today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Η αγωνία στην Attica Group, οι θετικές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, και η προοπτική της ΕΥΔΑΠ

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στα στελέχη της Attica Group σχετικά με το μέλλον της εταιρίας, μετά τη δολοφονία του άτυχου 36χρονου επιβάτη του πλοίου Blue Horizon. Η ανησυχία εστιάζεται στις αστικές ευθύνες που θα προκύψουν και σίγουρα θα είναι μεγάλες, καθώς και σε πιθανές ποινικές ευθύνες που είναι πιθανόν να αγγίξουν τους κατά νόμο υπευθύνους, δηλαδή τη διοίκηση και τα μέλη του ΔΣ.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί και οι επικοινωνιολόγοι της Attica Group συστήνουν επιθετική στρατηγική με υπόδειξη του καπετάνιου και των ναυτικών ως αποκλειστικών υπευθύνων της δολοφονίας.

Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία λίγες ώρες πριν την ετυμηγορία της DBRS για την ελληνική οικονομία (8/9). JP Morganκαι Citigroup με νέες τους εκθέσεις σημειώνουν πως είναι πολύ πιθανό η DBRS να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας την Παρασκευή και μάλιστα συστήνει στους επενδυτές θέσεις «long» στα ελληνικά ομόλογα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μείωση των αποδόσεων όταν έρθει η επενδυτική βαθμίδα, την οποία περιμένουν οι τράπεζες και βεβαίως το κράτος, για να μειωθεί το κόστος δανεισμού και χρηματοδότησή τους. Ένα ακόμα όφελος για την οικονομία από την επενδυτική βαθμίδα είναι η αύξηση των εισροών κεφαλαίων και η βελτίωση του προφίλ των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ όπου το Δημόσιο ζήτησε αναβολή των θεμάτων 4 και 5 της Γενικής Συνέλευσης. Πρόκειται για την εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας από τον μέτοχο της πλειοψηφίας. Κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν ακόμα βρεθεί τα πρόσωπα που θα προταθούν για το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία υλοποιεί δυναμικές επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχουν κλείσει εκκρεμότητες άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση Σαχίνη εξασφάλισε σταθερές τιμές για το ακατέργαστο νερό για τα επόμενα 20 χρόνια. Οι επενδύσεις εντός του 2023 πρόκειται να τριπλασιαστούν σε σχέση με το 2019 και εντάσσονται στην επέκταση του δικτύου και στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Νέα ρεκόρ για τα οικονομικά μεγέθη της Autohellas στο εξάμηνο του 2023 με την εταιρεία να τρέχει με τζίρο στα 477 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 35,7%, και τα καθαρά κέρδη να υπερβαίνουν τα 31 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βλέπει τα μεγέθη της να αυξάνονται με όχημα τον αυξημένο τουρισμό και η διοίκηση της εταιρείας βλέπει τις κινήσεις που έχει κάνει να της «βγαίνουν». Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η δραστηριότητα του franchiseστην Πορτογαλία που εξαγοράστηκε στο τέλος του 2022 έχει συνεισέφερε το 41,1 εκατ. ευρώ από την αύξηση του τζίρου, κάτι που δείχνει την ανάπτυξη του τουρισμού διεθνώς, καθώς η νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε δραστηριοποιείται στις βραχυπρόθεσμες εταιρείες, άρα έχει ως σημείο αιχμής τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συνέχεια αναμένεται να είναι αισιόδοξη τόσο στις ταξινομήσεις, όσο και στις μισθώσεις οχημάτων.

Η συνεργασία της Aegean με την Emirates έρχεται να αναδείξει τις σημαντικές συνέργειες που πετυχαίνει η ελληνική εταιρεία και η ανάπτυξή της με νέα δρομολόγια. Σήμερα (7/9) ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου και σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης πρόκειται τα μεγέθη που θα ανακοινώσει να πιάσουν ή να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019. Ο τουρισμός αυξάνεται, οι ροές έχουν πιάσει τα προ πανδημίας επίπεδα, οι επιβάτες είναι αυξημένοι και οι θέσεις που προσφέρει η αεροπορική αυξημένες. Υπενθυμίζεται πως στο οκτάμηνο είχε καταγράψει αύξηση χωρητικότητας 25% και επιβατικής κίνησης 32%, συγκριτικά με το 2022. Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων.

Με στόχο την κάλυψη των αναγκών της στην ενέργεια και τη μείωση του κόστους του ενεργειακού κινείται η Μπάρμπα Στάθης. Σε αυτό το πλαίσιο ολοκλήρωσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής φρέσκων σαλατών και την ταυτόχρονη επέκταση του αντίστοιχου έργου στη μονάδα καταψυγμένων λαχανικών στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο. Με την ολοκλήρωση αυτού του περιβαλλοντικού έργου, η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών υπολογίζεται αθροιστικά στα 2.926 kW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ανέρχεται ετησίως στα 3.800 MWh, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών CO2 ίση με 2.693 τόνους ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ