες ταμειακές ροές από τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου, καθώς και σημαντική υπεραξία από την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Δίχως τέλος οι θετικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες από μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Ήρθε η σειρά της Goldman Sachs, η οποία βλέπει ράλι στις τραπεζικές μετοχές έως 42% από τα τρέχοντα επίπεδα και αναβάθμισε τις τιμές στόχους. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές το γ’ τρίμηνο θα καταγράψει μεγάλη ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, με όχημα την αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο 2,05 ευρώ και περιθώριο ανόδου 42%, για την Εθνική αυξάνει την τιμή στα 8 ευρώ από 7,10 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 36% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,3 ευρώ από 3,5 ευρώ προηγουμένως. Τα κόκκινα δάνεια μειώνονται, έρχονται μερίσματα και την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη των οικονομικών τους μεγεθών, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό. Από τη μία τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών και από την άλλη η εικόνα στις διεθνείς αγορές. Στην ουσία τα έξοδα αυξάνονται στον προϋπολογισμό, ενώ ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του, με την αύξηση της τιμής πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Κάτι που οφείλεται στη στάση της Σαουδικής Αραβίας που περικόπτει την παραγωγή της. Ωστόσο αυτή η κίνηση έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις Βρυξέλλες για αύξηση του πληθωρισμού, ενώ έρχεται και ο χειμώνας με τη στάση της Ρωσίας για το φυσικό αέριο, να μην έχει ακόμα γίνει γνωστή. Στα παραπάνω προσθέστε και το ράλι στις τιμές τροφίμων και θα έχετε την πλήρη εικόνα για τις προκλήσεις του φετινού χειμώνα.

H στήλη είχε γράψει για τα ιδιαιτέρως θετικά οικονομικά στοιχεία της Aegean. Ήρθε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, και στην ενημέρωση των αναλυτών υποσχέθηκε ιστορικά υψηλή κερδοφορία. Μάλιστα τα θετικά μεγέθη για το πρώτο εξάμηνο ήρθαν τη στιγμή που δεν είναι το δυνατό της αεροπορικής, που βλέπει τα μεγέθη να αυξάνονται στο β’ εξάμηνο με σύμμαχο την αύξηση των τουριστικών ροών και την αυξημένη δυναμικότητα.

Με την DBRS να δίνει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και αυτό γιατί αναμένονται σημαντικές εισροές κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές που βάζουν ξανά στο «κάδρο» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Βεβαίως ευνοημένη από την επενδυτική βαθμίδα είναι όλη η ελληνική οικονομία. Ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια για τις εταιρείες, μειωμένο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, αύξηση χρηματοδότησης και εταιρικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται πως μπροστά μας έχουμε και άλλες αξιολογήσεις από τις S&P, Fitch και Moody’s.

Πλερέζες είχαν βάλει το Σάββατο το πρωί οι εκθέτες της ΔΕΘ στα περίπτερα 13 και 15. Εκεί, δηλαδή, όπου φιλοξενούνται οι συμμετοχές των υπουργείων και των κρατικών οργανισμών. Ο λόγος; «Τίποτα. Φέτος, δεν έχει κόσμο η έκθεση», έλεγαν. Βλέπετε, Σάββατο πρωί κάθε χρόνο, οι συγκεκριμένοι χώροι έσφυζαν από κόσμο, λόγω της παρουσίας του Πρωθυπουργού και των υπουργών και όλων των παρατρεχάμενων, οι οποίοι παραδοσιακά τρέχουν πίσω τους. Γεγονός, που επιβεβαιώνει αυτό, το οποίο διαπιστώνουμε κάθε χρόνο. Δηλαδή, ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο χαρακτήρας της ΔΕΘ.

Αντίθετα, το προηγούμενο βράδυ, η διάθεση ήταν πολύ ανεβασμένη για βουλευτή, γένους θηλυκού, του κυβερνώντος κόμματος, η οποία – παρά τις οδηγίες του Μαξίμου – διασκέδαζε σε γνωστό μαγαζί της πόλης…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ