19.8 C
Athens

Η μουσική είναι κοινή γλώσσα των λαών, ενώνει και δε χωρίζει

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες, δυο εμβληματικές προσωπικότητες, ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. H ανταπόκριση του κοινού είναι συγκινητική, αφού έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια.

Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Τούρκος συνθέτης Ζυλφύ Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο, καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Μαζί τους η Görkem Ezgi Yildirim.

Η φιλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Zülfü Livaneli (Ζυλφύ Λιβανελί) μετρά περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αμοιβαίας εκτίμησης  και εγκάρδιας συνεργασίας  με συναυλίες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργώντας ως πρότυπο για την ανοιχτή επικοινωνία και την ειρηνική συμβίωση γειτονικών λαών μέσα από την Τέχνη τους. Από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη και από το Βερολίνο έως τη Νέα Υόρκη, πάντα σε κατάμεστα θέατρα, οι δύο καλλιτέχνες έχουν συμπράξει σε δεκάδες συναυλίες ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η μουσική και τα τραγούδια εμπνέουν και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς.

Δύο κοινοί δίσκοι, σε μουσική του Λιβανελί, ο πρώτος το 1982 (Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Λιβανελί), σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, και ο δεύτερος το 2005 (Η Μνήμη του Νερού), σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, αγαπήθηκαν από Έλληνες, Τούρκους και όχι μόνο. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο συμπληρώνεται από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μαζί με τον Λιβανελί -στα τέλη της δεκαετίας του ’80- δημιούργησαν την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Το 2000, η Μαρία Φαραντούρη με τον Ζυλφύ Λιβανελί τραγούδησαν μαζί υπό την μπαγκέτα του διεθνούς φήμης μαέστρου Zubin Mehta στο εορταστικό MILLENNIUM της UNESCO, στο Παρίσι, σε μια εκδήλωση για την υπέρβαση προβλημάτων γειτνίασης. Μια προσπάθεια που οι δύο καλλιτέχνες δεν σταμάτησαν ποτέ, αφού οι σχέσεις των λαών είναι όπως οι σχέσεις των ανθρώπων: χρειάζονται το παράδειγμα και τη διαρκή επαγρύπνηση.

Σε μια συζήτηση με τη Μαρία Φαραντούρη για το ThePresident.gr, είχαμε τη χαρά να διερευνήσουμε κάποια από τα κοινά της στοιχεία με τον Τούρκο συνθέτη. Και έχουμε την τιμή να ξεδιπλώνει τον υπέροχο λόγο της, την μοναδική της σκέψη, τη φυσική της ευγένεια και την αστείρευτη ανθρωπιά της ακόμα και σε αυτά, τα απλά λόγια που μάς είπε. Ιδια και απαράλλακτη μέσα στον χρόνο, μέσα στη μουσική, στη μοναδική της τέχνη που υπηρετεί να το μοναδικό της ταλέντο και με απόλυτη αφοσίωση:

– Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που εμφανίζεστε μαζί. Προφανώς όμως κάτι σάς εμπνέει, σαν να ήταν η πρώτη φορά, αφού οι ερμηνείες σας είναι πάντοτε αστραφτερές. Τι είναι αυτό;

«Μας εμπνέει η συνεργασία των 40 χρονών, οι συναυλίες που κάναμε μαζί στην Τουρκία, την Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και στην Αμερική, μας εμπνέουν τα κοινά μουσικά στοιχεία που έχουν τα τραγούδια μας και η αποδοχή των τραγουδιών μας από το ελληνικό και τουρκικό κοινό. Εμένα με τιμά ιδιαίτερα η συνεργασία μου με τον Λιβανελί που είναι πολυτάλαντος συνθέτης, λογοτέχνης, διανοούμενος, δημοκρατικός, φίλος που αγαπά την Ελλάδα, τον Μίκη Θεοδωράκη.»

– Εχετε τραγουδήσει με τον Μίκη Θεοδωράκη παρόντα, συνήθως να σας διευθύνει. Πόσο δύσκολο είναι να λέτε τα τραγούδια του και να ξέρετε πως δεν θα είναι εκεί ποτέ ξανά;

«Ο Μίκης λείπει ως φυσική παρουσία αλλά είναι πάντα παρών με το έργο του και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Για εμάς θα είναι ωσεί παρών στη συναυλία μας στο Ηρώδειο, στις 7 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε μαζί με τον Λιβανελί δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Ελληνοτουρκικής Φιλίας και έδωσαν από κοινού συναυλίες για να ενώσουν τους δύο λαούς, απομονώνοντας τους πολεμοκάπηλους.»

– Η τέχνη ενώνει τους λαούς. Με ποιο τρόπο ο καθένας σας αισθάνεται πως συμβάλλει στις γέφυρες που πρέπει να χτίζονται, πάντοτε, βέβαια μέσα από την τέχνη σας;

«Και ο Λιβανελί και εγώ με τα τραγούδια μας και τις συναυλίες μας έχουμε περάσει τα εθνικά σύνορα πολλά χρόνια τώρα. Έχουμε ζήσει τη μεγάλη αλήθεια ότι η μουσική είναι κοινή γλώσσα των λαών, ενώνει και δε χωρίζει. Η μελωδία, η ποίηση, το περιεχόμενο ακουμπάει τον κάθε ακροατή χωριστά κι όλους μαζί. Αυτό το θαύμα της πραγματικής τέχνης θέλουμε με την ευκαιρία της συναυλίας να το ξαναζήσουμε στο Ηρώδειο. Δεν γίνονται τέτοιες συναυλίες κάθε μέρα κι ούτε είναι εύκολο να επαναληφθεί, γι’ αυτό η συναυλία μας θα είναι για εμάς αλλά και τους ακροατές μια μοναδική εμπειρία και μοναδική ευκαιρία να θυμηθούμε πάλι τραγούδια που αγαπήθηκαν, όπως το Σαν τον μετανάστη, Λέι λιμ λέι, Στρώσε το στρώμα σου για δυο, Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ κ.α.»

– Είστε μια καλλιτέχνις που επιλέγει αυστηρά τι θα ερμηνεύσει και τι θα δισκογραφήσει. Πώς και γιατί επιλέξατε έργα του Ζιλφί Λιβανελί;

«Επειδή εμπνεύστηκα από τη μουσική και τα τραγούδια του, επειδή είχαν κάτι να μου πουν, επειδή διέκρινα έναν κοινό παραδοσιακό απόηχο των τραγουδιών του Λιβανελί με τα δικά μας, μια επιρροή βυζαντινού μέλους αλλά και μικρασιατικών ρυθμών που δείχνει την αλληλεπίδραση στον τομέα της μουσικής των δυο λαών. Αναφέρομαι στα τραγούδια του Λιβανελί, βέβαια, κι όχι γενικά στα τουρκικά τραγούδια.»

– Γιατί συνεχίζετε αυτή τη συνεργασία;

«Συνεχίζουμε διότι η συνεργασία αυτή είναι κομμάτι του καλλιτεχνικού εαυτού μας που παραμένει ζωντανό, όπως και η προσωπική μας φιλία.»

– Είστε αμφότεροι στην κορυφή της καριέρας σας εδώ και χρόνια. Τι σας κρατάει ακόμα ζωντανούς στη σκηνή; 

«Μα πιστεύω η αγάπη για την τέχνη μας και η αφοσίωσή μας σε αυτή. Για μένα ζωή και τραγούδι είναι ένα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μαζί του γεννήθηκα και μαζί του θα φύγω – μετά από πολλά, ελπίζω, χρόνια!» (γέλιο)

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ- ZÜLFÜ LIVANELI
Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Ηρώδειο, Αθήνα
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Προπώληση εισιτηρίων: More.com by Viva

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ