today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

Μ.Βορίδης: Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τη συζήτηση για την κλιματική κρίση και τη θωράκιση της χώρας

Για τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες στο θεσσαλικό κάμπο αλλά και τη συζήτηση της επόμενης ημέρας όσον αφορά τα νέα κλιματικά φαινόμενα, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”.

Ξεκινώντας από τις προτεραιότητες που έχει τη στιγμή αυτή η κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι ως το πρωί «είχαν γίνει 3.440 διασώσεις, αυτό το λέω για κάποιο που λέει ότι δεν υπάρχει ο κρατικός μηχανισμός […] Αγωνιούμε για την απώλεια ανθρώπινης ζωής, πέραν αυτών που έχουν καταγραφεί. Υπάρχουν έντεκα απώλειες (σ.σ. την ώρα της συνέντευξης δεν είχε γίνει γνωστή η δωδέκατη απώλεια) και έξι αγνοούμενοι, αυτή είναι η καταγραφή. Ακούω, κυρίως από την αντιπολίτευση, ότι υπάρχουν αριθμοί, οι οποίοι δεν δίνονται, αποκρύπτονται, αυτά δεν υπάρχουν», επεσήμανε. Ταυτοχρόνως, συνέχισε, «έχουμε σημαντικές δυσκολίες στην υδροδότηση π.χ. στο Βόλο και υπάρχουν χωριά που είναι ακόμη αποκομμένα».

Ερωτηθείς για το σκέλος της προετοιμασίας τις τελευταίες ώρες πριν την εκδήλωση του φαινομένου, είπε ότι η Πολιτική Προστασία είχε γνώση για επερχόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο, για αυτό και είχε στείλει δύο φορές το «112». Πάντως, «εάν είχε γνώση για μια βροχή, που θα είναι ο “Ιανός” επί 3, αυτό δεν μπορούσε να το πει κανείς». Και, μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά έργα αξίας 140 εκατ. που έγιναν, έθεσε παραλλήλως σειρά ερωτημάτων: «Έχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια; Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές για κάτι το οποίο μέχρι χθες ξέραμε ότι είναι μία φορά στα 400 χρόνια; Εάν η απάντηση είναι “ναι”, αυτά έχουν άλλα κόστη», συμπέρανε. Εξ άλλου, προσέθεσε, εάν με βάση τον “Ιανό” έγιναν αντιπλημμυρικά αξίας 140 εκατ., αλλά «εάν βλέπατε ξαφνικά έργα 700 εκατ., είναι πολύ πιθανό να μου λέγατε ότι κάτι κακό κάνω […] ότι δεν σέβομαι  χρήματα και ετοιμάζομαι για κάτι που δεν υπάρχει». Κι ακόμη, «εάν λέμε ότι θα έχουμε τα έργα αυτά, αλλάζει όλη την προσέγγισή μας για την Πολιτική Προστασία. Ό,τι ξέραμε μέχρι χθες, αλλάζει. Θέλει πολύ περισσότερα πράγματα σε όλα τα επίπεδα», εξήγησε, με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,8 δισ. ευρώ στην Πολιτική Προστασία για έργα, «κάτι που είναι αδιανόητο», όπως παρατήρησε.
Για το χρόνο εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «ο Στρατός έρχεται να μπει στη διαδικασία της διάσωσης». Επιχειρηματολόγησε δε, ότι «επειδή είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο, δεν είναι εύκολη η επέμβαση του Στρατού. Όταν υπάρχει κεραυνική δραστηριότητα, ελικόπτερα δεν πετάνε […] Για να υπάρξει αποτελεσματική επέμβαση του Στρατού, πρέπει να καταλαγιάσει κάπως το καιρικό φαινόμενο». Εν κατακλείδι, η επέμβαση έγινε όταν «η Πολιτική Προστασία έκρινε ότι μπορεί και πρέπει να επέμβει ο Στρατός».

Όσον αφορά το ύψος των ζημιών, παρέθεσε την εκτίμηση ότι «είναι τριπλάσιες οι ζημιές από τον “Ιανό”, ο οποίος κόστισε 600 – 700 εκατ., εδώ μπορεί να πάμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσό». Και προσέθεσε: το γεγονός ότι «ο πρωθυπουργός λέει ότι θα έχουμε τα κονδύλια […] το γεγονός ότι δεσμεύεται ο πρωθυπουργός, γιατί γίνεται; Γιατί υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα. Το γεγονός ότι έχουμε αυτήν την οικονομία, η οποία μας έχει δώσει αυτά τα πλεονάσματα, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να μιλάμε με ασφάλεια και να λέμε ότι και τέτοιου μεγέθους ζημιές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε».

Παρουσιάζοντας το τρίπτυχο των αποζημιώσεων (κατοικίες – αγροτική παραγωγή – ζωικό κεφάλαιο), ο Μ. Βορίδης εξειδίκευσε ότι για τα σπίτια που δεν είναι λειτουργικά, θα μπουν στην κρατική αρωγή. Για τις καλλιέργειες εφαρμόζεται το μοντέλο του «Ιανού». Ενώ για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οι ζημιές επίσης θα αποκατασταθούν. «Τα χρήματα θα βρεθούν κατ’ αρχήν από τον προϋπολογισμό και θα υπάρξουν και πρόσθετες ενέργειες για τις οποίες θα μιλήσει ο πρωθυπουργός», τόνισε εξ άλλου.

Για το σκέλος των ευθυνών, έκανε λόγο για τη γενική πολιτική ευθύνη, την οποίαν πάντοτε έχει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός με τη στάση του, «την επόμενη ημέρα ήταν εκεί για να συζητήσει για αυτά τα πράγματα». Επιπλέον, όμως, «τον πρωθυπουργό τον απασχολεί πολύ ένα γενικότερο πλαίσιο καθώς βλέπουμε τη συχνότητα των φαινομένων […] είναι μια πιο μεγάλη συζήτηση. Σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι μια συζήτηση που μπορεί να ξεπερνά τα εθνικά όρια, μπορεί να ξεπερνά και τα ευρωπαϊκά όρια».

Επίσης, «πρέπει να την κάνουμε και τη δημόσια κριτική και την αυτοκριτική, η οποία οδηγεί σε βελτίωση», αναγνώρισε. Επιτέθηκε, ταυτοχρόνως όμως και κατά της αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβήτησε, όπως ανέφερε, ότι έγιναν έργα από τον «Ιανό» και μετά. Έργα έγιναν, απάντησε, αλλά και όλα τα έργα να είχαν γίνει, «θα είχαμε την ίδια εικόνα, γιατί ήταν άλλο το μέγεθος του φαινομένου», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «και πριν ο πρωθυπουργός δεν ήσαν σε μια προσέγγιση παροχών, γιατί έχουμε ψηφίσει το μισό προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πρόγραμμα και φορολογικών ελαφρύνσεων και αυξήσεων των μισθών». Όμως, διευκρίνισε, «προφανώς θα επηρεάσει πάρα πολύ τη δομή της ομιλίας του και την προτεραιότητά του το φαινόμενο, η καταστροφή, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Θα ανοίξει, νομίζω, μια πιο ευρεία συζήτηση, που συνδέεται με την κλιματική κρίση, τη θωράκιση της χώρας, την αποτελεσματικότητα, τι πράγματα πρέπει να γίνουν. Νομίζω ότι θα δώσει έμφαση ο πρωθυπουργός», προϊδέασε εν κατακλείδι. Ενώ σε ερώτημα για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, απάντησε πως αυτή δεν μετατίθεται.

Κλείνοντας με το θέμα του “Blue Horizon”, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πράξη ήταν αποκρουστική». Και, σε ερώτηση, τέλος, για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος, σημείωσε ότι «είναι απολύτως προφανές ότι δεν λειτούργησε σωστά το Λιμενικό και για αυτό έχουν ήδη αποπεμφθεί οι εμπλεκόμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ